donderdag 5 november 2015

Dillegehaktballetjes in tomatensaus.In Tsjechiƫ was niet alleen het gebruik van karwij en majoraan opvallend, maar ook dille kwam ik veelvuldig tegen. Grote wolken in de supermarkt, naast kratten augurken. Samen duidelijk bestemd voor de inmaak. Dille had ik hier niet verwacht, de frisse smaak en geur pasten voor mij eerder in noordelijker streken, verwerkt in Scandinavische visgerechten of de overbekende Zweedse gehaktballetjes ed.
Toen ik het hier in NL op de markt tegenkwam besloot ik zo'n wolk te adopteren om te zien of ik er een Balkanachtig gerecht mee kon bedenken. En ja hoor, even verderop kwam ik mini-mini aubergines tegen, niet groter dan een cm. of 7, die verkocht werden per bak. Die (ruim 20 stuks) belanden bij de dille in de boodschappentas en samen werden ze dit Balkanachtige tapashapje, met een vleugje Noord Afrika. Het vleugje is afkomstig van Ras-el-Hanout, een kruidig Marokkaans specerijenmengsel. Iedere verkoper verkoopt zijn eigen samenstelling "van het huis". Vaak zit er dan al zout in, dus het is even zoeken naar een zoutloze versie. De Ras-el-Hanout van Jonnie Boer bevat in elk geval geen toegevoegd zout.

Ik begrijp dat de kans dat je mini-mini aubergines tegenkomt bij de supermarkt praktisch nihil zal zijn. Niet getreurd.
Als je het gerecht als tapas wil maken neem dan de kleinste aubergines, die je vinden kunt en snij ze in plakken. Je kunt proberen ze enigszins uit te hollen. Lukt dat niet dan gewoon een flinke lepel gehaktmengsel over een plak verdelen. Of maak het als maaltijd, lekker met bijvoorbeeld een vers Turks brood.

Het recept is gebaseerd op 1 kleine aubergine, voldoende voor 1 persoon.

1 ons gehakt
de veertjes van 3 takjes dille
3 lente-uitjes
1 el. roomkaas
1/2 tl. Ras-el-Hanout
1/2 blikje tomatenpuree
2 trostomaatjes
goeie scheut olijfolie
1/2 tl. gerookte paprikapoeder
zwarte peper

Snij de aubergine doormidden (of in dikke plakken) en hol deze uit. Het vruchtvlees maak je klein in een foodprocessor en vermeng je met het gehakt, de roomkaas, dille, Ras-el-Hanout. De aubergines vul je met het gehaktmengsel en schik je in een beboterde ovenschaal.
Dan maak je de saus:
De lente-uitjes snij je klein en vermeng deze met de tomatenpuree, wat paprikapoeder en peper en de in stukjes gesneden tomaten. Een flinke scheut olie erbij (aubergine is dol op olie!) of als je het magerder wilt wat water met (na)bouillonpoeder.
De saus over de aubergines schenken en een half uurtje in de oven op 200 gr. C. Het gehakt moet stevig aanvoelen. Koud of warm, allebei lekker!

Vega versie: Vervang het gehakt door een jonge geiten-of schapenkaas. Let wel goed op het natriumgehalte, er zitten veel verschillen tussen.

Geen opmerkingen: