maandag 29 december 2014

Oudjaar 2014 - Zout-en calorie (!) arm Oudejaarshapje.


Het is bijna zover!
Alleen de schalen oliebollen en flappen scheiden ons nog van de goede voornemens, waarmee we 2015 binnen gaan stappen!
Wij vieren dit meestal met een ouderwetse bowl en proberen ieder jaar een nieuwe vulling te bedenken voor hartige-en zoete flappen. Dit jaar loopt het echter anders en gaan we voor de lichte, snel klare hapjes.....
Hierbij een hapje wat niet meer tijd kost dan een minuut of 5 om klaar te maken.

Voor 6 rolletjes heb je nodig:

1 ons rosbief
2 gekookte eieren in kwarten
mayonaise
pittige sla als rucola, veldsla of eikenblad
peper

Van alles wat op een plakje ros, oprollen, klaar!

Een hele fijne Jaarwisseling en een goede start van 2015!

donderdag 25 december 2014

"Life is what happens to you, while you're busy making other plans." - John Lennon.

 De voorbereiding van wat een gedenkwaardige, feestelijke Kerst zou moeten worden werd ruw onderbroken door het telefoontje van een bezorgde huisarts over een dierbaar familielid, dat met spoed opgenomen moest worden.
Op zo'n moment laat je alles uit je handen vallen, je probeert je brein op topsnelheid te laten werken om datgene mee te nemen en te regelen wat absoluut noodzakelijk is. Poes en pillen zijn dat in mijn geval.
De rit naar het ziekenhuis duurt voor je gevoel tien keer zo lang en je bent blij als de auto geparkeerd staat en je je de Spoedeisende Eerste Hulp in kunt haasten.
Onderweg heb je je mentaal voorbereid op een overvolle wachtkamer en een zoektocht naar de juiste persoon, die jou meer kan vertellen over de plek en de ernst van de situatie. En dan.....beland je onverwacht in..... rust! Niet de hectische, licht paniekerige sfeer, die je gewend bent van de SEH's. Uit de behandelkamers hoor je de piepjes van de monitoren en weet dat achter die gordijnen en deuren dus mensen moeten liggen. Maar hier geen paniekerige sfeer!
Rustige verpleegsters die met je meelopen, vragen beantwoorden, vragen stellen en je geruststellen. Niet met woorden, maar door de serieuze manier waarop ze naar je luisteren en direct actie ondernemen waar dat nodig is.

Er staat een Kerstboom, met als enige versiering een heleboel kleine knuffelbeestjes. Later, heel veel later vraag ik ernaar.
Deze boom is voor de kindjes, die in deze dagen de SEH moeten bezoeken. Ieder kindje mag een knuffel uit de boom uitzoeken. En ja, er zitten lege plekken in de boom, maar gelukkig niet zo veel.

De aandacht voor de patiënt, die hieruit spreekt vind ik in de daarop volgende dagen terug op vele manieren. Het zijn er teveel om te noemen.
Als ik een naam voor dit ziekenhuis mocht bedenken, zou het "Ziekenhuis Aandacht" zijn. Nog 1 voorbeeld wil ik geven: buiten staat een klein bronzen beeld van een vissersvrouwtje met 3 vissen aan een touwtje. Op deze gure, natte winterdag is ze zorgzaam voorzien van mutsje en sjaal. Ze zorgt voor een glimlach en hoe belangrijk is dat op het moment dat je een ziekenhuis binnen gaat! Hoe men hier denkt en werkt is samengevat in deze zin, die hier zo vanzelfsprekend wordt gevonden:


Ik wens alle lezers aandacht, zorg voor elkaar en hele Fijne Kerstdagen!

donderdag 18 december 2014

Zoutarme Cadeau ideetjes.


Een Kerstboeket? Wie zou het niet willen krijgen?

Natuurlijk, een sjaal, een muts, een boek, er zijn legio mogelijkheden te bedenken. Maar wil je iemand, die een zoutarm dieet moet houden ècht verwennen? Wil je laten zien dat je met aandacht op zoek gegaan bent naar iets  wat binnen het zoutarme dieet is toegestaan? Dat je tijd hebt besteed aan het beste uit te zoeken? Dan geef je iets zoutarms, wat toegestaan is binnen dat dieet! Meestal zoek je het in het dieetschap van de supermarkt, want dit is de plek die je vertrouwd is en die je kent. Echter, als je even verder kijkt is het assortiment veel groter dan je ooit had durven dromen.
Er is zoveel meer mogelijk buiten het traditionele assortiment!
Een paar tips?
Ga eens neuzen in winkels als Eko Plaza of Mediterrane winkeltjes, kijk in speciaalzaken naar goede oliën of azijn. Frambozenazijn, Balsamico, Vijgenbalsem (heerlijk in een salade met rozijntjes)!
En neen, het is niet goedkoop, maar van een goede olie heb je soms maar een paar druppeltjes nodig om een gerecht een enorme smaakboost te geven. In de Markthal in Rotterdam kwam ik Bij Heerlijk en Eerlijk Delicatessen oa. Eekhoorntjesbroodolie tegen. Tè lekker. Een paar druppeltjes (vooral niet te veel, dan wordt het te overheersend!) op een pasta met paddestoelen.....droom!
En ja, het kost 6,50 voor 100 ml. maar hoeveel druppeltjes zitten er in 100 ml.?
Deze en nog veel meer heerlijke oliën en andere verwennerijen zijn ook te koop via de webwinkel van Heerlijk en Eerlijk Delicatessen.

Denk aan ongezouten noten (met cranberry's voor de Kersttouch?), gedroogde paddestoelen, aubergines, paprika's, bijzondere vruchten, nieuwe groentesoorten, zoals de Flower Sprout, een vrolijk groen/paars krulletje, een kruising tussen spruitjes en boerenkool.
Neem eens een kijkje op de website van Dieetook. Zij hebben bijvoorbeeld verschillende visconserven, waarvan je een combinatie kunt maken of piccalilly en misschien nog wel meer zaken, die je in de reguliere supermarkten niet kunt krijgen. En dan is er natuurlijk altijd nog de bon!
In het voorjaar zal ik voor het blog een verhaal schrijven over een bezoek aan 't Geertje, een geitenboerderij in Zoeterwoude waar ik zoutarme boerenkaas (op bestelling) vond. Helaas kunnen ze het niet opsturen, maar de bon is het hele jaar geldig en een bezoek aan de boerderij in het voorjaar is een heerlijk uitje, om je de hele winter op te verheugen!

Dit weekend staat in het teken van héél veel boodschappen naar mijn hol slepen en daarin zal ik niet de enige zijn! Iedere dag een beetje. Want.....Volgende week om deze tijd zitten we volop in de Kerst!

vrijdag 12 december 2014

Kerstmis 2014 - Stoofschotel met de geur van december.



Een stoofschotel met een Italiaanse touch. Hoewel er zomerse kruiden in gaan, doet de geur denken aan een winterse avond bij het haardvuur.....
Je kunt het eten met gekookte aardappeltjes of een verse pasta.
Oorspronkelijk had ik er een aardappelgratin bij willen maken, maar deze jus is zo vurrukkulluk en aardappels of pasta zullen de jus beter opnemen.
Als je pasta erbij geeft is het misschien prettiger om het vlees in kleinere stukken te snijden. De suddertijd wordt dan iets korter. Dit gerecht kan ook op heel zacht vuur in de braadpan op het fornuis gemaakt worden.

Maak de stoofschotel minstens 1 dag van tevoren, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Haal de zoutloze portie eraf en doe zout in de rest. Eventueel apart invriezen.

Uitgaande van 1 kg. rundvlees heb je nodig:

1 winterwortel
2 stengels bleekselderij
1 ui
3 tenen knoflook
1 tak rozemarijn
bosje basilicum met stelen.
4 trostomaten
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
zwarte peper
rode wijn en water, in verhouding 3:1.
olijfolie.

1 el. honing.

Oven voorverwarmen op 170 graden C.

Snij de riblappen doormidden en bak ze in in porties in de olie op hoog vuur bruin.
Snij de wortel, bleekselderij, ui en tomaten in 4 en.
Haal het vlees uit de pan en braadt de groenten in de achtergebleven olie.
Vlees, kruiden en specerijen erop en wijn en water mengsel erbij schenken tot het vlees net onder staat. Deksel erop en in de oven 2 1/2 à 3 uur laten sudderen. Als het te droog wordt wijnmengsel toevoegen.

Haal het vlees uit de pan als het gaar is en zeef de saus.
De saus iets laten inkoken en op smaak brengen met de honing.
Eet smakelijk!

woensdag 10 december 2014

Kerstmis 2014 - Tasjes met paddestoelen en noten.



Een licht vegetarisch hoofdgerecht. De vulling kun je invriezen en is voldoende voor 6 tasjes.
Bij de beschrijving ben ik uitgegaan van 2 tasjes per persoon, maar voel je vrij het aantal af te stemmen op de eetlust van je tafelgenoten.
In plaats van room of creme fraiche kun je hierin sojaroom gebruiken, dit is aanmerkelijk magerder.

Voor de vulling heb je nodig:

1 bakje gemengde paddestoelen
2 sjalotjes
1 teen knoflook
handje ongezouten hazelnoten
ongezouten boter
thijm
zwarte peper
kneepje citroen

Verder heb je nodig per persoon:
4 loempiavellen
olie
1 ei
(soya)room of crème fraiche
1 el. Mon Chou
bieslook
paneermeel

Oven voorverwarmen op 180 graden C.

Snipper de sjalotjes en knoflook en fruit ze lichtgeel in wat boter. Voeg de paddestoelen en tijm toe en laat ze slinken. Breng op smaak met zwarte peper en citroensap.
Halveer de hazelnoten en voeg ze toe aan het paddestoelenmengsel.

Smeer 2 vuurvaste bakjes of een muffintin in met boter.
De loempiavellen aan 1 kant insmeren met olie. Met de geoliede kant naar boven in het bakvormpje vouwen. Iets paneermeel op de bodem strooien en de vulling erin scheppen, zodat ongeveer driekwart van het bakje is gevuld. Wat bieslook erover strooien.

Het ei klutsen met een scheutje (soya) room of crème fraiche, de Mon Chou en wat peper.
Het moet er een beetje lobbig uitzien. Het eimengsel in het bakje gieten, tot de paddestoelen net onder staan. De punten van de loempiavellen insmeren met olie.

Een kwartiertje bakken in de oven, tot het ei gestold is.

maandag 8 december 2014

Kerstmis 2014 - Selderijsoep met cantharellen.



Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

1 kleine knolselderij
2 uien
1 teen knoflook
1 laurierblad
boter
2 el. lavas
1 tl. thijm
peper
eventueel een scheutje (soya)room.

16 kleine cantharellen of andere paddestoelen.
peterselie

Schil de knolselderij en snijdt in grote stukken.
Pel de uien en verdeel in 8-en. Pel de knoflook.
Bak de knolselderij, ui en knoflook aan in de boter, tot ze wat zachter zijn. Ze hoeven geen kleur te krijgen.
Voeg lavas, tijm, laurierblad en peper en 1 liter water(of bouillon) toe.
Laat alles koken tot de selderij gaar is.
Vis het laurierblad eruit en pureer de soep met de staafmixer.

Vanaf hier kun je de soep invriezen. 
Als je de soep gaat gebruiken laat deze dan 1 dag van tevoren ontdooien.
Tijdens het opwarmen bak je de schoongemaakte cantharellen zachtjes in de boter. 
Op smaak brengen met peper en (na.) bouillonpoeder.
Met een plukje peterselie of bieslook en de paddestoelen kun je de soep garneren.
Als je de soep nog iets romiger wilt hebben voeg dan een scheutje (soya)room toe.

zaterdag 6 december 2014

Kerstmis 2014.



December, een maand vol feestelijke dagen.

Op foto's zien Kerstdagen er altijd zo idyllisch uit, maar in werkelijkheid is het vaak een ware uitputtingsslag, zeker als je energie beperkt is en je er toch het beste van wil maken.
Kerstboom van zolder, de kaarten schrijven, wie nodigt wie uit en hoe verdeel je je aandacht (en eetlust) over de dagen? En dan het Kerstdiner! Vaak is dat al zo uitgebreid en dan óók nog een zoutloze versie.....
Dit jaar heb ik gekozen voor een diner met zo min mogelijk stress, zodat je niet zelf op apegapen ligt tegen de tijd dat het diner klaar is en zelf ook nog van al je inspanningen kunt genieten.

De gerechten zijn niet ingewikkeld en eenvoudig klaar te maken.
In de komende weken kies je het tijdstip wanneer het jou beste uitkomt om ze te bereiden.
Alles wat klaar is gaat in dozen in de vriezer en 1 dag vantevoren haal je de dozen uit de vriezer om te ontdooien.
Op de dag zelf hoef je alleen nog maar op te warmen en de groente te bereiden.

Ik geef nu alvast mijn menu ideetjes. Als het je niets lijkt ben je nog ruim op tijd om Internet af te struinen. Ik heb daar al een aantal mooie diners langs zien komen, ook zoutarme.
De grootste uitdaging vond ik om een zoutarme versie te bedenken voor een vegetarisch hoofdgerecht. Uiteindelijk is het een licht gerecht geworden en hopelijk zal het de vegetariërs  bevallen.

Bij het kiezen van een hoofdgerecht zijn verschillende ideeën gepasseerd.
.
Oorspronkelijk had ik een eend in gedachten, maar met de vogelgriep is dat wellicht dit jaar geen aantrekkelijke keus.
Rund? Varken? Zou kalkoen wèl kunnen? Of toch niet?

Wij zijn er zo aan gewend dat bij de Kerstdis een groot stuk vlees centraal staat, dat dàt is waar we naar zoeken. Natuurlijk, het blijft spectaculair om zo'n bruingeroosterde kalkoen op tafel te zetten!
Maar toen ik in mijn omgeving navraag deed naar hoeveel mensen er ècht van kalkoen hielden, bleken dat er bedroevend weinig.....
Er doken bovendien praktische problemen op: hoe doe je dat met de zoute -en niet zoute versie?
Om de kalkoen zijn knapperig velletje te laten krijgen is toch wat zout nodig. En als je de ene helft van de kalkoen zout en de andere helft niet, krijg je dan geen kleurverschillen, half goud-en half lichtbruin? En hoe moet het dan met de vulling?
En bovendien.....was het niet de bedoeling om dit jaar met zo min mogelijk stress het Kerstmaal voor te bereiden?

Wat het uiteindelijk geworden is? Stoofvlees!
En waarom? De Geur!
Als dit gerecht staat te sudderen trekt de Kerst langzaam je huis binnen, tot het hele huis ermee gevuld is en je visioenen krijgt van Kerstmis in de Italiaanse heuvels. Met een beetje fantasie zijn de toppen bedekt met sneeuw en staat er een feestelijke Panettone klaar voor het Kerstontbijt de volgende ochtend. En veel, heel veel lichtjes, die weerkaatsen in de sneeuw!
En ja, het uiterlijk is minder aantrekkelijk dan de gebruinde kalkoen, maar de geur, de smaak en het feit dat je dit ruim van tevoren klaar kunt maken gaven de doorslag.
En zoek je toch een groots en meeslepend stuk vlees voor midden op de tafel dan is de runderrollade van 24 oktober j.l. misschien een idee.

Als dessert zal ik mijn gasten verrassen met een verzameling van allerlei kleine zoete verwennerijtje, die ik in de winkel tegenkom. Samen vormen ze een grand dessert! Minimumstress!!!

Het menu ziet er als volgt uit:

Selderijsoep met paddestoelen.

Het verrukkullukke stoofvlees, aardappelgratin of verse pasta en geroosterde groenten, sperziebonen met pecannoten.

Vegetarisch hoofdgerecht: een gevuld tasje met gemengde paddestoelen en hazelnoten.

Grotendeels vooraf te maken en in te vriezen zijn: 
de soep, de vega-vulling voor de tasjes en het stoofvlees. De gratin kan een dag van tevoren gemaakt worden, in de ijskast bewaard en de volgende dag opgewarmd worden in de oven. 
In deze volgorde komen ze in de komende dagen op het blog te staan.

dinsdag 25 november 2014

Sint 2014 - Gehaktbroodjes voor de Pieten.

Hij is er weer! Onze Sint.


Ieder jaar kijk ik uit naar zijn komst. Soms denk ik wel eens: "Waarderen wij het wel genoeg?" De Pieten hebben het natuurlijk razend druk met al die pakjes en dat rondstrooien.
Met chocolademelk en warm gebakken pepernoten zit ik voor de buis. 
Deze hoogbejaarde man komt ieder jaar vanuit het warme Spanje, waar het momenteel zo'n 20  graden is naar ons koude landje, waar het 's nachts al vriest. Wat een overgang zal dat zijn!
Voor de Pietermannen een snelle hap. Snel gemaakt, snel gegeten!



Vaak heb ik de intocht meegemaakt aan de kade, tussen alle opgewonden kindjes en 1 maal had ik het voorrecht om mee te mogen varen op zijn stoomboot en al die opgewonden kindjes op de kade te zien zwaaien naar de Sint. Wat een feest! Hoe oud ik ook word, hiervan zal ik blijven genieten.....

Om hem zich thuis te laten voelen tijdens zijn tijdelijk verblijf stel ik voor om deze eerbiedwaardige heer gepast binnen te halen en hem te verwennen met een goed maal, als de Spaanse kip van 3 oktober j.l.

Zoals deze gehaktbroodjes, die tegelijkertijd met en zonder zout te maken zijn.
In de zoutloze portie kun je tandenstokers steken zodat je je niet kunt vergissen.

Voor deze gehaktbroodjes is kipgehakt gebruikt.
Persoonlijk vind ik daar wat meer smaak aan zitten dan aan ander gehakt.
Let er wel op dat je ongekruid kipgehakt koopt en maal anders kip(dij)filet fijn. Kipgehakt is wat bleker van kleur, ook als het gaar is.
Met een strooiseltje van paprikapoeder past het weer mooi bij de mijter van Sinterklaas. 

Voor 10 gehaktbroodjes heb je nodig:
1 klein stokbrood
250 gram kipgehakt
1 1/2 tl. peterselie
1 1/2 tl. bieslook
1 1/2 tl. knoflookpoeder
1/2 tl. foelie
1/2 tl.paprikapoeder
1 el. gebakken uitjes
zwarte peper
nootmuskaat
paprikapoeder voor de kleur.

Verwarm de oven voor op 220 graden C.
Snij het stokbrood in 10 sneetjes. Meng het gehakt met de kruiden en uitjes en verdeel het over de sneetjes brood.
10 minuten in de voorverwarmde oven.

woensdag 19 november 2014

Kerrieschotel.

Voor 2 personen heb je nodig:

1 ui
1 teen knoflook
1/2 (kleine) spitskool
3 ons rundergehakt
1 1/2 el. garam massala
1/2 el. zoutarme sambal badjak (zie smaakmakers)
eventueel een scheutje na. ketjap en 1 tl tomatenpuree
3 aardappels
1 laurierblaadje 
1 foelieblad
scheutje melk
1 ei
peper en nootmuskaat

Oven voorverwarmen op 220 graden C.
Schil de aardappels en kook ze gaar met het laurier-en foelieblad.
Schil en snipper de ui en bak hem glazig in wat olie. 
Snij de spitskool in repen en daarna in hapklare stukken.
Knoflook en gehakt meebakken. Als het gehakt rul is de spitskool, garam massala en sambal er door mengen en de kool iets laten slinken.
Mengsel proeven en op smaak brengen met sambal of peper, ketjap en tomatenpuree en daarna over doen in een beboterde schaal.
Het laurier-en foelieblad verwijderen uit de aardappels. 
De gare aardappels fijnstampen en vermengen met de melk, peper en nootmuskaat. 
Het ei erdoor roeren en het aardappelmengsel op de kerrieschotel doen en met een vork een mooi lijnenspel maken.
Hier en daar een klontje boter en een half uur in de oven.

donderdag 13 november 2014

Stamppot.

Koud, kouder, koudst!
Nu het langzamerhand kouder wordt krijg je steeds meer behoefte aan stevig koolhydraatrijk voedsel.
Oftewel stamppottenweer!

In de supermarkten liggen grote zakken fijngehakselde boerenkool, 2 voor de prijs van 1. Wat ik jammer vind is dat soms de bladnerf wordt meegesneden waardoor er harde stukjes in de stamppot blijven zitten waarop je eindeloos kunt blijven kauwen.
Ik wilde kijken of dat ook anders kon en ben deze week op zoek gegaan naar een boerenkoolstruik zodat ik zelf kon bepalen hoeveel nerf mijn stamppotje zou bevatten. Die zoektocht viel nog niet mee, in de Randstad heb ik het niet gevonden, zelfs op de markt lagen zakken boerenkool in plaats van die mooie grote struiken.
Ik zal je een relaas van de tocht besparen en me beperken tot het uiteindelijke resultaat.
Op de woensdagmarkt in Putten (Gld) vond ik uiteindelijk een grote bak verse boerenkool! Geen stronken, maar afgeritste blaadjes. Prima! Voor een grote 1 persoonsporie + een beetje betaalde ik de prettige prijs van 20 cent.
Thuisgekomen aardappels erbij, zoutarme rookworst erbovenop en gekookt tot gaar, gestampt en een scheutje azijn erbij. Als jus een stukje van Becel Vlees en Jus gesmolten. Smullen!!!

Hoe ik aan een zoutarme rookworst kwam? Google helpt je verder.
Geheel verzadigd en nog wat over? De volgende dag opbakken in een klontje Becel Vlees en Jus, blokjes natriumarme kaas erbij en een beetje natriumarme sambal (zie recept oktober).



Ik ben ook een groot fan van hutspot, maar het kwam niet zo vaak op tafel omdat de geur van gekookte uien nog dagenlang in huis bleef hangen. Iedere keer als je vanuit de frisse buitenlucht de deur binnenging werd je omhelst door de peen-en uienlucht.

Tegenwoordig doe ik het anders:
Gelijke delen aardappels en winterwortel met een teen knoflook en 2 laurierblaadjes koken.
Dan neem je uien met veel smaak zoals rode, witte of sjalotten en snij deze in halve ringen.
Bak ze zachtjes totdat ze gecarameliseerd zijn. Als de aardappels gaar zijn verwijder je de laurierblaadjes, stamp de aardappels en wortel en roer de gebakken uien erdoor. Een flinke schep natriumarme mosterd erbij!

Varianten:
1. Een Veluwse aanvulling: een potje na. Bruine bonen!
2. In plaats van uien kun je blokjes koolrabi meekoken. Beetje geraspte kaas erbij. Mmmmm!

En?..... Inmiddels trek gekregen???

vrijdag 7 november 2014

Tajine lamsvlees.


Mijn allereerste tajine.

Onze leraar deelde gul uit zijn privé voorraad olijfolie en vertelde dat je beter een goede kwaliteit olijfolie kunt gebruiken omdat dit de basis is van de tajine en de smaak ten goede komt.
Of dit zo is kun je het beste zelf uitproberen.
Gebruik in elk geval liever niet een goedkope (vaak bittere) olijfolie.
Een neutrale zonnebloemolie is waarschijnlijk lekkerder.

Voor een tajine voor 2 personen heb je nodig:

2 lamslapjes
1 grote ui
2 aardappels
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
1 courgette
2 grote tomaten.
olie
komijn
paprikapoeder
zwarte peper
verse koriander
verse peterselie

Tajine op vlamverdeler zetten en op laag vuur voorverwarmen met een laagje water erin.

Schenk het water uit de tajine en giet er een half kopje olie in.
Roer door de olie 1 tl. zwarte peper, 2 tl. paprikapoeder en 2 tl. komijn.
Als de olie warm is het vlees erdoorheen halen en even laten bakken.
De ui in smalle halve maantjes snijden, bij het vlees voegen en mee laten bakken.

Groente en aardappels in grove halve maantjes snijden en beginnen met de opbouw van de tajine.
De opbouw gebeurt in een stervorm, zoals op de foto te zien is.
Op het vlees komen de tomaten, daarop de aardappels.

Op de aardappels nogmaals 1 tl. zwarte peper, 2 tl.paprikapoeder en 2 tl. komijn, een beetje koriander en peterselie.

Verder bouwen met de paprika's, courgette bovenop.
Even kijken of er voldoende vocht in de tajine ligt, anders wat water of olie toevoegen.

Rustig laten sudderen. Als de aardappel gaar is, is het vlees dat ook.
De laatste 5 minuten eventueel nog een handje diepvries doperwtjes erover.

woensdag 5 november 2014

Tajine Algemeen.

Algemene informatie over het gebruik van de tajine.
Doordat de tajine is afgesloten worden de sappen van vlees en groente als het ware ingesloten, waardoor de smaken optimaal vermengd worden. Ideaal voor natriumarm koken.

De meeste tajines moeten voor gebruik worden voorbehandeld.
De voorbehandeling is afhankelijk van het materiaal waarvan de tajine is gemaakt. Het beste kun je je laten adviseren door degene, die jou de tajine verkoopt.

Een tajine kun je maken met alles wat je lekker vindt.
Lam, kip, vis, gehaktballetjes, zelfs eieren kunnen klaargemaakt worden in de tajine. Bij de bereidingstijd rekening houden  met de tijd, die je anders zou gebruiken in een gewone pan. Lam dus langer dan gehaktballetjes. Heb je (nog) geen tajine dan kun je dit gerecht ook in een braadpan bereiden.

Tips om te voorkomen dat de tajine barst:
Zorg altijd voor een vlamverdeler onder de tajine als je hem op het gas gebruikt.
Zorg altijd voor een laagje vloeistof in de kom:
Voorverwarmen met een laagje water. Het water weggooien als je begint met bakken en vervangen door een laagje olie.

Opbouw van de tajine: 
Onderin de ingredienten, die het meeste vocht bevatten.
Middenin datgene wat meer bereidingstijd nodig heeft.
Bovenin dat wat het minste bereidingstijd nodig heeft.

Als de tajine opgebouwd is er niet meer in roeren, deksel erop en rustig laten gaar stoven.

Tip: Soms gebeurt het dat de bak van een aardewerken tajine barst. Deze is dan niet meer te gebruiken om te koken. Maar gooi het bovendeel niet weg! In de wat grotere Mediterrane winkels zijn losse onderbakken te koop en anders zijn ze waarschijnlijk wel bereid om er eentje te bestellen voor je. Neem wel de diameter mee!

donderdag 30 oktober 2014

Warme brownie.





Soms heb je zo'n dag dat je brak opstaat en weet dat het die dag niets gaat worden.
Er is geen aanleiding of oorzaak, je bent niet laat naar bed gegaan, hebt niet gefeest tot in de vroege uurtjes en toch wil je lichaam niet. Je lichaam voelt.... vreemd, soms kun je het omschrijven, soms niet. Het voelt alsof het achter je aan sleept en vertraagt je tempo steeds verder.

Het is 1 van de manieren waarop Hartfalen kan voelen.....

Inmiddels weet ik dat deze dagen je kunnen overvallen en dat inspanning snel te veel is. Lang staan om te koken zit er niet in en dan wordt het al gauw een boterham, terwijl je lichaam juist dan goed voedsel nodig heeft.
Voor deze dagen ligt er in de freezer altijd een voorraadje zelfgemaakte soep, die zo de magnetron in kan en verder probeer ik de dag te laten komen zoals die komt en vooral niet te veel van mezelf te moeten.

Eén van de zaken, die ik mezelf dan gun om de dag wat op te vrolijken is een warme brownie bij de koffie. Simpel, snel en zooooooo versterkend!

Wat je nodig hebt is:
5 minuten om alle ingrediënten bij elkaar te zoeken en te mixen en 10 minuten om er langzaam van te genieten.....

1 ei
3 el. melk
1 el. zonnebloemolie
2 el. honing
2 el. cacao
4 el. zelfrijzend bakmeel

Als je het in huis hebt: 1 el. pure hagelslag.

Anderhalve minuut in de magnetron op 900 Watt.

En verder wordt het een dag om jezelf zoveel mogelijk te verwennen.
Languit op de bank? Boek, tijdschrift, afstandsbediening binnen handbereik?  Dekentje?
Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Vandaag even niet bereikbaar.

Irish Stew.

Een pick me up soep.

Met verse gezonde groente, versterkende vlees bouillon en koolhydraataardappel.
In Ierland wordt deze soep gemaakt met lamsvlees, maar omdat het daarvoor nu niet het seizoen is heb ik varkensvlees gebruikt.
Het mooiste (in kleur en smaak) is deze soep met groene kool, maar ook daarvoor is het nog nèt te vroeg. Spitskool dan maar.


Voor 2 personen.

2 ons (lams)vlees
1/2 winterwortel
1/4 groene kool
2 vastkokende aardappels
2 el. lavas
2 el. selderij
1 tl. foelie
zwarte peper
natriumarme bouillonpoeder

Snij het vlees, de wortel en aardappels in even grote stukjes en de kool in reepjes.
Het vlees opzetten met water, lavas, selderij en foelie en half uurtje zacht laten koken.
Dan de groente en aardappels erbij en ongeveer 20 minuten laten koken tot de aardappel en wortel gaar zijn. Op smaak brengen met zwarte peper en natriumarme bouillonpoeder.

vrijdag 24 oktober 2014

Kerst 2014 - Gronings gekruide rollade (voor Hans en Joke van DIEETOOK).

Een van de meest kenmerkende specerijen, die in Groningen wordt gebruikt is de kruidnagel. Denk maar eens aan de heerlijke droge metworsten!
Kruidnagel is duidelijk aanwezig in de Groningse vleeskruiden van DIEETOOK.

Met het zakje kruiden ben ik naar de slager gegaan en heb hem gevraagd een rollade te maken van een goed doorregen riblap van een pond. Ik kijk altijd graag toe om te zien hoe hij de kleine knoopjes zo kunstig aan elkaar knoopt om er een rollade van te maken. Veel prettiger dan zo'n netje waarmee je het vlees stuk trekt als je het aan wil snijden.
Ondanks dat hij mij heeft verzekerd dat het een "handigheidje" is denk ik niet dat het ooit tot mijn DIY skills zal gaan behoren.....

Door de kruidnagel heeft de rollade een echt winters warme smaak. Hij is heel lekker met rode kool met wat appeltjes, gestoofd in appelsap met een kruidnagel en kaneelstokje erbij.

                     ***Wellicht vast een ideetje voor Kerst?***

Bij de rollade heb je nodig:
2 uien
2 bleekselderijstengels
1/2 winterwortel
1/2 fles rode wijn

Oven voorverwarmen op 170 graden C.

De rollade op hoog vuur aanbraden en uit de pan halen.
In de achtergebleven boter de uien, bleekselderijstengels en winterwortel snel aanbraden.
De rode wijn toevoegen tot het net niet onderstaat.

De rollade hier bovenop leggen. Ongeveer 1 1/2 uur in de oven bakken. Als het te droog wordt wat (warm) water of wijn toevoegen.
Na 1 1/2 uur uit de oven halen en een deksel op de pan doen. Ongeveer een kwartiertje laten rusten voor je hem aansnijdt.

donderdag 23 oktober 2014

DIEETOOK, een bijzondere webwinkel.



Toen ik net begon met natriumarm eten was het het moeilijkst om producten te vinden waar weinig natrium in zat en die daarnaast ook nog smaakvol waren. Het „standaard” assortiment was nog niet zo uitgebreid als nu en je moest echt op zoek naar smaakvolle producten.

Af en toe deed je een echte  ontdekking, zoals bijvoorbeeld mayonaise van de Laan of vond je een slager, die zoutarme saucijsjes wilde maken. Nadeel hierbij was dat je dan wel een grote bestelling moest plaatsen. En een kilo saucijsjes zijn nog wel te behappen en kunnen de vriezer in, maar eet je maar eens door 6 ponds potten mayonaise heen…..!

De webwinkel Dieetook heeft hiervoor een goede oplossing gevonden, waardoor smaakvolle zoutarme producten ook in kleine hoeveelheden verkrijgbaar zijn. En niet alleen producten voor zoutarm dieet, maar ook vetarm en (extreem) laag eiwit zijn hier verkrijgbaar.
Van Dieetook kun je gerust zeggen dat zij het grootste assortiment op het gebied van zoutarme artikelen in Nederland hebben.
Reden genoeg om kennis te maken met de mensen achter deze bijzondere webwinkel.

Op een herfstige dag werden we gastvrij ontvangen door Hans en Joke van Aken. Oorspronkelijk beiden afkomstig uit de Randstad, woont men al 40 jaar met veel plezier in Groningen.
Hans heeft ruim 25 jaar gewerkt in de theatertechniek en heeft de Zilveren Krommer ontvangen, een speciale onderscheiding in de wereld van de theatertechniek. 
Ongeveer 11 jaar geleden was het tijd voor een omslag in werk, Hans ging weer aan de studie, haalde zijn ondernemerspapieren en richtte samen met Joke Dieetook op. In deze tussenliggende tijd waren ze in contact gekomen met mensen, die om medische redenen dieetvoeding moesten gebruiken en hadden ze gemerkt hoe weinig er bestond op dit gebied en hoe groot de vraag was naar kleine verpakkingen.

Samen gingen ze op zoek naar artikelen in binnen-en buitenland, met veel smaak en weinig natrium. Joke is hierbij de „zoeker”, de kleine lettertjes-en etikettenlezer. Hans legt contact met de leveranciers.
Op deze manier hebben zij een netwerk aan leveranciers opgebouwd en is hun assortiment nog steeds groeiend. Door hun werkwijze kunnen zij in kleine hoeveelheden producten aan hun klanten leveren, die vaak in grootverpakkingen geleverd worden aan instellingskeukens en voor de particulier haast niet te krijgen zijn.
Het meeste vraag in de webwinkel gaat uit naar de visconserven, de kleine verpakkingen soep en saus en de diverse soorten bouillon, in poeder en tabletvorm.
Mayonaise, tomatenproducten en mosterd zijn er in verschillende smaken, Hans kent ze allen en kan je precies vertellen welke de smakelijkste is.
Doordat Hans de meeste van zijn leveranciers persoonlijk kent kan hij volledig staan achter de producten, die hij verkoopt.
Naast een aantal vaste klanten, die al vanaf het begin van de oprichting de bestellingen bij Dieetook doen zijn er steeds meer mensen, die de weg naar de webwinkel vinden.

Vooral voor mensen, die net beginnen met het natriumarme dieet is deze webwinkel een uitkomst. Maar ook voor doorgewinterden als ik zijn er nog smakelijke vondsten te ontdekken!
Ik zou mijn lezers graag aan willen raden eens een kijkje te nemen op www.dieetook.nl en zich te laten verrassen!

In de webwinkel kwam ik Groninger vlees-en rolladekruiden tegen. Intrigerend!
Graag wil ik hiermee een recept bedenken voor Joke en Hans en het dit weekend op het blog zetten.


dinsdag 21 oktober 2014

Bamisoepje.

Laat je niet ontmoedigen door de lijst ingrediënten en maak de soep in etappes.

2 kippenpoten
ui, ongeschild in 2’en, 
stuk wortel, stuk prei, stuk bleekselderij
2 tenen knoflook
1 kruidnagel
1 el. lavas
1 tl. foelie
gember 
(evt. 1 rode peper)

Maak een sterke bouillon van deze ingrediënten en kook 1 ei per persoon. Zeef de bouillon, snij de ui fijn en pluk de kip. De rest gooi je weg.

Voeg toe:
1 el. kerrie massala
1 el. tomatenpuree
sap van 1/2 limoen
1 el. lavas
champignons
handje bami
natriumarme bouillon

Koken tot de bami gaar is en verder op smaak brengen met limoensap, evt. natriumarme bouillon.

Doe in een soepkom wat groente:
fijngesneden ijsbergsla of paksoi of Chinese kool en
fijngesneden bladselderij en 
de gekookte gehalveerde eieren. Strooi er wat gefruite uitjes over.

Vega-versie:

Laat de kip weg en gebruik een na. bouillonblokje om bouillon te maken of alleen de groenten en kruiden.
Snij een tahoe in kleine blokjes(ze worden groter in de bouillon) en voeg deze toe, tegelijk met de bami of maak een omeletje van geklutst ei, selderij, prei, beetje sambal en kerriepoeder en snij hier reepjes van.

vrijdag 17 oktober 2014

Hongaarse Goulash.

5e en laatste dag van de Peperchallenge met mezelf.
Dit recept is gebaseerd op het boek Hongaarse Specialiteiten van Culinaria Köhneman. Dit boek kwam ik tegen in een museum, de prijs lag ver boven mijn budget, maar toen ik het open sloeg was ik verkocht!
Het viel open op ..... Gebraden Os!!! Jawel, hoe braad je een os? Een prangende vraag, die je jezelf ongetwijfeld al vaak stelde. Dit is het antwoord:
Je neemt een kapoen en stopt die in een jong kalf. Het kalf stop je in een dik schaap en het schaap in de os. Braad de os aan het spit en als de kapoen klaar is, is de os dat ook. Zo zorgvuldig staat het beschreven: een jong kalf! Alsof je een oud kalf in een schaap zou krijgen. Dat lukt je niet, al is het schaap nog zo dik!

Kijk, daarom hou ik zo van kookboeken, zo'n tafereel zie ik voor me. Een heel dorp aan de dis in de 16e eeuw: "Wil jij nog een stuk kapoen? Nee, ik heb nog schaap, gelukkig was het een dikke!"

De goulash is minder bewerkelijk:

1 pond rundvlees
1 grote ui
1 teen knoflook
2 paprika's
1 el. tomatenpuree
2 takjes bladselderij
1 el. lavas
1/2 tl. karwijzaad
paprikapoeder
zwarte peper.

Snij alle ingrediënten kleiner en bak het vlees op hoog vuur aan.
Blus af met warm water en doe de overige ingrediënten erbij.
Laat zachtjes sudderen, ongeveer anderhalf uur.

Tip: wees royaal met de paprikapoeder. Dit zorgt voor de binding.





donderdag 16 oktober 2014

Sambal (mild)

Op mijn persoonlijke smaakmakerslijst staat, op eenzame hoogte, de nr. 1: Sambal. Hoe kan het ook anders? Pepers zijn het hoofdbestanddeel van sambal en naast dat ze je goed wakker kunnen maken hebben ze nog zoveel andere goede eigenschappen. Ze houden bloedvaten elastisch en werken cholesterolverlagend,  ontstekingsremmend en pijnstillend.
Door het eten van pepers wordt endorfine aangemaakt, dat zorgt voor een euforisch gevoel. En….. wie wil dat niet?
Sambal is heel makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren.
Het enige wat het nodig heeft is aandacht, in de buurt blijven en regelmatig roeren. Het brandt snel aan!
De hoeveelheden kun je aanpassen aan je eigen smaak. Minder pittig: meer uien toevoegen, pittiger: meer pepers. Zo eenvoudig is het leven.
Vanzelfsprekend moeten je potjes superschoon zijn en zorg altijd voor een klein laagje olie op de sambal.

Voor een kleine potje sambal heb je nodig:
6 rode pepers
3 grote sjalotten of rode uien
3 kleine teentjes knoflook 
3 kemirienoten
1 blaadje salam
1 el. tomatenpuree
1 el. ketjap
2 schijfjes verse gember

............................................ + 1/2 limoen, 1 el. honing, 1 1/2 el. gembersnippers.

Maak de pepers, sjalotten, knoflook en kemirienoten fijn.
Voeg de salam, tomatenpuree, ketjap, limoensap en verse gember toe en laat dit heel zachtjes bakken in 3 el. olie tot de olie komt bovendrijven. Als je denkt dat het aanbakt meer olie toevoegen. Stukken gember en salam verwijderen.

Van het vuur af sap van een halve limoen toevoegen + 1 el. honing + 1 1/2 el. gembersnippers. Proeven en op smaak brengen. Nog even opkoken en je kunt genieten! 

woensdag 15 oktober 2014

Gevulde Mini paprikaatjes.

Deze kleine oranje paprikaatjes zijn heel zoet en knapperig.
Ze zijn gevuld met een humus van kikkererwten en macadamianoten. Het gemakkelijkst is een blik kikkererwten, maar die bevatten veel natrium. Heel goed afspoelen haalt wel iets weg, maar hoeveel natrium er dan overblijft weet je niet.
Ik kook ze liever zelf, het is net zo makkelijk, maar kost door het inweken (1 nacht) en koken (ca. anderhalf uur) meer tijd. Daarom kook ik altijd in één keer een grote hoeveelheid en vries dat dan in porties in. Altijd lekker in salades, soep of zoals hier in een humus. In plaats van de tahina (sesampasta), die meestal in een humusmengsel gebruikt wordt heb ik deze keer macadamianoten genomen. De olie, citroensap en komijnpoeder zijn "ongeveer" hoeveelheden en afhankelijk van je eigen smaak. Begin met de kleinste hoeveelheid en als je dit niet genoeg vindt voeg je datgene toe wat je mist. Als je liever olijfolie gebruikt kies dan een goede met een neutrale smaak, zodat het niet te bitter wordt.

Kikkererwt met macadamianoot.

200 gram gare kikkererwten
50 gram ongezouten macadamianoten
1 rode peper
2 tenen knoflook
2-4 el. zonnebloemolie
2-4 el.citroensap
1-2 tl. komijnpoeder
zwarte peper


Verwijder zaden en lijsten uit de rode peper en vermeng alle ingrediënten.
Maak zo fijn mogelijk met een staafmixer. Het mengsel zal korreliger uitvallen dan die uit de winkel.
Als het te droog is wat water of citroensap (of olie) erbij doen.
Bestuiven met (gerookte) paprikapoeder.


dinsdag 14 oktober 2014

Ajvar


En op kaas, ei en eigenlijk kan ik niets bedenken waar Ajvar niet lekker bij is!!

Het mengsel, zoals ik het maak smaakt zoet en pittig, door het gebruik van de hele peper. Zoals bij iedere smaakmaker raad ik je aan het mengsel een nachtje te laten staan en de volgende dag te kruiden naar je eigen smaak en nog even op te koken.

Ajvar.
2 el. olijfolie
1 rode paprika
1 rode peper (met of zonder zaden en lijsten)
1/2 aubergine
1 ui
2 t. knoflook
2 el. azijn
2 el. tomatenpuree
1 tl. na. tomatenketchup

Eventueel cayennepeper en suiker.

Snij alle ingrediënten in grove stukken en laat ze op heel zacht vuur slinken in de olijfolie. Ongeveer een half uurtje, als het te droog wordt en dreigt aan te branden een beetje water of olijfolie erbij.  De groente moet zacht zijn.
Fijnmaken met de staafmixer.

Zó simpel, zó lekker!



SMAAKMAKERS Algemeen.


In de „Smaakmakers” wordt geen zout gebruikt, zodat de houdbaarheid beperkter is. Suiker en azijn zijn de enige conserveringsmiddelen.
Daarom wordt in ieder recept uitgegaan van een kleine hoeveelheid.
Vind je een recept erg lekker en wil je er meteen een grote hoeveelheid van maken vries het dan in in plastic bakjes. 
Als je het na ontdooiing wilt bewaren in een glazen potje moet je heel schoon werken en raad ik je aan de potjes te steriliseren. Het lijkt een heel werk, maar het valt erg mee.

Ik gebruik het liefst potjes, die helemaal van glas zijn. 
Oude glazen conservenpotjes voldoen ook prima, maar ik gebruik alleen metalen deksels als er een plastic laagje aan de binnenkant zit. In sommige winkels worden weckpotjes verkocht met metalen deksels, zonder plastic binnenlaag. Die laat ik staan. Bij haast alle smaakmakers wordt zuur gebruikt en hoe dat inwerkt op metaal???

Er zijn verschillende manieren om de potjes te steriliseren.
Ik geef de voorkeur aan de magnetron. Dit kun je echter niet toepassen als het potje metalen onderdelen heeft. Dan zul je ze moeten uitkoken.
Voor beide manieren geldt: 
Vooraf met schoon sopwater afwassen en kijken of er geen stukjes glas ontbreken. Als dit zo is rigoureus weggooien!

De magnetronmanier:
Vul de potjes voor de helft met water en zet ze in de magnetron.
Op vol vermogen 10 minuten laten staan.

In de pan:
Potjes in een ruime pan zetten. Hierover kokend water gieten. De potjes moeten onder water staan. 15 Minuten koken.

Wees voorzichtig met de hete potjes uit de magnetron/pan halen! Leeg ze en zet ze omgekeerd op een schone handdoek.

Het deksel en de rubberen ringen onderdompelen in heet water.

Als de potjes iets afgekoeld zijn en (wat hitte betreft) te hanteren, tot iets onder de rand vullen met het hete mengsel. Deksel erop en de potjes op hun kop op de theedoek af laten koelen.

Heb je ook wel eens zo'n dag?



Je neemt je voor iets te doen en dan..... krijg je onverwacht bezoek.
Het is zo gezellig dat je, zonder het te merken, uren verder bent gekletst.
Je bent nog maar net op tijd voor de griepprik bij de dok. En erna, heb je eigenlijk de puf niet meer om achter het fornuis te gaan staan. Die avond wordt het een maaltijd uit de diepvriesvoorraad.
Van je goede voornemens van die dag is niets terecht gekomen.
Had je het willen missen, neen.
Had je het willen ruilen voor je goede voornemen? Uhhh neen.
Voel je je schuldig? Ja.

Vanmiddag ga ik weer aan het fornuis om een gerechtje te fabriceren.....!

zondag 12 oktober 2014

Zalm van Tante.

Om de „paprika/peper”week te beginnen een recept van mijn liefste tante.
Mijn favoriete tante was heel goed in het maken van comfortfood.
Regelmatig bracht ze een warme macaronischotel met ham en kaas en iedere keer was dat een weldaad. Deze zalmschotel van haar was ook heerlijk en als ze zou zien dat haar visschotel hier genoemd wordt zou ze waarschijnlijk verlegen worden. En het stiekempjes heel leuk vinden.

Zalmschotel van mijn favoriete tante. (2 personen)
250 gram zalm
2 of 3 lente uitjes
1 rode paprika
1 blikje mais of diepvries maiskorrels (of vers gekookte natuurlijk!)
1 bekertje crème fraîche
3 flinke aardappels
1 laurierblad
melk
1/3 pakje Mon Chou
1 ei
zwarte peper
nootmuskaat
peterselie
bieslook

Kook de aardappels met het laurierblad. 
Snij de ui en paprika klein en bak deze samen tot ze iets zachter zijn. Vermeng dit mengsel met de mais en de crème fraîche.
Verwijder het laurierblad en maak een puree van de aardappels, melk, de Mon Chou, het ei,  peper, nootmuskaat, peterselie en bieslook.Bak de zalm op hoog vuur aan 1 kant. Leg de zalm met de ongebakken kant naar beneden in een beboterde vuurvaste schaal, en spreid het maismengsel erop uit. Dek af met de aardappelpuree. Hier en daar een klontje boter.

Een half uur in de oven op 180 graden C. tot de bovenkant bruin is.

zaterdag 11 oktober 2014

Zóveel paprika's???




Vanavond beving mij een lichte paniek.
Zóveel paprika's? Had ik echt zóveel nodig en wat moet ik daar dan allemaal van maken?!?
Hou ik eigenlijk wel van paprika? Hmmm, ja....., maar niet van zóveel.....
Zoals wel vaker heb ik me laten verleiden door al die kleuren en heb ik ze niet kunnen weerstaan.
Goed, ze liggen er en ik moet er iets mee.
Een "paprika/peperweek" dan maar. Eind van de week komen de paprika's waarschijnlijk mijn oren uit! En van jou ook, als je het blog volgt.

Sterkte, ik hoop dat je een liefhebber bent.


vrijdag 10 oktober 2014

Pompoenstoverij.

Meestal gebruik ik flespompoenen omdat je dan zo gemakkelijk de zaden kunt verwijderen en ze zijn wat „handzamer” dan de bolle pompoenen. Als je voor Halloween eetbare pompoenen hebt uitgehold kun je dat vruchtvlees natuurlijk gebruiken. Misschien zijn het dan niet van die keurige blokjes, maar ach…..
Dit maal heb ik een Hokkaido pompoen gebruikt, omdat ik die toevallig in huis had en nog niet eerder had geprobeerd. Het fijne van deze pompoen is dat je hem niet hoeft te schillen. De smaak is wat nootachtig en..... lekker!
Deze stoofschotel is klaargemaakt in de oven, maar in een pan op het gasfornuis kan ook prima. De bereidingstijd zal ongeveer hetzelfde zijn.

Pompoenstoverij

1 pond riblappen
1/2 winterwortel
2 uien

1 rode lombok
2 laurierbladeren
2 kruidnagels
1 tl. piment
zwarte peper
1 blik tomaten
1 kg. pompoen

De oven voorverwarmen op 170 graden C.
De uien en winterwortel in grove stukken snijden.
Van de rode peper de zaden en lijsten verwijderen en klein snijden.

Snij de riblappen in kleine stukken en braadt dit bruin. Vlees uit de pan halen.
Ui en winterwortel in het vet bakken, vlees erbij met de rode peper, de laurierbladeren, kruidnagels, piment, peper en tomaten. Eventueel wat water erbij, deksel erop.
Pan in de oven en anderhalf à 2 uur laten stoven.

Terwijl het vlees stooft de pompoen in stukken snijden, de zaden en draden verwijderen. De pompoen toevoegen en het laatste kwartiert mee laten sudderen.
Zo nodig op smaak brengen met peper.

Je kunt dit eten met rijst, pasta of, zoals ik gedaan heb, met een goed stuk Turks brood.