maandag 22 februari 2016

Boerenkoolpannenkoekjes.


Gastblog geschreven voor de Nieuwsbrief november 2016 van de Hart & Vaatgroep.

Boerenkoolpannenkoekjes, hoe kom je daar nu bij? Tja, op onverwachte momenten slaat de inspiratie toe. Deze pannenkoekjes ontstonden in…..het museum! 
Den Haag staat al een tijdje in het teken van voeding. 
Foodtrucks op de Pier, de Haagse Hoftrammm met zijn originele dunches en diners. 
Op dit moment zijn er ook verschillende musea die aandacht aan dit onderwerp besteden, in samenwerking met het Voedingscentrum. Eén van de (mij) meest aansprekende tentoonstellingen vond ik in het Fotomuseum.
Fotograaf Menzel maakt over de hele wereld foto’s van samenlevingsvormen en de voeding, die ze in een willekeurige week eten. Ditmaal was Nederland aan de beurt met 3 foto’s. De foto, die mij het meeste aansprak was van een jong gezin: man, vrouw, 2 kinderen, hond, 2 cavia’s. Het bijzondere aan deze foto was dat de cavia’s (Pukkie en Snuffie) en hond (Doedel) als echte gezinsleden een plek hadden op de foto. Maar ook dat hun eten (uhhh……voer) als onderdeel van de gezinsmaaltijd was meegenomen. En als je dan naar zo’n foto kijkt denk je als foodie al gauw: wat zou jij voor dit gezin willen maken? Mijn eerste gedachte was stamppot boerenkool en pannenkoeken voor de kinderen. Tja en zo ontstaan soms de recepten van mijn blog…..

De basis voor de pannenkoekjes (ca. 15 stuks):
1 pond geraspte vastkokende aardappels
1 geraspte ui of 2 kleingesneden lenteuitjes.
2 handjes boerenkool
3 el. volkorenmeel
2 grote eieren
50 ml. melk
komijn
zwarte peper

Hieraan kun je toevoegen: 
Natriumarm: snel geruld gehakt met gerookte paprikapoeder. Zorg dat het gehakt niet te gaar wordt, want dan wordt het te hard in de pannenkoekjes. 
Kleine blokjes jonge kaas, persoonlijk mijn favoriet!
Niet natriumarm: spek of hamblokjes en natuurlijk rook-of cocktailworstjes.
Lekker met tomatensalade met een mosterddressing.

De pannenkoekjes moeten op een laag vuurtje gebakken worden zodat de aardappels en boerenkool de tijd krijgen om te garen.
Heb je die tijd (of het geduld) niet neem dan diepvries rösti en boerenkool of een restje boerenkoolstamppot.

Als je nog een snel hapje zoekt voor Sinterklaasavond kijk dan eens bij de Snacks op het blog smaakvolzonderzout.blogspot.com of de gehaktbroodjes voor Zwarte Pieten van 25 november 2014. 

Geen opmerkingen: