zondag 18 oktober 2015

Moravische Mus.Praag, wat een prachtige stad!
Na een halve dag en een overdosis aan schoonheid hadden we sterke behoefte aan een stevig maal om de energie een opkikker te geven. In het hart van Praag vonden wij Ceska Kuchyne, gespecialiseerd in traditionele Tsjechische gerechten.
Met het binnenstappen van dit restaurant was het alsof je een andere tijd instapte. Een wat donker aandoende langgerekte ruimte, waar geen tafeltje onbezet was, nissen met banken en staanplaatsen.
Je moest langs een dame in een hokje, die je een bestelbiljet gaf. Dan schoof je aan in de rij en passeerde de salades, de soepen, de knoedels in verschillende vormen, voordat je bij de hoofdgerechten kwam waar je uitsluitend in het Tsjechisch je bestelling kon doen. Of, zoals wij, op goed geluk iets aanwijzen.....Daarna kwam je bij de bierpomp, waar je de keus had uit middel of groot glas. En met groot bedoel ik Groot. Dit alles gebeurde in een behoorlijk tempo!
Wij vonden een plaatsje in de overvolle serre, waar we aanschoven bij een halfbezette tafel. Met verbazing hebben we rondgekeken. Eten was hier puur functioneel. Eten - opruimen - weg!
Na afloop betalen bij de dame in het hokje en je stond weer op straat. Onze kennismaking met eten op zijn Tsjechisch.....
Het eten echter, was lekker! Dit was één van de gerechten, die we achteraf ontcijferden op het betaalbonnetje, de Moravische mus. Het was voor mij een hele opluchting toen bleek dat ik in mijn onschuld geen klein vogeltje had gegeten, maar dat het gewoon bereid was met varkensvlees. Waarschijnlijk heeft mus hier een andere betekenis, maar die heb ik tot op heden niet kunnen vinden.
Mocht iemand deze betekenis kennen, laat het me weten.

Het recept is voor 4 personen:

6 ons halskarbonade
3 tenen knoflook
1 ui
1 kruidnagel
zwarte peper
snufje komijn
1 el. meel
1/2 flesje bier
n.a. bouillonblokje

Verwijder eventueel bot uit de karbonade en snij in blokjes, strooi er peper en komijn over. Snij de ui en knoflook klein en voeg het vlees en de kruidnagel toe. Bak alles licht aan en strooi het meel erover. Voeg het bier toe en vul aan met water en het bouillonblokje. Op heel zacht vuur laten stoven tot het zacht is, ca. 45 minuten. Af en toe roeren tegen aanbranden.
Lekker met rode of groene kool.

Geen opmerkingen: