dinsdag 14 oktober 2014

SMAAKMAKERS Algemeen.


In de „Smaakmakers” wordt geen zout gebruikt, zodat de houdbaarheid beperkter is. Suiker en azijn zijn de enige conserveringsmiddelen.
Daarom wordt in ieder recept uitgegaan van een kleine hoeveelheid.
Vind je een recept erg lekker en wil je er meteen een grote hoeveelheid van maken vries het dan in in plastic bakjes. 
Als je het na ontdooiing wilt bewaren in een glazen potje moet je heel schoon werken en raad ik je aan de potjes te steriliseren. Het lijkt een heel werk, maar het valt erg mee.

Ik gebruik het liefst potjes, die helemaal van glas zijn. 
Oude glazen conservenpotjes voldoen ook prima, maar ik gebruik alleen metalen deksels als er een plastic laagje aan de binnenkant zit. In sommige winkels worden weckpotjes verkocht met metalen deksels, zonder plastic binnenlaag. Die laat ik staan. Bij haast alle smaakmakers wordt zuur gebruikt en hoe dat inwerkt op metaal???

Er zijn verschillende manieren om de potjes te steriliseren.
Ik geef de voorkeur aan de magnetron. Dit kun je echter niet toepassen als het potje metalen onderdelen heeft. Dan zul je ze moeten uitkoken.
Voor beide manieren geldt: 
Vooraf met schoon sopwater afwassen en kijken of er geen stukjes glas ontbreken. Als dit zo is rigoureus weggooien!

De magnetronmanier:
Vul de potjes voor de helft met water en zet ze in de magnetron.
Op vol vermogen 10 minuten laten staan.

In de pan:
Potjes in een ruime pan zetten. Hierover kokend water gieten. De potjes moeten onder water staan. 15 Minuten koken.

Wees voorzichtig met de hete potjes uit de magnetron/pan halen! Leeg ze en zet ze omgekeerd op een schone handdoek.

Het deksel en de rubberen ringen onderdompelen in heet water.

Als de potjes iets afgekoeld zijn en (wat hitte betreft) te hanteren, tot iets onder de rand vullen met het hete mengsel. Deksel erop en de potjes op hun kop op de theedoek af laten koelen.

Geen opmerkingen: