zondag 10 december 2017

Kerst 2017 - Varkensoester met winterse groenten.

Is er een betere dag dan vandaag om bezig te zijn met het Kerstdiner? Buiten sneeuwt het en wordt de wereld langzaam wit.
Geluiden vervagen, alles wordt gedempt en vertraagd.
Het hoofdgerecht is bijna helemaal voor te bereiden. Op het laatst bak je het vlees en pof je de aardappels en warm je op wat je in de ijskast hebt bewaard. Ik heb gekozen voor een recept wat je per persoon kunt maken. Voor degenen, die wel zout mogen gebruiken meng je wat gerookte rauwe ham door de vulling.

Voor de groente heb je nodig:
sjalotjes
shi-take paddestoelen
kastanjes
mespuntje gemalen komijn
drizzeltje keukenstroop.
peterselie

Het schoonmaken van kastanjes is een arbeidsintensief werkje doordat je de dunne blaadjes, die tussen de kastanjedelen zitten moet verwijderen. Het handigste is om dit te doen als ze warm zijn, dus  handen van asbest (zoals Nigella haar handen noemt) zijn geen overbodige luxe.
Ik zou je aanraden om een blik (ongezoete) kastanjes te kopen. Kun je ze helemaal niet krijgen laat ze dan gewoon weg en neem meer van de sjalotjes en paddestoelen.
Snij erg grote sjalotjes in de lengte doormidden en doe ditzelfde met de paddestoelen. De sjalotjes en paddestoelen op het zachtste vuur stoven in wat olijfolie, met het deksel op de pan. Af en toe kijken of het niet aanbrandt en omroeren. Na 10 minuten de kastanjes erbij en warm laten worden. Op smaak maken met het drizzeltje stroop en voor het opdienen peterselie erover strooien. Kan zowel warm als koud worden gegeten.

Verder heb je nodig per persoon:
1 varkensoester, dik genoeg om in te snijden.
sap van een 1/2 citroen
tijm
rozemarijn
1 teentje knoflook
1 laurierblad
venkelzaad
Marineer de varkensoester hierin 1 รก 2 uur. Halverwege keren.

Maak ondertussen de vulling (p.p.):
2 blokjes diepvriesspinazie
1 el. verse roomkaas met bieslook
macademianootjes
tijm
witte peper
nootmuskaat

Laat de spinazie ontdooien en druk er in een zeef zoveel mogelijk vocht uit. Eventueel kun je het zachtjes stoven om het vocht eruit te krijgen. Hak de nootjes grof.
Vermeng met de roomkaas, nootjes, tijm, peper en nootmuskaat.

Maak een diepe insnede in de varkensoester en vul met het spinaziemengsel. Bind dicht zodat het vlees goed om de vulling sluit en bak rondom bruin.

Geen opmerkingen: