woensdag 5 november 2014

Tajine Algemeen.

Algemene informatie over het gebruik van de tajine.
Doordat de tajine is afgesloten worden de sappen van vlees en groente als het ware ingesloten, waardoor de smaken optimaal vermengd worden. Ideaal voor natriumarm koken.

De meeste tajines moeten voor gebruik worden voorbehandeld.
De voorbehandeling is afhankelijk van het materiaal waarvan de tajine is gemaakt. Het beste kun je je laten adviseren door degene, die jou de tajine verkoopt.

Een tajine kun je maken met alles wat je lekker vindt.
Lam, kip, vis, gehaktballetjes, zelfs eieren kunnen klaargemaakt worden in de tajine. Bij de bereidingstijd rekening houden  met de tijd, die je anders zou gebruiken in een gewone pan. Lam dus langer dan gehaktballetjes. Heb je (nog) geen tajine dan kun je dit gerecht ook in een braadpan bereiden.

Tips om te voorkomen dat de tajine barst:
Zorg altijd voor een vlamverdeler onder de tajine als je hem op het gas gebruikt.
Zorg altijd voor een laagje vloeistof in de kom:
Voorverwarmen met een laagje water. Het water weggooien als je begint met bakken en vervangen door een laagje olie.

Opbouw van de tajine: 
Onderin de ingredienten, die het meeste vocht bevatten.
Middenin datgene wat meer bereidingstijd nodig heeft.
Bovenin dat wat het minste bereidingstijd nodig heeft.

Als de tajine opgebouwd is er niet meer in roeren, deksel erop en rustig laten gaar stoven.

Tip: Soms gebeurt het dat de bak van een aardewerken tajine barst. Deze is dan niet meer te gebruiken om te koken. Maar gooi het bovendeel niet weg! In de wat grotere Mediterrane winkels zijn losse onderbakken te koop en anders zijn ze waarschijnlijk wel bereid om er eentje te bestellen voor je. Neem wel de diameter mee!

Geen opmerkingen: