vrijdag 9 oktober 2015

Herfstmaal.Het eten in Tsjechië was heerlijk, maar véél en véél te zout voor mij.
Gelukkig hebben we de mogelijkheid om onderweg zelf te koken en de meeste campings boden bovendien een kookgelegenheid, variërend van een overdekte plank met kookplaatje in de buitenlucht tot een huisje met twee complete keukentjes met eettafel, plus een bak met verse kruiden waaruit je naar hartelust kon plukken!

Ook het broodbeleg had een hoog natriumgehalte en om niet in de problemen te komen besloot ik op een gegeven moment om een flink braadstuk klaar te maken als avondmaal en het restant te gebruiken als beleg. Samen met zo'n kleurrijk wortelpakket van pastinaken en oranje, gele, paarse wortelen (wat je nu overal in de supermarkten vindt), werd het onverwacht een echt herfstgerecht. 

750 gram (met bot) of 500 (zonder) halskarbonade aan één stuk.
3 uien in grove stukken
3 tenen knoflook
3 grote wortels in stukken
2 pastinaken in stukken
1 na. bouillonblok
nootmuskaat en zwarte peper
1 tl.tijm
1 tl. foelie
2 laurierbladen

Bestrooi het braadstuk met peper en nootmuskaat en braad het rondom goed bruin in de hete boter. Daarna de uien toevoegen en deze even meebakken. Dan de wortels, pastinaken, knoflook, foelie, laurier, tijm en bouillonblokje erbij en zoveel water toevoegen dat het net niet onderstaat. Op zo zacht mogelijk vuur laten stoven tot het vocht wat eruit komt helder is als je erop drukt (ca. 3 kwartier). Halverwege de stooftijd een keertje omdraaien en je hebt een gemakkelijke eenpansmaaltijd.

Geen opmerkingen: