vrijdag 7 november 2014

Tajine lamsvlees.


Mijn allereerste tajine.

Onze leraar deelde gul uit zijn privé voorraad olijfolie en vertelde dat je beter een goede kwaliteit olijfolie kunt gebruiken omdat dit de basis is van de tajine en de smaak ten goede komt.
Of dit zo is kun je het beste zelf uitproberen.
Gebruik in elk geval liever niet een goedkope (vaak bittere) olijfolie.
Een neutrale zonnebloemolie is waarschijnlijk lekkerder.

Voor een tajine voor 2 personen heb je nodig:

2 lamslapjes
1 grote ui
2 aardappels
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
1 courgette
2 grote tomaten.
olie
komijn
paprikapoeder
zwarte peper
verse koriander
verse peterselie

Tajine op vlamverdeler zetten en op laag vuur voorverwarmen met een laagje water erin.

Schenk het water uit de tajine en giet er een half kopje olie in.
Roer door de olie 1 tl. zwarte peper, 2 tl. paprikapoeder en 2 tl. komijn.
Als de olie warm is het vlees erdoorheen halen en even laten bakken.
De ui in smalle halve maantjes snijden, bij het vlees voegen en mee laten bakken.

Groente en aardappels in grove halve maantjes snijden en beginnen met de opbouw van de tajine.
De opbouw gebeurt in een stervorm, zoals op de foto te zien is.
Op het vlees komen de tomaten, daarop de aardappels.

Op de aardappels nogmaals 1 tl. zwarte peper, 2 tl.paprikapoeder en 2 tl. komijn, een beetje koriander en peterselie.

Verder bouwen met de paprika's, courgette bovenop.
Even kijken of er voldoende vocht in de tajine ligt, anders wat water of olie toevoegen.

Rustig laten sudderen. Als de aardappel gaar is, is het vlees dat ook.
De laatste 5 minuten eventueel nog een handje diepvries doperwtjes erover.

Geen opmerkingen: