woensdag 2 maart 2016

Goed Begin.

Gastblog voor de Nieuwsbrief Hart & Vaatgroep, Januari 2016.

Goede voornemens. Heb jij ze ook gemaakt voor het nieuwe jaar 2016? En??? Heeft het gewerkt?

Voor mij was het goede voornemen Afvallen! Om mezelf bij de les te houden en tegelijkertijd te onderzoeken of afvallen en zoutarm eten samen kunnen gaan heb ik mezelf uitgedaagd om twee maanden lang er verslag van te doen op het blog. Omdat het een serieuze zaak is heb ik me opgegeven bij een dieetclub, waar ik dagelijks bij moest houden wat er naar binnen ging en beloond werd als mijn bewegelijkheid toenam. Het goede nieuws was dat ik alles mocht eten wat ik lekker vond als ik maar binnen een bepaalde marge bleef. Dat kwam goed uit! 
Het moeilijkst van diëten vind ik vaak dat je bepaalde voedingsmiddelen niet mag. Ik vraag me af of anderen dat ook hebben, maar als ik iets niet mag kan ik de hele dag aan niets anders denken. Bovendien mag je al minder zout, waarom zou je jezelf dan met meer verboden martelen? 
Ik geloof niet in crash diëten, shakes of poeders, maar in goede voeding, die ervoor kan zorgen dat je je beter voelt. Mijn ideale manier van eten zou bestaan uit veel fruit en groen, minder vlees en langzaamwerkende koolhydraten, dus waarom het niet eens uit proberen? 

Door iedere dag op te schrijven wat ik at kwam ik erachter dat het een kwestie is van per dag keuzes te maken tussen je maaltijden om te komen tot een evenwichtig voedingspatroon. 
Lag het zwaartepunt bv. op het avondeten dan stond daar een mager ontbijt of lunch tegenover. Maar had je bv. trek in gebakken eieren als ontbijt, dan nam ik bij het avondeten minder koolhydraten, zoals aardappel, pasta of rijst. Ik kwam erachter dat als ik tussen de middag warm at, ik ’s avonds nauwelijks trek had en daardoor in verhouding veel minder at. 
Ik probeerde me aan te wennen om bij elke broodmaaltijd wat groente te eten en eigenlijk bevalt me dat best. Mijn favoriet werd een bruine boterham met pindakaas, sambal en komkommer of tomaat! Een superopkikker en makkelijk mee te nemen naar het werk of onderweg. Bakje komkommer erbij?

Inmiddels is de eerste maand voorbij en ik ben niet ontevreden. 3 kg. lichter vind ik heel acceptabel en een goede start. Ik weet dat er een moment komt dat er niets meer af gaat en je toch door zal moeten zetten, ook al zie je geen meetbaar resultaat. Dat zal niet meevallen, maar…..die taille zal er komen!

Het zal je niet verbazen dat het recept ditmaal een “slank” recept is. Het is een gemakkelijk pastarecept en als je het je nog gemakkelijker wilt maken neem je vleeswaar ipv kipdijfilet. Ik heb gebruik gemaakt van een zgn. paddestoelen wintermix. Ze zijn maar zo kort verkrijgbaar, ik kon het niet laten. Bovendien staan die oranje sliertjes cantharel zo vrolijk! Maar een andere paddestoel is net zo lekker. Enne…..natuurlijk ben je geheel vrij om de hoeveelheden aan te passen!

Per persoon:
60 gram droge volkoren pasta
2 tenen knoflook

10 blokjes diepvriesspinazie
1/2 bakje paddestoelen
1/4 Mon Chou
1 kipdijfilet
Becel Vlees & Jus
nootmuskaat
peper

Snij de kipdijfilet in kleine stukjes en bak deze bruin in de Becel. Voeg de champignons toe en braad deze even mee. Kook de pasta met de knoflooktenen. Vis de knoflook eruit en vermeng deze met de spinazie, Mon Chou, nootmuskaat en peper en verwarm deze. Maak een bord mooi op en geniet van je creatie!

Geen opmerkingen: