dinsdag 22 december 2015

Gastblog - Zoutarme Tapas

Een "Loesje" over Kerststress: Hee, die Kerstman zegt niet voor niets “Ho Ho Ho”.


Als je Kerst viert op de traditionele manier en daarbij rekening moet houden met een zoutarm dieet zit je al gauw vast aan het (gedeeltelijk) bereiden van een dubbele maaltijd. Het zijn dan arbeidsintensieve dagen en tussendoor snak je naar een rustig kabbelend vaarwater. Maar zover is het nog niet. Er komen nog drukke dagen aan en het is belangrijk om je energie zoveel mogelijk te sparen en te verdelen over de dag. Wat een verschil zou het maken als je nu gebruik zou kunnen maken van kant en klaarprodukten? Onmogelijk zul je denken….. ! Alles wat kant en klaar is bevat veel te veel zout en wat toegestaan zou kunnen zijn is veel te flauw voor de gasten zonder natriumbeperking. Toch denk ik dat het mogelijk is om met een gemiddelde natriumbeperking van 2000 mg. per dag een heel eind te komen.

Lees verder op https://www.smakelijketenzonderzout.nl/news/148/249/Zoutarme-Tapas 

zondag 20 december 2015

Kerstkaasballetjes.

Onderstaand stukje schreef ik voor de Nieuwsbrief van de Hart & Vaatgroep, Regio Zuid Holland. 
Ter gelegenheid van Kerst werd dit echter een papieren versie en geen digitale.  Het recept van deze verrukkulukke kaasballetjes wil ik je toch niet onthouden.

Voor het blog ben ik nu volop bezig met de Kerst voorbereidingen, een hele (leuke) klus!
Tussen de potten en pannen laat je zo je gedachten gaan over wat Kerst zo bijzonder maakt.
Voor mij heeft het te maken met geven en of dit nu is in de vorm van cadeautjes of door het zorgen voor een mooi maal voor je dierbaren maakt niet zoveel verschil.
Het belangrijkste is dat je hiermee laat zien dat je om elkaar geeft en het cadeau wat je eigenlijk aan elkaar geeft, is aandacht en tijd. Met dat in gedachten heb ik een aantal alternatieve cadeautjes bedacht.

Je kunt bijvoorbeeld zelf een bon fabriceren voor het bijwonen van een zoutarme kookworkshop, zoals die door de Hart & Vaatgroep gehouden worden. Zoals de Kerstkookworkshop, waar je mooie klassieke gerechten leert maken.
Of verras iemand, die zoutarm moet eten eens met zijn/haar eigen borrelzoutjes.
Want voor de zoutarmen onder ons is het extra moeilijk om op deze Feestelijke dagen de hartige verleidingen te weerstaan of in ieder geval onder controle te houden. Met dit eenvoudige en snel gemaakte receptje maak je iemand met een zoutarm dieet erg blij:

Kerstkaasballetjes
3 el. bloem
3 el. havermout
3 el. boter
50 gr. geraspte kaas

1 geklutst ei
amandelen

De bloem, havermout, boter en kaas vermengen en kleine balletjes van draaien. met een beetje ei de amandel erop vastplakken. Ook de amandel krijgt wat ei voor een glansje.
Even op laten stijven in de koelkast en intussen de oven voorverwarmen op 175 gr. C, 15 minuten.
In een goed afsluitbaar potje, Kerstig strikje erom. Helemaal goed.

Vind je dit wat karig en wil je het cadeau wat groter maken? Google eens op zoutarme producten en je krijgt een overzicht van wat er op dit gebied te koop is in de reguliere supermarkten. Samen met een aantal van deze producten kun je vast een mooi pakketje samenstellen!

Wat ik zelf als cadeau voor Kerst zou geven? Wel, mijn vondst van deze week lijkt me toepasselijk:

In Zuidlaren vond ik een delicatessenwinkel met een enthousiast stel, dat veel van hun produkten zelf maakt. Ik hoop begin volgend jaar een blogbericht aan hen te mogen wijden.
Wat zij oa. maken zijn zuivere kruidenmengsels zonder zout of andere toevoegingen. 
Mocht je speciale wensen op dit gebied hebben dan zijn deze altijd bespreekbaar.
Als je niet in het mooie Drente woont, niet getreurd! De kruidenmengsels zijn via internet te bestellen op www.dekruidenspecialist.nl De website is een bezoekje waard, er staan al wat recepten om de kruiden uit te proberen, dus je kunt meteen aan de slag!

Mag ik iedereen een sfeervolle Kerst en een Smaakvol Nieuwjaar toewensen?

dinsdag 15 december 2015

Kerst 2015 - Eendenborst met sinaasappel notensaus.



Het klassieke plaatje met Kerst is Moeder, die haar entree maakt met een Big Bird op een schaal.
Prachtig natuurlijk, maar als één van de disgenoten een zoutarm dieet volgt levert dat wat praktische onhandigheidjes op. Het mooiste en knapperigste vel krijg je nl. als de buitenkant gezouten wordt en dat kan degene met het natriumarme dieet niet eten.
Wat je wel kunt doen is een hele eend (of meer) voor de anderen maken (zodat je toch die stijlvolle entree kunt maken) en de natriumarme persoon zo'n smakelijke eendenborst voorzetten. De saus en de bijgerechten kunnen voor iedereen zonder zout bereid worden.
De eendenborst is heel gemakkelijk te bereiden, de saus en bijgerechtjes vragen wat meer voorbereidingstijd. De ingrediënten voor de saus zijn berekend voor 1 persoon. Per persoon 1 eendenborst is vrij veel, maar het is wel heel erg lekker.
Haal de eendenborst een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen, snij het vet oppervlakkig in een mooi ruitpatroon. Snij tot op het vlees, niet erin.

Voor de saus heb je nodig:
sherry
1 el.rozijnen
6 walnoten
2 el.marmelade
1 sinaasappel(sap en schil van 1/2 sinaasappel (alleen het oranje deel, zonder wit)

Garnering:
sinaasappel
granaatappel
pompoenballetjes
sap van 1 sinaasappel
1 tl. honing

Schenk sherry over de rozijnen en laat ze even wellen. Als je pompoenbolletjes als garnering gebruikt kook deze dan 10 minuutjes in het sinaasappelsap met de honing en zet ze apart. Schil de sinaasappel dik, zodat er aan de buitenkant geen wit meer zit. Snij de partjes eruit.
Om de granaatappelpitjes uit de vrucht te halen zou ik je niet aanraden om met een pollepel op de vrucht te slaan tenzij je wilt dat de keuken en jijzelf erna gespikkeld zijn. Maak het simpel en behandel hem als een sinaasappel. Snij de kapjes er ruim af en maak 4 sneden overlangs de vrucht.Op die manier breek je hem als een sinaasappel open en kunt de pitjes er gemakkelijk uitpeuteren.

De eendenborst leg je met de velkant naar beneden in een pan en laat het vet eruit smelten. Er is geen extra boter nodig. Als die kant bruin is omdraaien en zachtjes verder laten bakken. Hoe lang je het bakt is afhankelijk van hoe gaar je hem hebben wilt en de dikte van het vlees. Na het bakken 10 minuutjes onder aluminiumfolie laten rusten.
Bordjes opmaken en je bent klaar.
Smakelijk eten!

zondag 13 december 2015

Kerst 2015 - Pompoen, fruitige linzen & zachte geitenkaas.



Dit wordt de vega versie van het Kerstdiner.
Linzen zijn erg geschikt in het natriumarme dieet omdat ze van zichzelf al zo'n uitgesproken smaak hebben. Het zoete en frisse van het fruit accentueert het zoutige van de kaas. Omdat je van de kaas maar heel weinig gebruikt zal het natriumgehalte niet al te hoog zijn.

Als je besluit ook het gevogelte gerecht van het Kerstdiner te maken hou dan de helft van de pompoenblokjes apart en maak een dubbele hoeveelheid van de linzenvulling. De pompoenbolletjes dienen dan als garnering en de linzen als bijgerechtje.
Gebruik je ze niet, dan kun je van de overgebleven bolletjes een prima pompoensoep maken!
Gebruik groene of bruine linzen, geen rode! Rode koken stuk en dat ziet er niet mooi uit in de vulling. Hier zijn Puy linzen gebruikt, die behouden hun vorm goed.

Steek met een meloenbolletjeslepel bolletjes uit het vruchtvlees van de pompoen. Hou de bolletjes apart en hol de pompoen verder uit. De pompoen dient eigenlijk alleen als omhulsel van de linzen. De bolletjes dienen hier als bijgerecht. Maak een mengsel van olijfolie, paprikapoeder en een snufje cayennepeper. Gebruik dit mengsel voor de binnenkant van de uitgeholde pompoen en de helft van de bolletjes. Rooster de bolletjes en de uitgeholde pompoen ongeveer een half uur de oven op 175 gr. C. De bolletjes moeten gaar zijn.

Voor de vulling heb je nodig:
1 ons groene linzen
1 ui
3 takjes verse thijm
bonenkruid
1 ons gedroogde pruimen, zonder pitten
Port
1 Granny Smith
30 gr. walnoten
1/2 ons zachte geitenkaas
wat geroosterde pompoenpitjes

Zet de linzen op in ruim water met de ui, het bonenkruid en 1 van de takjes verse thijm. Laat een half uurtje koken tot de linzen gaar zijn. Doe de pruimen in een glas en schenk er Port op totdat ze onderstaan. Schil de appel, snij deze in kleine stukjes en hak de walnoten grof.
Giet de linzen af en verwijder de ui en het thijmtakje. Vis de pruimen uit de Port en knip ze in kleine stukjes. Vermeng alle ingrediënten, maar hou wat van de kaas achter om over de vulling te kruimelen. Vul de pompoenhelft met de vulling, kaas erop.
Oven op 180 gr. C. en pompoen even doorwarmen, ca. 15 minuten. De geroosterde pompoentjes erover strooien.
Je kunt hierbij een salade geven van friseesla met de meloenblokjes en geroosterde pijnboompitjes en een dressing met honing of vijgenbalsem.
Of je laat de laatste 5 minuten de pompoenbolletjes in de oven op temperatuur komen en serveert ze bij de halve pompoen.

vrijdag 11 december 2015

Kerst 2015 - Romige mosterdsoep met kaascrumble.



Voor dit Kerstmenu heb ik gestreefd naar gerechten, waarbij veel van tevoren klaar gemaakt kan worden, zodat niet alle druk ligt op de Kerstdag zelf. Bovendien zijn het vegetarische en hoofdgerecht op elkaar afgestemd zodat ze multi toepasbaar zijn. Zo smaakt de vulling van het vegetarische gerecht prima als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Het kost je dus 1 maal de tijd en energie op de gerechten te maken en energiebesparing kunnen we wel gebruiken op deze dagen!
Een verwarmend soepje om het diner mee te beginnen en waarvan de bereiding niet veel tijd kost. In plaats van de crumble kun je de soep ook versieren met een toefje gebakken prei.

Voor de crumble heb je nodig:
25 gr. boter
25 gr. volkorenbloem
25 gr. (na.) of jonge kaas (geraspt)

Vermeng deze ingrediënten en bekleed een platte ovenschaal met bakpapier. Maak het deeg enigszins plat of steek er mooie (stervormige?) koekjes van en leg deze met enige tussenruimte in de ovenschaal. Laat opstijven in de koelkast, een half uurtje zal genoeg zijn. Oven voorverwarmen op 180 gr. C. Ongeveer 20 minuten in de oven, niet bruin laten worden. Het deeg ziet er dan waarschijnlijk nog wat slap uit, maar na afkoeling zijn de koekjes bros geworden.
In een goed afgesloten trommel kan de crumble een paar dagen bewaard worden.

Voor de soep heb je nodig:
2 kruimige aardappelen
1 prei
4 el. (na.) mosterd
1 envelopje saffraanpoeder
1 (na.) bouillonblokje
crème fraiche light
(eventueel grove graanmosterd)

Schil de aardappels en snij in stukken, prei in ringen. Dit een paar minuutjes zachtjes laten bakken in boter, zodat de prei slap wordt maar niet kleurt. 2 El. na. mosterd toevoegen en het envelopje saffraanpoeder en nog even mee laten bakken. Dan 1 liter water erbij en het na. bouillonblokje en 20 minuten op zacht vuur laten koken. Soep pureren.
*****Als je zowel een zoutarme als een zoute versie wil maken haal dan na het pureren de zoutarme versie eraf en roer er een 1/2 el. na. mosterd door. Door de zoute versie roer je dan 1 1/2 el. grove graanmosterd.
Wil je alles zoutarm maken roer er dan de laatste 2 el. na. mosterd door. Je hebt nu een zachtsmakende mosterdsoep.

Deze soep kun je een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
*****Ik zou je dit zelfs aanraden, want als de smaken zich vermengd hebben proef je de mosterd nòg beter. Voor het opdienen versieren met 1 el. crème fraiche en het koekje.

zaterdag 28 november 2015

Toscaans streetfood.



Dit is een eigen bedenksel, gebaseerd op de Torta di Ceci, een dun soort pannenkoek, gemaakt van kikkererwtenmeel (Garam). In Italië worden deze gebakken op enorme schalen in een loeihete houtoven en gegeten met Focaccia. Kikkererwtenmeel wordt hier helaas niet veel gebruikt, wat jammer is. Het is een extra(andere) manier om peulvruchten te eten en bovendien glutenvrij! Het kikkererwtenmeel is hier te koop bij de Turkse winkel en bij Surinaamse toko's. 
Dit is een supermakkelijk recept met maar 3 ingrediënten: meel, water en olijfolie. Het beslag leent zich ervoor van alles toe te voegen, naar eigen smaak. In mijn versie worden er zonnebloempitjes over gestrooid om de notige smaak te benadrukken. Omdat het een vrij zwaar gerecht is vind ik een frisse, lichte topping het lekkerst, maar ook hierin kun je je fantasie de vrije loop laten.
Het beslag is heel dun en voldoende voor twee nonstick ovenschalen van 20 en 24 cm.  Je hoeft dan de schalen niet van tevoren in te vetten, omdat er al olie in het beslag zit. Je kunt natuurlijk ook 1 grote schaal gebruiken maar het voordeel van 2 vind ik dat je in eentje zout kunt doen zodat je partner niet zoutloos hoeft te eten of dat je kunt experimenteren met de toevoegingen en twee verschillende smaken kunt maken. 

Voor 2 personen:
6 el. kikkererwtenmeel
250 ml. water
1 el. olijfolie
versgemalen zwarte peper
rozemarijn of oregano of beiden
zonnebloempitjes

Doe het water in een kom en roer het meel erdoor. Goed roeren om de klontjes op te laten lossen. Olijfolie en kruiden toevoegen en minstens een half uur laten staan. Dan de oven voorverwarmen op 230 gr. C, het beslag goed doorroeren en in de schaal schenken, zonnebloempitjes erover strooien en 15 minuten bakken.

Topping:
trostomaten
avocado
buffelmozzarella
basilicum

***O Ja! Snack attack?
Als je over hebt kun je er iets nòg lekkerders van maken. Snij de afgekoelde pannenkoeken in strips en bak deze in een droge koekenpan knapperig. Heerlijk als "chipje" met guacamole!

zondag 22 november 2015

Herfstroos.



Sinds deze zomer schrijf ik af en toe een verhaaltje (meestal met recept) voor de digitale Nieuwsbrief van de Hart & Vaatgroep, de patiëntenvereniging. Het was mijn bedoeling om via Facebook een rechtstreekse link hiernaar te maken, maar wat ik ook probeer, het lukt me niet.
Omdat er wellicht meer interessante artikelen in staan over wat er op dit moment en in de komende tijd voor hart-en vaatpatiënten georganiseerd wordt in de provincie Zuid Holland heb ik besloten om dan maar via het blog onderstaande link te plaatsen. Als je hierop klikt kom je rechtstreeks bij de actuele nieuwsbrieven en kunt van daaruit doorklikken.

www.hartenvaatgroep.nl/regios/zuid-holland/nieuwsbrieven/digitale-nieuwsbrieven.html

Het is een wat omslachtige manier, maar ik vrees de enige op dit moment.
Mocht er een snellere manier komen dan laat ik het meteen weten en geef je hierbij graag een bloemetje, gemaakt van herfstblaadjes, voor het ongemak.

vrijdag 13 november 2015

Portugese visstoof.



Deze visstoofpot is gebaseerd op de Portugese Caldeirada. Het lekkerste is het als je dikke moten vis kunt kopen. Je kunt hem eten als eenpansmaaltijd met stevig brood of als een maaltijdsoep.





Voor 2 personen.
4 ons witvis in moten 
1 grote ui 
3 middelgrote vastkokende aardappels
3 (smaakvolle!) tomaten
1 paprika in ringen
2 tenen knoflook
1 glas droge, witte wijn
1 tl. witte peper of een fijngesneden lombokje zonder zaden en lijsten
1 laurierblaadje
5 el. olijfolie
na. bouillonblokje
verse peterselie of koriander

Neem een braadpan met brede bodem. Snij de aardappels en tomaten in plakken en de ui in halve ringen. Bak de aardappels even aan in een scheut olijfolie en voeg de uien toe. 
Verkruimel het bouillonblokje boven de aardappels, leg het laurierblaadje erop en bestrooi met 1/2 tl. peper. Dan de tomaten, paprika, knoflook en peterselie en als bovenste laag de vis. 
Maak een mengsel van wijn, de rest van de olijfolie en water. Giet dit over de vis. Als je dikke moten gebruikt vul dan de vloeistof aan tot de vis net onder staat. Gebruik je visfilets dan de vloeistof tot aan de vis gieten. Strooi de rest van de peper erover. 
Laat dit nu met een deksel op de pan stoven op heel zacht vuur, ongeveer een half uur.
Rustig laten stoven, niet in roeren.
Kijk of de aardappels goed gaar zijn, de vis moet wit zijn. Bestrooien met verse peterselie of koriander.

donderdag 5 november 2015

Dillegehaktballetjes in tomatensaus.



In Tsjechië was niet alleen het gebruik van karwij en majoraan opvallend, maar ook dille kwam ik veelvuldig tegen. Grote wolken in de supermarkt, naast kratten augurken. Samen duidelijk bestemd voor de inmaak. Dille had ik hier niet verwacht, de frisse smaak en geur pasten voor mij eerder in noordelijker streken, verwerkt in Scandinavische visgerechten of de overbekende Zweedse gehaktballetjes ed.
Toen ik het hier in NL op de markt tegenkwam besloot ik zo'n wolk te adopteren om te zien of ik er een Balkanachtig gerecht mee kon bedenken. En ja hoor, even verderop kwam ik mini-mini aubergines tegen, niet groter dan een cm. of 7, die verkocht werden per bak. Die (ruim 20 stuks) belanden bij de dille in de boodschappentas en samen werden ze dit Balkanachtige tapashapje, met een vleugje Noord Afrika. Het vleugje is afkomstig van Ras-el-Hanout, een kruidig Marokkaans specerijenmengsel. Iedere verkoper verkoopt zijn eigen samenstelling "van het huis". Vaak zit er dan al zout in, dus het is even zoeken naar een zoutloze versie. De Ras-el-Hanout van Jonnie Boer bevat in elk geval geen toegevoegd zout.

Ik begrijp dat de kans dat je mini-mini aubergines tegenkomt bij de supermarkt praktisch nihil zal zijn. Niet getreurd.
Als je het gerecht als tapas wil maken neem dan de kleinste aubergines, die je vinden kunt en snij ze in plakken. Je kunt proberen ze enigszins uit te hollen. Lukt dat niet dan gewoon een flinke lepel gehaktmengsel over een plak verdelen. Of maak het als maaltijd, lekker met bijvoorbeeld een vers Turks brood.

Het recept is gebaseerd op 1 kleine aubergine, voldoende voor 1 persoon.

1 ons gehakt
de veertjes van 3 takjes dille
3 lente-uitjes
1 el. roomkaas
1/2 tl. Ras-el-Hanout
1/2 blikje tomatenpuree
2 trostomaatjes
goeie scheut olijfolie
1/2 tl. gerookte paprikapoeder
zwarte peper

Snij de aubergine doormidden (of in dikke plakken) en hol deze uit. Het vruchtvlees maak je klein in een foodprocessor en vermeng je met het gehakt, de roomkaas, dille, Ras-el-Hanout. De aubergines vul je met het gehaktmengsel en schik je in een beboterde ovenschaal.
Dan maak je de saus:
De lente-uitjes snij je klein en vermeng deze met de tomatenpuree, wat paprikapoeder en peper en de in stukjes gesneden tomaten. Een flinke scheut olie erbij (aubergine is dol op olie!) of als je het magerder wilt wat water met (na)bouillonpoeder.
De saus over de aubergines schenken en een half uurtje in de oven op 200 gr. C. Het gehakt moet stevig aanvoelen. Koud of warm, allebei lekker!

Vega versie: Vervang het gehakt door een jonge geiten-of schapenkaas. Let wel goed op het natriumgehalte, er zitten veel verschillen tussen.

donderdag 22 oktober 2015

Aardappelkoekjes - Bramboraky



Op onze omzwervingen door Tsjechië ontmoette ik Iva. We kwamen aan de praat over eten (mijn favoriete onderwerp) en toen ik Iva vertelde over het zoutarme blog mocht ik het kookboek van haar moeder lenen. Zo lief! Met een vertaalprogramma kwam ik erachter dat het "Het Kookboek voor Prachtige Schoonmoeders" heette.Wat een geweldige titel! Haar man vertelde me later hoe  ontzettend lekker zijn schoonmoeder kookte, dus Iva's moeder was één van de prachtige schoonmoeders!
Een kookboek naar mijn hart, zoals een kookboek hoort te zijn. Met fijne aantekeningen, snel erbij gekrabbeld, variaties die je invallen tijdens het koken. Met Iva heb ik veel te kort over eten kunnen praten, maar is praten over eten ooit lang genoeg?

Eén van de recepten, waarover we het hadden was de Bramboraky, een traditioneel gerecht.
Met karwij en verse majoraan (die ik in hun kruidentuintje mocht plukken) en knoflook. Een heerlijke combinatie! In NL gebruiken we nauwelijks karwij, het is een sterk kruid en goed te gebruiken in de zoutarme keuken.
Er zijn vele varianten mogelijk op de Bramboraky, Iva noemde courgette en ik at hem onderweg oa. als dikke pannenkoek, waar de knoflook niet geperst maar in kleine stukjes was gesneden, gevuld met een mengsel van kip, paprika en tomaten.

Voor 2 personen heb je nodig:
1 pond vastkokende aardappelen
1 teen knoflook
1 ui
3 el. bloem
50 cl. melk
2 eieren
snufje karwij
oregano
peper

Rasp de aardappelen en de ui en pers de knoflook uit. Klutst de eieren met de melk en vermeng alles. Doe in een ruime koekenpan 3 bergjes beslag en maak deze wat platter. Bak ze op zacht vuur. Als je ziet dat de randjes bruin zijn geworden, dan pas omkeren en de andere kant bakken. Het vergt wat geduld, maar de aardappels hebben de tijd nodig om te garen.

Met dank aan Iva.

zondag 18 oktober 2015

Moravische Mus.



Praag, wat een prachtige stad!
Na een halve dag en een overdosis aan schoonheid hadden we sterke behoefte aan een stevig maal om de energie een opkikker te geven. In het hart van Praag vonden wij Ceska Kuchyne, gespecialiseerd in traditionele Tsjechische gerechten.
Met het binnenstappen van dit restaurant was het alsof je een andere tijd instapte. Een wat donker aandoende langgerekte ruimte, waar geen tafeltje onbezet was, nissen met banken en staanplaatsen.
Je moest langs een dame in een hokje, die je een bestelbiljet gaf. Dan schoof je aan in de rij en passeerde de salades, de soepen, de knoedels in verschillende vormen, voordat je bij de hoofdgerechten kwam waar je uitsluitend in het Tsjechisch je bestelling kon doen. Of, zoals wij, op goed geluk iets aanwijzen.....Daarna kwam je bij de bierpomp, waar je de keus had uit middel of groot glas. En met groot bedoel ik Groot. Dit alles gebeurde in een behoorlijk tempo!
Wij vonden een plaatsje in de overvolle serre, waar we aanschoven bij een halfbezette tafel. Met verbazing hebben we rondgekeken. Eten was hier puur functioneel. Eten - opruimen - weg!
Na afloop betalen bij de dame in het hokje en je stond weer op straat. Onze kennismaking met eten op zijn Tsjechisch.....
Het eten echter, was lekker! Dit was één van de gerechten, die we achteraf ontcijferden op het betaalbonnetje, de Moravische mus. Het was voor mij een hele opluchting toen bleek dat ik in mijn onschuld geen klein vogeltje had gegeten, maar dat het gewoon bereid was met varkensvlees. Waarschijnlijk heeft mus hier een andere betekenis, maar die heb ik tot op heden niet kunnen vinden.
Mocht iemand deze betekenis kennen, laat het me weten.

Het recept is voor 4 personen:

6 ons halskarbonade
3 tenen knoflook
1 ui
1 kruidnagel
zwarte peper
snufje komijn
1 el. meel
1/2 flesje bier
n.a. bouillonblokje

Verwijder eventueel bot uit de karbonade en snij in blokjes, strooi er peper en komijn over. Snij de ui en knoflook klein en voeg het vlees en de kruidnagel toe. Bak alles licht aan en strooi het meel erover. Voeg het bier toe en vul aan met water en het bouillonblokje. Op heel zacht vuur laten stoven tot het zacht is, ca. 45 minuten. Af en toe roeren tegen aanbranden.
Lekker met rode of groene kool.

vrijdag 9 oktober 2015

Herfstmaal.



Het eten in Tsjechië was heerlijk, maar véél en véél te zout voor mij.
Gelukkig hebben we de mogelijkheid om onderweg zelf te koken en de meeste campings boden bovendien een kookgelegenheid, variërend van een overdekte plank met kookplaatje in de buitenlucht tot een huisje met twee complete keukentjes met eettafel, plus een bak met verse kruiden waaruit je naar hartelust kon plukken!

Ook het broodbeleg had een hoog natriumgehalte en om niet in de problemen te komen besloot ik op een gegeven moment om een flink braadstuk klaar te maken als avondmaal en het restant te gebruiken als beleg. Samen met zo'n kleurrijk wortelpakket van pastinaken en oranje, gele, paarse wortelen (wat je nu overal in de supermarkten vindt), werd het onverwacht een echt herfstgerecht. 

750 gram (met bot) of 500 (zonder) halskarbonade aan één stuk.
3 uien in grove stukken
3 tenen knoflook
3 grote wortels in stukken
2 pastinaken in stukken
1 na. bouillonblok
nootmuskaat en zwarte peper
1 tl.tijm
1 tl. foelie
2 laurierbladen

Bestrooi het braadstuk met peper en nootmuskaat en braad het rondom goed bruin in de hete boter. Daarna de uien toevoegen en deze even meebakken. Dan de wortels, pastinaken, knoflook, foelie, laurier, tijm en bouillonblokje erbij en zoveel water toevoegen dat het net niet onderstaat. Op zo zacht mogelijk vuur laten stoven tot het vocht wat eruit komt helder is als je erop drukt (ca. 3 kwartier). Halverwege de stooftijd een keertje omdraaien en je hebt een gemakkelijke eenpansmaaltijd.

maandag 31 augustus 2015

Verstopte eitjes.



Een heel ouderwets recept in een nieuw jasje (letterlijk!)
Neem hiervoor zo klein mogelijke eitjes. Hoe groter ze zijn, hoe groter de kans dat de balletjes tijdens het bakken uit elkaar vallen. De gerookte paprika geeft er iets extra's aan.

Voor 2 gevulde ballen heb je nodig:
3 eitjes
300 gram gehakt
bieslook
peterselie
peper
nootmuskaat
gerookte paprikapoeder

Kook 2 eitjes hard. De kooktijd is afhankelijk van de grootte. Medium eitjes hebben ongeveer 5 minuten nodig. Laat de eieren afkoelen in koud water.
Ondertussen snij je de bieslook en peterselie fijn en vermengt dit met het gehakt, peper, nootmuskaat en het 3e ei. Maak er ronde plakken van. Deze bestrooi je met de gerookte paprikapoeder. Het gehakt moet goed bedekt zijn met de paprikapoeder!
Schil de gekookte eieren en leg ze op de plak gehakt. Vorm het gehakt eromheen tot het een bal is.
Bak de ballen zacht in boter.

Deze ballen zijn erg lekker met aardappelpuree en spinazie met "soldaatjes".

Soldaatjes:
(Vroeger) Snij brood in brede repen, bak in olie of boter. Bestrooien met (na)Aromat.
(Nu) Maak een mengsel van olijfolie en knoflook, besmeer met een kwastje de broodrepen en bak in de oven.

Misschien ook leuk als Paas verrassing?

vrijdag 21 augustus 2015

Snelle BBQ.

 De zomer en de vakanties zijn bijna voorbij.
Als het werkelijk zulk mooi weer blijft is dit weekend een goede gelegenheid om af te sluiten met een bbq!
Een vereenvoudigde ditmaal, geen lange marinade tijden, geen ingewikkelde tijdrovende sauzen.....Het aansteken van de bbq duurt langer dan het voorbereiden van het vlees!

Ipv. een klassieke satémarinade meng je
2 el. n.a.ketjap, 2 el. zonnebloemolie, 1/2 tl. 5 spiceskruiden en 2 uitgeperste tenen knoflook.
Leg kip of varkenshaas in deze saus en daarna meteen op de bbq.


Voor varkensvlees mijn favoriete marinade:
2 el. honing, 2 tl. mosterd en rozemarijn. Hup, op de bbq.
Door de zoetigheid wil dit vlees wel eens aan de bbq plakken.
Neem wat vetter vlees of vet het rooster in, dan komt het vast helemaal goed.

Als saus daarbij:
Na. mayonaise (evt. 1/2 kwark, 1/2 mayo)vermengd met je favoriete
jam. Evt. een sprietsje citroensap, als het te zoet is.

Dit recept heb ik bij de 10 minuten recepten gezet. Dat zal ongeveer de tijd zijn, die je nodig hebt aan voorbereiding. Erna kun je rustig achterover gaan zitten met een koel glas en wachten tot het vlees op je bord beland is.....

zaterdag 8 augustus 2015

Pittige runderroerbak met broccoli.



Als een paar dagen het zonnetje zo zijn best heeft gedaan heb je op een gegeven moment wel genoeg salades en andere koude schotels gezien en krijg je trek in wat stevigers.
Een Aziatische roerbak, waarvoor je maar kort in de keuken hoeft te staan, is misschien net wat je op dat moment kunt gebruiken!
Als je geen runderrreepjes kunt vinden kun je hiervoor in de plaats bieflappen gebruiken.
Als je de roerbak minder pittig wilt maken gebruik dan 1/3 van de peper en/of verwijder de zaden en lijsten.

Voor 2 personen heb je nodig:
2 ons runderreepjes
1 broccoli
2 sjalotjes
1 knoflookteen
2 schijfjes verse gember
1 rode peper
2 el. na. ketjap
sap van een halve limoen

Vermeng de runderreepjes met de ketjap en laat staan.
Snij de sjalotjes, knoflook, peper en gember klein.
Haal de runderreepjes uit de ketjap en bewaar het vocht.
Beetje olie heet laten worden in de pan en de runderreepjes op hoog vuur bakken en uit de pan halen.
Dan de sjalotjes, knoflook, gember, peper kort bakken, broccoli erbij en de ketjap.
Ietsje laten stoven, vlees terug, afmaken met het limoensap.
Klaar!

vrijdag 24 juli 2015

Loempia's.


Loempia's!
Ze zien er altijd zo kunstig uit en zijn niet eens moeilijk te maken. 
Het meeste werk is het maken van de vulling.
Het is echt een knutselwerkje voor zo'n landerige zondag, als het buiten een beetje regent.
In het begin is het afpellen van de flinterdunne velletjes even lastig, maar ze zijn taaier dan ze eruit zien en het zal steeds beter lukken.
Als er toch een scheurtje in zit is dat geen ramp. Ik pak de loemp's altijd dubbel in, een dubbel jasje is beter dan een gescheurde loemp in de hete olie. Dat wil je niet meemaken! Alleen als het vel in het midden gescheurd is kun je het beter weg gooien, dat komt niet meer goed.
Waarschijnlijk krijg je er steeds meer plezier in en het ambachtelijke resultaat is wel iets om supertrots op te zijn!
De mijne worden altijd vierkant. (Dan zie je tenminste goed dat ze zelf gefabriceerd zijn!) Om ze dicht te plakken gebruik ik geklutst ei of melk of een bloempapje, ook in de hoekjes(!), die over elkaar vallen.

Mijn lief heeft een goede hand van kruiden en heeft ditmaal het kruidenmengsel bedacht.

Voor 12 loempia's heb je nodig:
24 grote loempiavellen(toko)
1 pond taugeh
(evt.)1 ons ham
250 gram kip(dij)filet
3 lenteuitjes
4 eieren (3 voor de omelet en 1 voor het dichtplakken)

Kruiden:
1 tl. kerrie
1/2 tl. gemberpoeder
1/2 tl. knoflookpoeder
1 mespuntje 5 spices
1 tl. (na.)sambal

Maak een mengsel van de droge kruidenpoeders en doe een mespuntje hiervan bij de 3 eieren, met een mespuntje sambal en klutst ze. Bak een omelet en snij deze in reepjes. Kluts het 4e ei, dit dient als lijm om de loempia goed aan elkaar te plakken.
Bak de kipfilet gaar en snij deze in repen, evenals de ham.
Snij de uitjes in ringetjes.
Bak op hoog vuur de lenteui en taugé 2 minuten, zet het vuur uit en vermeng dit met de omelet-, kip- 
en hamreepjes en met de kruiden. Vulling is klaar ✔︎

Nu komt het leukste!
Leg een loempiavel met 1 van de punten naar je toe.
Een flinke schep vulling erop en punt naar het midden vouwen.
Zijkanten naar het midden vouwen en overal waar de vellen elkaar raken een kwastje geklutst ei en goed aandrukken.
Bovenste kant naar je toe en je hebt een envelopje.
Het volgende vel losmaken en het envelopje met de gevouwen kant erop leggen. Alle handelingen herhalen.

Frituren op 180 gr. C. (iets lichter van kleur dan op de foto) en eten met chilisaus of (na.)ketjap.

Vega-versie: Kip en ham weglaten. Je kunt dit vervangen door gebakken tahoeblokjes of meer omelet.

woensdag 15 juli 2015

Jubileum.


Vandaag is het feest, want de website smakelijketenzonderzout.nl bestaat 10 jaar!
Een zeer hartelijke felicitatie waard!

Deze website heeft mij en vele anderen vaak geholpen in mijn zoektocht naar zoutarme recepten.
Mensen, die een zoutarm dieet moesten volgen en ondervonden hadden hoe moeilijk dat vaak was vonden de website en begonnen hun eigen recepten op te sturen. Zo ontstond een verzamelplek van recepten, die hierdoor heel divers zijn en waar je recepten vindt voor ieders smaak.
Een heel persoonlijke website dus, in vele opzichten.
Respect voor degene, die deze recepten bijeen gebracht heeft en er zo'n mooi geheel van heeft gemaakt. Dankjewel.

Op de website staat een mooi filmpje over het ontstaan van deze bijzondere website. Neem een kijkje, het is een feestje om te bezoeken!
http://www.smakelijketenzonderzout.nl

donderdag 9 juli 2015

Kip Curacao.



Om nog even in warmere oorden te vertoeven: de Kip Curacao, kruidig-zacht en zoet van smaak.
Zout zul je hierbij nauwelijks missen.
Bij stoofschotels van kipstukken verwijder ik het vel, zodat de smaak van de saus goed in het vlees kan trekken. 5 Spices is een geurig Chinees kruidenmengsel bestaande uit gember, anijs, venkel, kaneel en peperkorrels.

Voor 2 personen heb je nodig:
6 stukken kip
2 grote tomaten
2 grote uien
2 knoflooktenen
2 stengels bleekselderij
4 el. na.ketjap
1 laurierblad
1 tl. garam massala
1 tl. 5 spices
zwarte peper

Bak de stukken kip aan in wat olie.
Snijd ondertussen de uien en tomaten in halve maantjes, de bleekselderij en knoflook fijn.
Voeg groente, kruiden en laurierblad toe aan de kip en laat dit 35 minuutjes stoven.
Als je van een beetje heet houdt kun je er wat rode lombok ringetjes overheen strooien, maar nodig is het niet.....

zaterdag 4 juli 2015

Avocadosoep.



Good old Gazpacho kent haast iedereen wel, maar ken je deze groene koude soep?
Een voedzaam en verfrissend tussendoortje. Het klaarmaken kost nauwelijks tijd, als je de (af)koeltijd niet meerekent.

Voor 2 glaasjes heb je nodig:
1/2 liter water
1 na. bouillonblokje
1/2 avocado
1/2 klein sjalotje
citroensap
druppels tabasco
(evt. tomaatblokjes ter versiering)

Breng een halve liter water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Laat afkoelen en zet in de ijskast, samen met alle andere ingrediënten. Alles moet ijskoud zijn!
Dan pureren en op smaak brengen met citroensap en tabasco.

Meteen opdrinken om te voorkomen dat de avocado verkleurt.

donderdag 2 juli 2015

Een frisse wrap.



Snel en simpel, precies wat je nodig hebt op zo'n warme dag.
Wil je de wrap wat voedzamer rol hem dan in een tortilla of pitabroodje.

Nodig voor 4 wraps(=1 persoonslunch):
1 ons gesneden rosbief
1 avocado in plakjes
krop sla
kerstomaatjes in plakjes
mayonaise
gefruite uitjes

Blaadje sla, daarop:
mayonaise, 2 plakjes rosbief, zwarte peper, avocado, tomaat, gefruite uitjes.
Oprollen, eet smakelijk!

dinsdag 30 juni 2015

Mijn persoonlijke hitteplan.

Een hittegolf zoals verwacht zal niet ongemerkt aan me voorbij gaan. 
Iedereen met hartfalen zal dit herkennen. De warmte zorgt ervoor dat je meer vocht vast gaat houden, waardoor je energie beperkter is dan anders. Om toch datgene te kunnen doen wat ècht nodig is probeer ik deze dagen mijn inspanningsniveau zo laag mogelijk te houden. 
Er is slechts één eis, die ik mezelf stel, nl. dat ik geen eisen aan mezelf stel. Op deze dagen moet ik niets, niets wat inspanning kost. 
Voor de komende dagen haal ik eten in huis, waarmee ik snelle maaltijden kan maken en waarbij ik zo kort mogelijk bij het fornuis hoef te staan.

Als de hitte zo hevig is weet je soms niet waar je het zoeken moet.
Het liefst zou je de hele dag op een koele donkere plaats zijn, maar een hele dag in de douche gaat op den duur vervelen. Iedereen komt de hitte door op zijn of haar eigen manier.
Misschien helpt het als ik met jullie deel hoe ik ermee om ga?
Veel tips zijn vanzelfsprekend en pas je misschien al lang toe, maar wie weet zit er eentje tussen waarvan je zegt: „Goh, ja, ideetje!”

Gelukkig is iedereen in NL zo opgewonden als de zon (eindelijk) gaat schijnen, dat dit al dagen van tevoren met veel tam tam wordt aangekondigd! Je bent dus op tijd om je voorbereidingen te treffen.
Mijn beste tijd om iets te ondernemen is 's morgens. Afspraken maken in de middag is een slecht idee. Afspraken, die al staan probeer ik om te zetten naar de vroege ochtend of te verzetten.
Als ik uitleg waarom is daar altijd begrip voor.

Eigenlijk begint mijn tip-verhaal op de avond voordat de hitte toeslaat.
Als je auto buiten staat zorg dan dat hij op een plek staat, waar tot half 11 schaduw is. Als je in een bloedhete auto stapt lijkt het wel alsof alle zuurstof in één klap verdwenen is.
Als je persé weg moet heb je  nu iedere ochtend tot half 11 de tijd om weg te gaan, boodschappen te doen of andere spannende zaken af te handelen. Probeer de auto onderweg zo koel mogelijk te houden, door gebruik te maken van parkeergarages en de schaduw van bomen en gebouwen.
Huishoudelijke taken, die ècht moeten gebeuren….. doe ze 's morgens of stel ze uit. Over een paar dagen regent het toch weer....!

Zet 's morgens de ramen wijd open aan de koele kant van het huis en sluit ze aan de zonkant. Zet de ventilator zo neer dat hij koele lucht naar binnen trekt en verspreidt door het huis. Mijn droom is nog steeds een plafondventilator, maar helaas is dat er nog niet van gekomen.
Als je een zonnescherm hebt, laat het zakken voordat de zon het heeft bereikt. Alle zon, die je buiten kunt houden, scheelt. 

In Nederland zijn we niet zo ingesteld op zon. En hoewel de laatste jaren de zon hier erg krachtig is, gaan we er nog steeds van uit dat het zó weer kan gaan regenen en we gaan nog steeds massaal in de zon liggen bakken.
Als je kijkt naar de zuidelijke landen dan zie je dat de zon daar gezien wordt als de vijand. 
Mensen bedekken hun lichaam met kleding, ze zetten een hoed op, zitten onder parasols of in de schaduw. Pas als de zon in kracht vermindert komt het dagelijkse leven weer op gang.
Als je kijkt naar de zonwering in zuidelijke landen, dan zit die aan de buitenkant van het raam. Doe er je voordeel mee…..

En dan het eten. Eten is wel het laatste waar je zin in hebt op zo’n warme dag. Toch is het belangrijk dat je juist op zo’n dag goed voor jezelf zorgt. Vooral voor mensen met een vochtbeperking zijn dit moeilijke dagen. Van je diëtist heb je waarschijnlijk gehoord hoe je hiermee om moet gaan en wat wel en niet toegestaan is bij uitzonderlijk hoge temperaturen. Ik hou het altijd op veel één-hapsfruit en groente, verwerkt tot salade of koude soep. Kant-en klare maaltijdsalades zijn soms ook handig, als de zoute ingrediënten, zoals de dressing, spekjes en Parmezaan apart verpakt zijn. Niets weerhoud je ervan zelf een dressing te maken en de zoute ingrediënten aan een ander te geven. Groente en fruit geven extra vocht, vitamines en nieuwe energie. Vrolijk je brood op met wat tomaat, komkommer, sla, alfalfa en/of avocado. 

Verder hou ik het op licht eten en zo min mogelijk tijd achter het fornuis. Vooral laat in de middag als de zon zo heet is, sta je liever niet boven stomende pannen. Dat is de reden dat ik lunch en diner meestal omwissel en dat bevalt prima. Voor een warme maaltijd maak ik dan gebruik van toegestane vleeswaren, diepvries, na. potjes groente en produkten, die een minimum aan kooktijd vergen. 
Al die extra warmte blijft maar in je huis hangen en dat wil je zo min mogelijk.
Ik zoek bami, die maar 2 minuten in heet water nodig heeft. Verse pasta is gaar in 3 minuten en aardappels kun je poffen in de magnetron (gaatjes in de schil prikken en beide kanten 2 minuten vol vermogen, daarna in een ovenhandschoen 10 minuutjes nagaren)
Minimale warmte, minimale inspanning en toch een maal op je bord!
Als voorbeeld verse pasta met kipfilet(vleeswaar), diepvriesspinazie en Mon Chou.

IJs is natuurlijk een van de verleidelijkste heerlijkheden op deze dagen. In roomijs zit naast natrium veel suiker. Zoetigheid geeft juist meer dorst, waardoor je meer wilt drinken, enz. Kunnen wat pitloze witte druiven of blokjes meloen in de freezer een alternatief bieden?

Tips zijn soms zo simpel, maar je neemt vaak niet voldoende tijd om er bij stil te staan. Ik verzamel nog dagelijks tips. 
Als je er meer voor mij hebt lees ik ze graag en geef ze daarna weer door, zoals ik de mijne vandaag aan jullie heb doorgegeven. 

Aanvullende tips (bijgewerkt op 15-7-2016)
Om snel af te koelen: 
Een koude handdoek in de nek, water over je polsen of met je voeten in een bak koel water.
Als je vocht vasthoudt en je enkels dikker worden, met je benen omhoog zitten.
Een verkoelend drankje: watermeloen, gember en munt pureren met Spa rood of blauw. Eventueel wat limoensap toevoegen.
Slapen onder een laken is nu veel fijner dan een dekbed!

Aanvullende tips (bijgewerkt 26-8-2016)
Nog een koel drankje: Cold Brew. Je kunt je misschien lekkerder drankjes voorstellen dan koude thee, maar als je weet dat dit drankje onbeperkt wordt geschonken op cruises wil je het misschien toch eens proberen? Heerlijk verkoelend, suikervrij en zooooo makkelijk te maken.
Vul een kan met water, hang er een paar theezakjes in, 4-8 uur in de ijskast.
Ik doe het altijd voor het slapen gaan, de volgende ochtend gaat de thee in de thermos en is de ruimte weer vrij voor andere drankjes (of een nieuwe kan).

Als je je aan het eind van de dag muf en plakkerig voelt neem dan eens een lauwe douche voor het naar bed gaan.


zondag 28 juni 2015

Fakkels en meer tips voor het gebruik van gerookte paprikapoeder.


Daar zijn ze dan: de Fakkels!

De 3 aan de rechterkant zijn de "zonder zout" variant. Ik vond ze een beetje dunnetjes en zou een volgend keer speklapjes "a la minute" gebruiken. Verder heel gemakkelijk: een speklapje aan 1 kant bestrooien met gerookte paprika(picante) en komijn. De bestrooide kant wikkel je om een lange saté stok, op die manier dat de paprikapoeder aan de binnenkant zit. Als de paprikapoeder aan de buitenkant zit is de kans dat het verbrand groot en dan wordt het bitter.

Gerookte paprika geeft dat "extra" smaakje.
Dat moment dat je denkt "wat mis ik?" als je zelf Tapas hebt gemaakt.
Dat moment dat je denkt: "wat stukjes chorizo of spekblokjes hierin zou erg lekker zijn", probeer dan eens wat te experimenteren met een kleine hoeveelheid gerookte paprikapoeder.
Je kunt gerookte paprikapoeder wel meekoken, maar niet meebakken(vanwege de bitterheid), maar je kunt het wel gebruiken in marinades met olie of andere vloeistof.
Je hebt niet eens veel nodig om extra smaak (en geur) toe te voegen.....

Je kunt het gebruiken in alle gerechten waarin je tomaten of paprika's gebruikt, zoals goulash,  stoofschotels of bijvoorbeeld in vissoepen met tomaat.

  • Bij peulvruchten. Bonen en linzen(soepen) krijgen een opkikker!
  • Als je aan chili con carne 2 tl. ongezoete cacao en 1/2 el. gerookte paprika toevoegt heb je een heel nieuw gerecht.
  • Samen met komijn en oregano, voor een heerlijk gehaktbrood.
  • Het combineert uitstekend met saffraan, dus een paella wordt er alleen maar lekkerder door.
  • Als strooisel kun je het gebruiken over gebakken aardappeltjes, (groente)chips, nootjes.

Dit zijn maar enkele toepassingen, je zult er zelf nog veel meer kunnen vinden.....

Veel plezier ermee!

donderdag 18 juni 2015

Slavinken met Zomerbietjessalade.

Wat doe je met gerookte paprika?


Dit weekend is het de hoogste tijd om de bbq te voorschijn te halen! Toen ik deze week bij de slager binnenliep waren ze net speklapjes aan het snijden. Dat deed me denken aan de "fakkels", die ik ooit op een bbq had geproefd en die heerlijk waren, maar helaas te zout. Een ander kant-en-klaar vleesgerecht, wat ik helaas ook nooit kan meer eten vanwege het zout, zijn slavinken.
Geïnspireerd door de slager leek dit me een prima moment om wat zoutloze experimenten uit te gaan voeren!
Op mijn verzoek sneed de slager voor mij ipv speklapjes, 2 onsjes in de dikte van beleg (zo dik als ontbijtspek) en 2 onsjes in de dikte van "fakkels" en met wat gehakt erbij kon ik aan de slag voor deel 1 van het experiment: de slavinken!

Voor 4 slavinken heb je nodig:
250 gram gehakt
1 1/2 ons ongezouten spek
nootmuskaat
peper
vleugje kruidnagel
gerookte paprikapoeder

Kruid het gehakt zoals anders en voeg een vleugje kruidnagelpoeder toe.
Gebruik geen eieren of paneermeel. Maak rolletjes van het gehakt en wentel deze door een laagje gerookte paprikapoeder. Vergeet de topjes niet.....! Draai er een plakje spek omheen en bak in een koekenpan, met het deksel schuin erop.

Voor mij horen slavinken en bietjes bij elkaar. Je kunt ze natuurlijk warm eten of, zoals hier, als een zomerse salade.
Snij de bietjes in blokjes en voeg toe:
fijngesnipperde ui, augurk, appel, beetje augurkennat of azijn en eventueel wat suiker.

Ik vond het een geslaagd experiment en dito maal! Met een beetje fantasie en de gerookte paprika smaakt het als echte slavinken. Volgende keer maak ik er wat meer en vries ze in voor mijn eigen voorraad kant-en-klaar.
Het halve onsje dungesneden spek wat ik over had is de freezer ingegaan. Als ik nu trek krijg in een Engels ontbijt dan is het zo ontdooid, even knapperig bakken, van het gas af, gerookte paprika eroverheen  en doorroeren. Eitje erbij, Mmmm.

Hoe de fakkeltjes uitpakken, dàt kan ik pas na het weekend vertellen.....

dinsdag 16 juni 2015

Aardappel & Knoflooksoep.

Wat doe je met gerookte paprika?


Op deze soep is maar 1 woord van toepassing: Fluweel!

Heerlijk als je een niet vette koolhydraatboost nodig hebt of een aansterkertje na griep!
Hoeveel knoflooktenen je gebruikt is afhankelijk van je smaak en de relatie met je naaste omgeving.  Ik heb het wel eens gemaakt met 10 knoflooktenen op 3 aardappelen. Als je dit samen met je partner eet schept het onherroepelijk een band, niemand anders wil namelijk meer bij je in de buurt komen. 
Hieronder een geciviliseerde versie. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat nadat ik de soep gekookt had er nog twee flinke extra knoflooktenen ingeperst zijn, voordat de balletjes te water werden gelaten. 
Ik gebruik liefst roze knoflook, van die dikke tenen, die volgens mij knoflokiger smaken dan de kleinere witte. Er zijn nu volop nieuwe aardappels. Zooooo lekker! Profiteer ervan en gebruik hier een kruimige variant.

Omdat dit de "Wat doe je met gerookte paprika?"maand is heb ik de soep versierd met balletjes en gecarameliseerde ui. Het was een experiment, maar het past wonderwel bij elkaar en geeft de soep extra pit mee.
*****Ga je voor de Vega versie dan voeg je i.p.v. de balletjes een 1/2 pakje Mon Chou toe.*****

Deze soep zou ik niet invriezen, de smaak zal niet hetzelfde zijn. Bovendien is het gemaakt in een half uurtje.
Het recept is gebaseerd op 2 personen.

Aardappel-knoflook (of omgekeerd ?) soep.

3 kruimige aardappels
3 tenen knoflook
1 liter water
1 el. lavas of een na. bouillonblokje
peper

Balletjes:
2 ons half om half gehakt
1 tl. gerookte paprikapoeder picante
1/2 tl. komijnpoeder
1/2 tl.nootmuskaat
wat peterselie

1 grote rode ui of 2 sjalotten in halve ringen gesneden
olijfolie
zoete of middelscherpe gerookte paprikapoeder

Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
Schil de knoflook en snij deze doormidden.
Zet de aardappels op met de knoflook, lavas en peper.
Soep pureren en op smaak brengen met wat extra peper en/of nootmuskaat.

Gehakt vermengen met de overige ingrediënten en piepkleine balletjes draaien en in de gepureerd soep zachtjes laten garen. Het brandt snel aan, je kunt ook de balletjes in een apart pannetje gaar laten worden in wat water en dit toevoegen aan de soep.
De uiringen bakken in de olijfolie tot ze bruin zijn. Van het vuur af een tl. gerookte paprika erdoor roeren.
Een plukje uitjes op de soep leggen.

Versieridee: 1 el. olijfolie vermengen met 1 tl. gerookte paprika. In kleine stipjes op de blanke soep.

vrijdag 12 juni 2015

Taboulleh met geroosterde nootjes.

Wat doe je met gerookte paprika?


Morgen is het ZOMER!!!
Tijd voor koele drankjes en verfrissende salades, zoals deze taboulleh.
Eenvoudig, snel klaar en heerlijk fris. Als je tomatensap gebruikt geeft dat net een beetje meer pit.
Voor de kruiden heb ik geen hoeveelheden aangegeven, want een bosje van de supermarkt is niet hetzelfde als het bosje uit de Turkse winkel. De taboulleh moet groen zien van de kruiden en vertrouw verder op je eigen smaak.

Voor 2 personen heb je nodig:
1 kopje fijne couscous
1 kopje kokend water of tomatensap
1 scheut olie
1/2 komkommer
2 lenteuitjes
munt
peterselie
sap van 1 limoen (of meer)
1 tl. komijn
(cayenne)peper

Schenk de olie over de couscous. Kook het water of de tomatensap en giet dit over de couscous, roer het goed door en laat wellen.
Intussen schil je de komkommer en snij deze in zo klein mogelijk dobbeltjes.
Munt, peterselie en lenteui zo klein mogelijk snijden. Alles met elkaar vermengen en op smaak brengen. Je kunt het versieren met kleine gehalveerde tomaatjes, een schaaltje dadels en/of vijgen erbij. Of, wat hierbij ook heel lekker smaakt zijn:

Zelfgeroosterde nootjes:
1 ons rauwe ontvelde amandelen
1 ons rauwe cashewnoten
1 tl. gerookte paprika dulce
1 tl. gerookte paprika picante
1 tl. knoflookpoeder
scheutje olijfolie
Vermengen en 15 min. in de oven op 180 graden C.

Af laten koelen, tenminste.....als je zo lang kunt wachten.....!

zaterdag 6 juni 2015

Hot & Spicy!




Eén van de smaken, die je bij zoutarm eten gaat missen is de rooksmaak. Geen ontbijtspek, gerookte ham, kip, visjes meer. Alles wat gerookt is wordt vooraf stevig gezouten of in een pekelbad gelegd.
Een andere manier om de rookgeur toe te voegen aan een gerecht is op het laatst gerookte paprika toe te voegen aan een gerecht. Toegevoegd aan een bonensoep met varkensvlees krijg je zo de illusie van spekjes. Leuk om mee te spelen en uit te proberen.

Jarenlang ben ik op zoek geweest naar gerookte paprika, die ik vaak in Engelse kook programma’s zag gebruiken. Inmiddels is het ook in NL te koop, tenminste de zoete variant. 

De rooksmaak en -geur geeft net dat beetje extra aan een gerecht.
Nu is zelf roken niet al te moeilijk. Wat je nodig hebt is een kleine rookpan (De vorm lijkt op een shaving dish, zo'n metalen bak waar de Chinees zijn gerechten in warm houdt) en een laagje rookmot. Een goede kookwinkel kan je verder helpen. Enne.....doe het niet binnen als je de kleur van je gordijnen hetzelfde wil houden. Persoonlijk vind ik ongezouten, gerookte vis erg lekker!

Voor zover ik weet wordt deze gerookte paprika in Europa maar op 1 plaats gemaakt, nl. in de prachtige Extemadura, in de vallei van La Vera. Hier staan de kleine rookhuisjes waar De Pimentón de la Vera wordt gerookt. De huisjes hebben een beneden-en bovenverdieping. Op de eerste etage worden de strengen paprika’s aan de balken opgehangen of in grote hoeveelheden op de houten vloer gelegd. Beneden wordt een vuur van eikenhout smeulend gehouden. De rook van het vuur trekt door de spleten van de houten vloer. Om de 2 dagen worden de paprika's gekeerd.

De rooktijd is ongeveer twee weken. Door het roken wordt al het vocht aan de paprika’s onttrokken en houden ze hun rode kleur. Daarna worden de paprika’s vermalen tot een fijn poeder. Geurig en smakelijk.


Er zijn 3 soorten Pimentón de la Vera.
  • Dulce (zoet en mild): bij aardappelen en witvlees.
  • Agridulce(bitterzoet en middelscherp): bij bonengerechten en wild.
  • Picante (scherp): in winterse soepen, stoofschotels met gehakt en worsten.
De komende tijd wat recepten waarin je deze bijzondere poeder kunt gebruiken.....