zondag 28 juni 2015

Fakkels en meer tips voor het gebruik van gerookte paprikapoeder.


Daar zijn ze dan: de Fakkels!

De 3 aan de rechterkant zijn de "zonder zout" variant. Ik vond ze een beetje dunnetjes en zou een volgend keer speklapjes "a la minute" gebruiken. Verder heel gemakkelijk: een speklapje aan 1 kant bestrooien met gerookte paprika(picante) en komijn. De bestrooide kant wikkel je om een lange saté stok, op die manier dat de paprikapoeder aan de binnenkant zit. Als de paprikapoeder aan de buitenkant zit is de kans dat het verbrand groot en dan wordt het bitter.

Gerookte paprika geeft dat "extra" smaakje.
Dat moment dat je denkt "wat mis ik?" als je zelf Tapas hebt gemaakt.
Dat moment dat je denkt: "wat stukjes chorizo of spekblokjes hierin zou erg lekker zijn", probeer dan eens wat te experimenteren met een kleine hoeveelheid gerookte paprikapoeder.
Je kunt gerookte paprikapoeder wel meekoken, maar niet meebakken(vanwege de bitterheid), maar je kunt het wel gebruiken in marinades met olie of andere vloeistof.
Je hebt niet eens veel nodig om extra smaak (en geur) toe te voegen.....

Je kunt het gebruiken in alle gerechten waarin je tomaten of paprika's gebruikt, zoals goulash,  stoofschotels of bijvoorbeeld in vissoepen met tomaat.

  • Bij peulvruchten. Bonen en linzen(soepen) krijgen een opkikker!
  • Als je aan chili con carne 2 tl. ongezoete cacao en 1/2 el. gerookte paprika toevoegt heb je een heel nieuw gerecht.
  • Samen met komijn en oregano, voor een heerlijk gehaktbrood.
  • Het combineert uitstekend met saffraan, dus een paella wordt er alleen maar lekkerder door.
  • Als strooisel kun je het gebruiken over gebakken aardappeltjes, (groente)chips, nootjes.

Dit zijn maar enkele toepassingen, je zult er zelf nog veel meer kunnen vinden.....

Veel plezier ermee!

Geen opmerkingen: