Over...

Mijn passie is eten en het koken dat daaraan vooraf gaat.

Receptenboeken, ik hou ervan!
Zolang als ik me kan herinneren zijn het voor mij romans, reisgidsen en sfeerbepalers geweest. Vooral de boeken met haastig neergekrabbelde aantekeningen van de kok in de kantlijn of de boeken waarbij ieder recept vooraf gegaan wordt door een verhaaltje van de schrijver. Ze geven je niet alleen een handleiding naar een smakelijke maaltijd, maar zijn ook voedsel voor de fantasie.
Een persoonlijke herinnering of smaakervaring zeggen mij meer dan de exacte hoeveelheid of het aantal theelepels van een bepaald ingrediënt.

En dan word je ziek en krijgt een natriumarm dieet voorgeschreven waarbij de lijst "verboden" een stuk langer is dan de lijst "toegestaan" en in jouw geliefde kookboeken kun je de recepten met spekjes, rauwe hammen en pittige kazen voortaan overslaan. Naast de ingrijpende veranderingen in lichaam en omgeving, die ziekte met zich meebrengt, krijg je hierdoor het "ook dat nog" gevoel. Bij een dieet denken we in de eerste plaats aan de verboden en daarvan word je een beetje kriegel. Niemand vindt het fijn als hem wordt opgelegd dat hij iets niet mag en vaak is de eerste reactie verzet. Het duurt wel even totdat je beseft dat dit verzet nergens toe leidt. Een natriumarm dieet krijg je niet voor niets, daar is wel iets aan vooraf gegaan.

Soms helpt het om anders te kijken.
Het woord dieet is afgeleid van het Griekse diaita wat manier van leven betekent. Dat klinkt anders dan een verbod. Bij een manier van leven maak je zelf de keus, je hebt het zelf in de hand en je kunt het zelf veranderen. Het belangrijkste bij ieder dieet is (denk ik), om niet alleen te kijken naar wat je niet meer mag, maar aan de slag te gaan met datgene wat je wèl mag eten!

Wat kun je op dit blog verwachten?

Wat je hier niet kunt verwachten is dat ik je op wonderbaarlijke wijze een vervanger van zout kan bieden. Ik zou het graag doen, maar helaas, ik ben geen tovenaar. Zout is één van de basissmaken en niet vervangbaar door enige andere smaak. Wat je wel kunt verwachten zijn recepten van smaakmakers, snacks, soepen en hoofdgerechten zonder toegevoegd zout.

Ik ben geen voedseldeskundige, mijn recepten zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Door de jaren heen heeft mijn manier van koken een meer internationaal karakter gekregen. In mijn keuken gebruik ik Mediterrane en Oosterse kruiden en soms ongebruikelijke ingrediënten als koffie, chocola en yoghurt. Ik heb me gericht op datgene, wat ik zelf het meeste miste en geprobeerd deze om te zetten in een zoutarme variant.

De gerechten zijn gebaseerd op de dieetrichtlijnen natriumarme voeding voor patiënten met hartfalen. Uiteraard zul je altijd jouw eigen maximale natriumgebruik in de gaten moeten houden en de gerechten daaraan aan moeten passen. Het belangrijkste hierbij is een goede balans te vinden, waarbij jij je prettig voelt. Je eigen gezonde verstand is daarbij de richtlijn.

Naast recepten staan er algemene tips en ervaringen beschreven, zoals de Lepeltheorie.
Herkenbaar voor velen.

Ik wens je veel plezier met mijn blog!

Geen opmerkingen: