donderdag 13 november 2014

Stamppot.

Koud, kouder, koudst!
Nu het langzamerhand kouder wordt krijg je steeds meer behoefte aan stevig koolhydraatrijk voedsel.
Oftewel stamppottenweer!

In de supermarkten liggen grote zakken fijngehakselde boerenkool, 2 voor de prijs van 1. Wat ik jammer vind is dat soms de bladnerf wordt meegesneden waardoor er harde stukjes in de stamppot blijven zitten waarop je eindeloos kunt blijven kauwen.
Ik wilde kijken of dat ook anders kon en ben deze week op zoek gegaan naar een boerenkoolstruik zodat ik zelf kon bepalen hoeveel nerf mijn stamppotje zou bevatten. Die zoektocht viel nog niet mee, in de Randstad heb ik het niet gevonden, zelfs op de markt lagen zakken boerenkool in plaats van die mooie grote struiken.
Ik zal je een relaas van de tocht besparen en me beperken tot het uiteindelijke resultaat.
Op de woensdagmarkt in Putten (Gld) vond ik uiteindelijk een grote bak verse boerenkool! Geen stronken, maar afgeritste blaadjes. Prima! Voor een grote 1 persoonsporie + een beetje betaalde ik de prettige prijs van 20 cent.
Thuisgekomen aardappels erbij, zoutarme rookworst erbovenop en gekookt tot gaar, gestampt en een scheutje azijn erbij. Als jus een stukje van Becel Vlees en Jus gesmolten. Smullen!!!

Hoe ik aan een zoutarme rookworst kwam? Google helpt je verder.
Geheel verzadigd en nog wat over? De volgende dag opbakken in een klontje Becel Vlees en Jus, blokjes natriumarme kaas erbij en een beetje natriumarme sambal (zie recept oktober).Ik ben ook een groot fan van hutspot, maar het kwam niet zo vaak op tafel omdat de geur van gekookte uien nog dagenlang in huis bleef hangen. Iedere keer als je vanuit de frisse buitenlucht de deur binnenging werd je omhelst door de peen-en uienlucht.

Tegenwoordig doe ik het anders:
Gelijke delen aardappels en winterwortel met een teen knoflook en 2 laurierblaadjes koken.
Dan neem je uien met veel smaak zoals rode, witte of sjalotten en snij deze in halve ringen.
Bak ze zachtjes totdat ze gecarameliseerd zijn. Als de aardappels gaar zijn verwijder je de laurierblaadjes, stamp de aardappels en wortel en roer de gebakken uien erdoor. Een flinke schep natriumarme mosterd erbij!

Varianten:
1. Een Veluwse aanvulling: een potje na. Bruine bonen!
2. In plaats van uien kun je blokjes koolrabi meekoken. Beetje geraspte kaas erbij. Mmmmm!

En?..... Inmiddels trek gekregen???

Geen opmerkingen: