zaterdag 28 november 2015

Toscaans streetfood.Dit is een eigen bedenksel, gebaseerd op de Torta di Ceci, een dun soort pannenkoek, gemaakt van kikkererwtenmeel (Garam). In Italië worden deze gebakken op enorme schalen in een loeihete houtoven en gegeten met Focaccia. Kikkererwtenmeel wordt hier helaas niet veel gebruikt, wat jammer is. Het is een extra(andere) manier om peulvruchten te eten en bovendien glutenvrij! Het kikkererwtenmeel is hier te koop bij de Turkse winkel en bij Surinaamse toko's. 
Dit is een supermakkelijk recept met maar 3 ingrediënten: meel, water en olijfolie. Het beslag leent zich ervoor van alles toe te voegen, naar eigen smaak. In mijn versie worden er zonnebloempitjes over gestrooid om de notige smaak te benadrukken. Omdat het een vrij zwaar gerecht is vind ik een frisse, lichte topping het lekkerst, maar ook hierin kun je je fantasie de vrije loop laten.
Het beslag is heel dun en voldoende voor twee nonstick ovenschalen van 20 en 24 cm.  Je hoeft dan de schalen niet van tevoren in te vetten, omdat er al olie in het beslag zit. Je kunt natuurlijk ook 1 grote schaal gebruiken maar het voordeel van 2 vind ik dat je in eentje zout kunt doen zodat je partner niet zoutloos hoeft te eten of dat je kunt experimenteren met de toevoegingen en twee verschillende smaken kunt maken. 

Voor 2 personen:
6 el. kikkererwtenmeel
250 ml. water
1 el. olijfolie
versgemalen zwarte peper
rozemarijn of oregano of beiden
zonnebloempitjes

Doe het water in een kom en roer het meel erdoor. Goed roeren om de klontjes op te laten lossen. Olijfolie en kruiden toevoegen en minstens een half uur laten staan. Dan de oven voorverwarmen op 230 gr. C, het beslag goed doorroeren en in de schaal schenken, zonnebloempitjes erover strooien en 15 minuten bakken.

Topping:
trostomaten
avocado
buffelmozzarella
basilicum

***O Ja! Snack attack?
Als je over hebt kun je er iets nòg lekkerders van maken. Snij de afgekoelde pannenkoeken in strips en bak deze in een droge koekenpan knapperig. Heerlijk als "chipje" met guacamole!

Geen opmerkingen: