donderdag 25 december 2014

"Life is what happens to you, while you're busy making other plans." - John Lennon.

 De voorbereiding van wat een gedenkwaardige, feestelijke Kerst zou moeten worden werd ruw onderbroken door het telefoontje van een bezorgde huisarts over een dierbaar familielid, dat met spoed opgenomen moest worden.
Op zo'n moment laat je alles uit je handen vallen, je probeert je brein op topsnelheid te laten werken om datgene mee te nemen en te regelen wat absoluut noodzakelijk is. Poes en pillen zijn dat in mijn geval.
De rit naar het ziekenhuis duurt voor je gevoel tien keer zo lang en je bent blij als de auto geparkeerd staat en je je de Spoedeisende Eerste Hulp in kunt haasten.
Onderweg heb je je mentaal voorbereid op een overvolle wachtkamer en een zoektocht naar de juiste persoon, die jou meer kan vertellen over de plek en de ernst van de situatie. En dan.....beland je onverwacht in..... rust! Niet de hectische, licht paniekerige sfeer, die je gewend bent van de SEH's. Uit de behandelkamers hoor je de piepjes van de monitoren en weet dat achter die gordijnen en deuren dus mensen moeten liggen. Maar hier geen paniekerige sfeer!
Rustige verpleegsters die met je meelopen, vragen beantwoorden, vragen stellen en je geruststellen. Niet met woorden, maar door de serieuze manier waarop ze naar je luisteren en direct actie ondernemen waar dat nodig is.

Er staat een Kerstboom, met als enige versiering een heleboel kleine knuffelbeestjes. Later, heel veel later vraag ik ernaar.
Deze boom is voor de kindjes, die in deze dagen de SEH moeten bezoeken. Ieder kindje mag een knuffel uit de boom uitzoeken. En ja, er zitten lege plekken in de boom, maar gelukkig niet zo veel.

De aandacht voor de patiƫnt, die hieruit spreekt vind ik in de daarop volgende dagen terug op vele manieren. Het zijn er teveel om te noemen.
Als ik een naam voor dit ziekenhuis mocht bedenken, zou het "Ziekenhuis Aandacht" zijn. Nog 1 voorbeeld wil ik geven: buiten staat een klein bronzen beeld van een vissersvrouwtje met 3 vissen aan een touwtje. Op deze gure, natte winterdag is ze zorgzaam voorzien van mutsje en sjaal. Ze zorgt voor een glimlach en hoe belangrijk is dat op het moment dat je een ziekenhuis binnen gaat! Hoe men hier denkt en werkt is samengevat in deze zin, die hier zo vanzelfsprekend wordt gevonden:


Ik wens alle lezers aandacht, zorg voor elkaar en hele Fijne Kerstdagen!

Geen opmerkingen: