zondag 13 december 2015

Kerst 2015 - Pompoen, fruitige linzen & zachte geitenkaas.Dit wordt de vega versie van het Kerstdiner.
Linzen zijn erg geschikt in het natriumarme dieet omdat ze van zichzelf al zo'n uitgesproken smaak hebben. Het zoete en frisse van het fruit accentueert het zoutige van de kaas. Omdat je van de kaas maar heel weinig gebruikt zal het natriumgehalte niet al te hoog zijn.

Als je besluit ook het gevogelte gerecht van het Kerstdiner te maken hou dan de helft van de pompoenblokjes apart en maak een dubbele hoeveelheid van de linzenvulling. De pompoenbolletjes dienen dan als garnering en de linzen als bijgerechtje.
Gebruik je ze niet, dan kun je van de overgebleven bolletjes een prima pompoensoep maken!
Gebruik groene of bruine linzen, geen rode! Rode koken stuk en dat ziet er niet mooi uit in de vulling. Hier zijn Puy linzen gebruikt, die behouden hun vorm goed.

Steek met een meloenbolletjeslepel bolletjes uit het vruchtvlees van de pompoen. Hou de bolletjes apart en hol de pompoen verder uit. De pompoen dient eigenlijk alleen als omhulsel van de linzen. De bolletjes dienen hier als bijgerecht. Maak een mengsel van olijfolie, paprikapoeder en een snufje cayennepeper. Gebruik dit mengsel voor de binnenkant van de uitgeholde pompoen en de helft van de bolletjes. Rooster de bolletjes en de uitgeholde pompoen ongeveer een half uur de oven op 175 gr. C. De bolletjes moeten gaar zijn.

Voor de vulling heb je nodig:
1 ons groene linzen
1 ui
3 takjes verse thijm
bonenkruid
1 ons gedroogde pruimen, zonder pitten
Port
1 Granny Smith
30 gr. walnoten
1/2 ons zachte geitenkaas
wat geroosterde pompoenpitjes

Zet de linzen op in ruim water met de ui, het bonenkruid en 1 van de takjes verse thijm. Laat een half uurtje koken tot de linzen gaar zijn. Doe de pruimen in een glas en schenk er Port op totdat ze onderstaan. Schil de appel, snij deze in kleine stukjes en hak de walnoten grof.
Giet de linzen af en verwijder de ui en het thijmtakje. Vis de pruimen uit de Port en knip ze in kleine stukjes. Vermeng alle ingrediƫnten, maar hou wat van de kaas achter om over de vulling te kruimelen. Vul de pompoenhelft met de vulling, kaas erop.
Oven op 180 gr. C. en pompoen even doorwarmen, ca. 15 minuten. De geroosterde pompoentjes erover strooien.
Je kunt hierbij een salade geven van friseesla met de meloenblokjes en geroosterde pijnboompitjes en een dressing met honing of vijgenbalsem.
Of je laat de laatste 5 minuten de pompoenbolletjes in de oven op temperatuur komen en serveert ze bij de halve pompoen.

Geen opmerkingen: