dinsdag 15 december 2015

Kerst 2015 - Eendenborst met sinaasappel notensaus.Het klassieke plaatje met Kerst is Moeder, die haar entree maakt met een Big Bird op een schaal.
Prachtig natuurlijk, maar als één van de disgenoten een zoutarm dieet volgt levert dat wat praktische onhandigheidjes op. Het mooiste en knapperigste vel krijg je nl. als de buitenkant gezouten wordt en dat kan degene met het natriumarme dieet niet eten.
Wat je wel kunt doen is een hele eend (of meer) voor de anderen maken (zodat je toch die stijlvolle entree kunt maken) en de natriumarme persoon zo'n smakelijke eendenborst voorzetten. De saus en de bijgerechten kunnen voor iedereen zonder zout bereid worden.
De eendenborst is heel gemakkelijk te bereiden, de saus en bijgerechtjes vragen wat meer voorbereidingstijd. De ingrediënten voor de saus zijn berekend voor 1 persoon. Per persoon 1 eendenborst is vrij veel, maar het is wel heel erg lekker.
Haal de eendenborst een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen, snij het vet oppervlakkig in een mooi ruitpatroon. Snij tot op het vlees, niet erin.

Voor de saus heb je nodig:
sherry
1 el.rozijnen
6 walnoten
2 el.marmelade
1 sinaasappel(sap en schil van 1/2 sinaasappel (alleen het oranje deel, zonder wit)

Garnering:
sinaasappel
granaatappel
pompoenballetjes
sap van 1 sinaasappel
1 tl. honing

Schenk sherry over de rozijnen en laat ze even wellen. Als je pompoenbolletjes als garnering gebruikt kook deze dan 10 minuutjes in het sinaasappelsap met de honing en zet ze apart. Schil de sinaasappel dik, zodat er aan de buitenkant geen wit meer zit. Snij de partjes eruit.
Om de granaatappelpitjes uit de vrucht te halen zou ik je niet aanraden om met een pollepel op de vrucht te slaan tenzij je wilt dat de keuken en jijzelf erna gespikkeld zijn. Maak het simpel en behandel hem als een sinaasappel. Snij de kapjes er ruim af en maak 4 sneden overlangs de vrucht.Op die manier breek je hem als een sinaasappel open en kunt de pitjes er gemakkelijk uitpeuteren.

De eendenborst leg je met de velkant naar beneden in een pan en laat het vet eruit smelten. Er is geen extra boter nodig. Als die kant bruin is omdraaien en zachtjes verder laten bakken. Hoe lang je het bakt is afhankelijk van hoe gaar je hem hebben wilt en de dikte van het vlees. Na het bakken 10 minuutjes onder aluminiumfolie laten rusten.
Bordjes opmaken en je bent klaar.
Smakelijk eten!

Geen opmerkingen: