vrijdag 24 juli 2015

Loempia's.


Loempia's!
Ze zien er altijd zo kunstig uit en zijn niet eens moeilijk te maken. 
Het meeste werk is het maken van de vulling.
Het is echt een knutselwerkje voor zo'n landerige zondag, als het buiten een beetje regent.
In het begin is het afpellen van de flinterdunne velletjes even lastig, maar ze zijn taaier dan ze eruit zien en het zal steeds beter lukken.
Als er toch een scheurtje in zit is dat geen ramp. Ik pak de loemp's altijd dubbel in, een dubbel jasje is beter dan een gescheurde loemp in de hete olie. Dat wil je niet meemaken! Alleen als het vel in het midden gescheurd is kun je het beter weg gooien, dat komt niet meer goed.
Waarschijnlijk krijg je er steeds meer plezier in en het ambachtelijke resultaat is wel iets om supertrots op te zijn!
De mijne worden altijd vierkant. (Dan zie je tenminste goed dat ze zelf gefabriceerd zijn!) Om ze dicht te plakken gebruik ik geklutst ei of melk of een bloempapje, ook in de hoekjes(!), die over elkaar vallen.

Mijn lief heeft een goede hand van kruiden en heeft ditmaal het kruidenmengsel bedacht.

Voor 12 loempia's heb je nodig:
24 grote loempiavellen(toko)
1 pond taugeh
(evt.)1 ons ham
250 gram kip(dij)filet
3 lenteuitjes
4 eieren (3 voor de omelet en 1 voor het dichtplakken)

Kruiden:
1 tl. kerrie
1/2 tl. gemberpoeder
1/2 tl. knoflookpoeder
1 mespuntje 5 spices
1 tl. (na.)sambal

Maak een mengsel van de droge kruidenpoeders en doe een mespuntje hiervan bij de 3 eieren, met een mespuntje sambal en klutst ze. Bak een omelet en snij deze in reepjes. Kluts het 4e ei, dit dient als lijm om de loempia goed aan elkaar te plakken.
Bak de kipfilet gaar en snij deze in repen, evenals de ham.
Snij de uitjes in ringetjes.
Bak op hoog vuur de lenteui en taugĂ© 2 minuten, zet het vuur uit en vermeng dit met de omelet-, kip- 
en hamreepjes en met de kruiden. Vulling is klaar ✔︎

Nu komt het leukste!
Leg een loempiavel met 1 van de punten naar je toe.
Een flinke schep vulling erop en punt naar het midden vouwen.
Zijkanten naar het midden vouwen en overal waar de vellen elkaar raken een kwastje geklutst ei en goed aandrukken.
Bovenste kant naar je toe en je hebt een envelopje.
Het volgende vel losmaken en het envelopje met de gevouwen kant erop leggen. Alle handelingen herhalen.

Frituren op 180 gr. C. (iets lichter van kleur dan op de foto) en eten met chilisaus of (na.)ketjap.

Vega-versie: Kip en ham weglaten. Je kunt dit vervangen door gebakken tahoeblokjes of meer omelet.

Geen opmerkingen: