donderdag 16 oktober 2014

Sambal (mild)

Op mijn persoonlijke smaakmakerslijst staat, op eenzame hoogte, de nr. 1: Sambal. Hoe kan het ook anders? Pepers zijn het hoofdbestanddeel van sambal en naast dat ze je goed wakker kunnen maken hebben ze nog zoveel andere goede eigenschappen. Ze houden bloedvaten elastisch en werken cholesterolverlagend,  ontstekingsremmend en pijnstillend.
Door het eten van pepers wordt endorfine aangemaakt, dat zorgt voor een euforisch gevoel. En….. wie wil dat niet?
Sambal is heel makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren.
Het enige wat het nodig heeft is aandacht, in de buurt blijven en regelmatig roeren. Het brandt snel aan!
De hoeveelheden kun je aanpassen aan je eigen smaak. Minder pittig: meer uien toevoegen, pittiger: meer pepers. Zo eenvoudig is het leven.
Vanzelfsprekend moeten je potjes superschoon zijn en zorg altijd voor een klein laagje olie op de sambal.

Voor een kleine potje sambal heb je nodig:
6 rode pepers
3 grote sjalotten of rode uien
3 kleine teentjes knoflook 
3 kemirienoten
1 blaadje salam
1 el. tomatenpuree
1 el. ketjap
2 schijfjes verse gember

............................................ + 1/2 limoen, 1 el. honing, 1 1/2 el. gembersnippers.

Maak de pepers, sjalotten, knoflook en kemirienoten fijn.
Voeg de salam, tomatenpuree, ketjap, limoensap en verse gember toe en laat dit heel zachtjes bakken in 3 el. olie tot de olie komt bovendrijven. Als je denkt dat het aanbakt meer olie toevoegen. Stukken gember en salam verwijderen.

Van het vuur af sap van een halve limoen toevoegen + 1 el. honing + 1 1/2 el. gembersnippers. Proeven en op smaak brengen. Nog even opkoken en je kunt genieten! 

Geen opmerkingen: