vrijdag 11 december 2015

Kerst 2015 - Romige mosterdsoep met kaascrumble.Voor dit Kerstmenu heb ik gestreefd naar gerechten, waarbij veel van tevoren klaar gemaakt kan worden, zodat niet alle druk ligt op de Kerstdag zelf. Bovendien zijn het vegetarische en hoofdgerecht op elkaar afgestemd zodat ze multi toepasbaar zijn. Zo smaakt de vulling van het vegetarische gerecht prima als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Het kost je dus 1 maal de tijd en energie op de gerechten te maken en energiebesparing kunnen we wel gebruiken op deze dagen!
Een verwarmend soepje om het diner mee te beginnen en waarvan de bereiding niet veel tijd kost. In plaats van de crumble kun je de soep ook versieren met een toefje gebakken prei.

Voor de crumble heb je nodig:
25 gr. boter
25 gr. volkorenbloem
25 gr. (na.) of jonge kaas (geraspt)

Vermeng deze ingrediënten en bekleed een platte ovenschaal met bakpapier. Maak het deeg enigszins plat of steek er mooie (stervormige?) koekjes van en leg deze met enige tussenruimte in de ovenschaal. Laat opstijven in de koelkast, een half uurtje zal genoeg zijn. Oven voorverwarmen op 180 gr. C. Ongeveer 20 minuten in de oven, niet bruin laten worden. Het deeg ziet er dan waarschijnlijk nog wat slap uit, maar na afkoeling zijn de koekjes bros geworden.
In een goed afgesloten trommel kan de crumble een paar dagen bewaard worden.

Voor de soep heb je nodig:
2 kruimige aardappelen
1 prei
4 el. (na.) mosterd
1 envelopje saffraanpoeder
1 (na.) bouillonblokje
crème fraiche light
(eventueel grove graanmosterd)

Schil de aardappels en snij in stukken, prei in ringen. Dit een paar minuutjes zachtjes laten bakken in boter, zodat de prei slap wordt maar niet kleurt. 2 El. na. mosterd toevoegen en het envelopje saffraanpoeder en nog even mee laten bakken. Dan 1 liter water erbij en het na. bouillonblokje en 20 minuten op zacht vuur laten koken. Soep pureren.
*****Als je zowel een zoutarme als een zoute versie wil maken haal dan na het pureren de zoutarme versie eraf en roer er een 1/2 el. na. mosterd door. Door de zoute versie roer je dan 1 1/2 el. grove graanmosterd.
Wil je alles zoutarm maken roer er dan de laatste 2 el. na. mosterd door. Je hebt nu een zachtsmakende mosterdsoep.

Deze soep kun je een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
*****Ik zou je dit zelfs aanraden, want als de smaken zich vermengd hebben proef je de mosterd nòg beter. Voor het opdienen versieren met 1 el. crème fraiche en het koekje.

1 opmerking:

Elly Sigon zei

Ziet er heerlijk uit en niet te moeilijk met klaarmaken
ga ik vast een keer maken