zondag 20 december 2015

Kerstkaasballetjes.

Onderstaand stukje schreef ik voor de Nieuwsbrief van de Hart & Vaatgroep, Regio Zuid Holland. 
Ter gelegenheid van Kerst werd dit echter een papieren versie en geen digitale.  Het recept van deze verrukkulukke kaasballetjes wil ik je toch niet onthouden.

Voor het blog ben ik nu volop bezig met de Kerst voorbereidingen, een hele (leuke) klus!
Tussen de potten en pannen laat je zo je gedachten gaan over wat Kerst zo bijzonder maakt.
Voor mij heeft het te maken met geven en of dit nu is in de vorm van cadeautjes of door het zorgen voor een mooi maal voor je dierbaren maakt niet zoveel verschil.
Het belangrijkste is dat je hiermee laat zien dat je om elkaar geeft en het cadeau wat je eigenlijk aan elkaar geeft, is aandacht en tijd. Met dat in gedachten heb ik een aantal alternatieve cadeautjes bedacht.

Je kunt bijvoorbeeld zelf een bon fabriceren voor het bijwonen van een zoutarme kookworkshop, zoals die door de Hart & Vaatgroep gehouden worden. Zoals de Kerstkookworkshop, waar je mooie klassieke gerechten leert maken.
Of verras iemand, die zoutarm moet eten eens met zijn/haar eigen borrelzoutjes.
Want voor de zoutarmen onder ons is het extra moeilijk om op deze Feestelijke dagen de hartige verleidingen te weerstaan of in ieder geval onder controle te houden. Met dit eenvoudige en snel gemaakte receptje maak je iemand met een zoutarm dieet erg blij:

Kerstkaasballetjes
3 el. bloem
3 el. havermout
3 el. boter
50 gr. geraspte kaas

1 geklutst ei
amandelen

De bloem, havermout, boter en kaas vermengen en kleine balletjes van draaien. met een beetje ei de amandel erop vastplakken. Ook de amandel krijgt wat ei voor een glansje.
Even op laten stijven in de koelkast en intussen de oven voorverwarmen op 175 gr. C, 15 minuten.
In een goed afsluitbaar potje, Kerstig strikje erom. Helemaal goed.

Vind je dit wat karig en wil je het cadeau wat groter maken? Google eens op zoutarme producten en je krijgt een overzicht van wat er op dit gebied te koop is in de reguliere supermarkten. Samen met een aantal van deze producten kun je vast een mooi pakketje samenstellen!

Wat ik zelf als cadeau voor Kerst zou geven? Wel, mijn vondst van deze week lijkt me toepasselijk:

In Zuidlaren vond ik een delicatessenwinkel met een enthousiast stel, dat veel van hun produkten zelf maakt. Ik hoop begin volgend jaar een blogbericht aan hen te mogen wijden.
Wat zij oa. maken zijn zuivere kruidenmengsels zonder zout of andere toevoegingen. 
Mocht je speciale wensen op dit gebied hebben dan zijn deze altijd bespreekbaar.
Als je niet in het mooie Drente woont, niet getreurd! De kruidenmengsels zijn via internet te bestellen op www.dekruidenspecialist.nl De website is een bezoekje waard, er staan al wat recepten om de kruiden uit te proberen, dus je kunt meteen aan de slag!

Mag ik iedereen een sfeervolle Kerst en een Smaakvol Nieuwjaar toewensen?

Geen opmerkingen: