dinsdag 22 december 2015

Gastblog - Zoutarme Tapas

Een "Loesje" over Kerststress: Hee, die Kerstman zegt niet voor niets “Ho Ho Ho”.


Als je Kerst viert op de traditionele manier en daarbij rekening moet houden met een zoutarm dieet zit je al gauw vast aan het (gedeeltelijk) bereiden van een dubbele maaltijd. Het zijn dan arbeidsintensieve dagen en tussendoor snak je naar een rustig kabbelend vaarwater. Maar zover is het nog niet. Er komen nog drukke dagen aan en het is belangrijk om je energie zoveel mogelijk te sparen en te verdelen over de dag. Wat een verschil zou het maken als je nu gebruik zou kunnen maken van kant en klaarprodukten? Onmogelijk zul je denken….. ! Alles wat kant en klaar is bevat veel te veel zout en wat toegestaan zou kunnen zijn is veel te flauw voor de gasten zonder natriumbeperking. Toch denk ik dat het mogelijk is om met een gemiddelde natriumbeperking van 2000 mg. per dag een heel eind te komen.

Lees verder op https://www.smakelijketenzonderzout.nl/news/148/249/Zoutarme-Tapas 

zondag 20 december 2015

Kerstkaasballetjes.

Onderstaand stukje schreef ik voor de Nieuwsbrief van de Hart & Vaatgroep, Regio Zuid Holland. 
Ter gelegenheid van Kerst werd dit echter een papieren versie en geen digitale.  Het recept van deze verrukkulukke kaasballetjes wil ik je toch niet onthouden.

Voor het blog ben ik nu volop bezig met de Kerst voorbereidingen, een hele (leuke) klus!
Tussen de potten en pannen laat je zo je gedachten gaan over wat Kerst zo bijzonder maakt.
Voor mij heeft het te maken met geven en of dit nu is in de vorm van cadeautjes of door het zorgen voor een mooi maal voor je dierbaren maakt niet zoveel verschil.
Het belangrijkste is dat je hiermee laat zien dat je om elkaar geeft en het cadeau wat je eigenlijk aan elkaar geeft, is aandacht en tijd. Met dat in gedachten heb ik een aantal alternatieve cadeautjes bedacht.

Je kunt bijvoorbeeld zelf een bon fabriceren voor het bijwonen van een zoutarme kookworkshop, zoals die door de Hart & Vaatgroep gehouden worden. Zoals de Kerstkookworkshop, waar je mooie klassieke gerechten leert maken.
Of verras iemand, die zoutarm moet eten eens met zijn/haar eigen borrelzoutjes.
Want voor de zoutarmen onder ons is het extra moeilijk om op deze Feestelijke dagen de hartige verleidingen te weerstaan of in ieder geval onder controle te houden. Met dit eenvoudige en snel gemaakte receptje maak je iemand met een zoutarm dieet erg blij:

Kerstkaasballetjes
3 el. bloem
3 el. havermout
3 el. boter
50 gr. geraspte kaas

1 geklutst ei
amandelen

De bloem, havermout, boter en kaas vermengen en kleine balletjes van draaien. met een beetje ei de amandel erop vastplakken. Ook de amandel krijgt wat ei voor een glansje.
Even op laten stijven in de koelkast en intussen de oven voorverwarmen op 175 gr. C, 15 minuten.
In een goed afsluitbaar potje, Kerstig strikje erom. Helemaal goed.

Vind je dit wat karig en wil je het cadeau wat groter maken? Google eens op zoutarme producten en je krijgt een overzicht van wat er op dit gebied te koop is in de reguliere supermarkten. Samen met een aantal van deze producten kun je vast een mooi pakketje samenstellen!

Wat ik zelf als cadeau voor Kerst zou geven? Wel, mijn vondst van deze week lijkt me toepasselijk:

In Zuidlaren vond ik een delicatessenwinkel met een enthousiast stel, dat veel van hun produkten zelf maakt. Ik hoop begin volgend jaar een blogbericht aan hen te mogen wijden.
Wat zij oa. maken zijn zuivere kruidenmengsels zonder zout of andere toevoegingen. 
Mocht je speciale wensen op dit gebied hebben dan zijn deze altijd bespreekbaar.
Als je niet in het mooie Drente woont, niet getreurd! De kruidenmengsels zijn via internet te bestellen op www.dekruidenspecialist.nl De website is een bezoekje waard, er staan al wat recepten om de kruiden uit te proberen, dus je kunt meteen aan de slag!

Mag ik iedereen een sfeervolle Kerst en een Smaakvol Nieuwjaar toewensen?

dinsdag 15 december 2015

Kerst 2015 - Eendenborst met sinaasappel notensaus.



Het klassieke plaatje met Kerst is Moeder, die haar entree maakt met een Big Bird op een schaal.
Prachtig natuurlijk, maar als één van de disgenoten een zoutarm dieet volgt levert dat wat praktische onhandigheidjes op. Het mooiste en knapperigste vel krijg je nl. als de buitenkant gezouten wordt en dat kan degene met het natriumarme dieet niet eten.
Wat je wel kunt doen is een hele eend (of meer) voor de anderen maken (zodat je toch die stijlvolle entree kunt maken) en de natriumarme persoon zo'n smakelijke eendenborst voorzetten. De saus en de bijgerechten kunnen voor iedereen zonder zout bereid worden.
De eendenborst is heel gemakkelijk te bereiden, de saus en bijgerechtjes vragen wat meer voorbereidingstijd. De ingrediënten voor de saus zijn berekend voor 1 persoon. Per persoon 1 eendenborst is vrij veel, maar het is wel heel erg lekker.
Haal de eendenborst een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen, snij het vet oppervlakkig in een mooi ruitpatroon. Snij tot op het vlees, niet erin.

Voor de saus heb je nodig:
sherry
1 el.rozijnen
6 walnoten
2 el.marmelade
1 sinaasappel(sap en schil van 1/2 sinaasappel (alleen het oranje deel, zonder wit)

Garnering:
sinaasappel
granaatappel
pompoenballetjes
sap van 1 sinaasappel
1 tl. honing

Schenk sherry over de rozijnen en laat ze even wellen. Als je pompoenbolletjes als garnering gebruikt kook deze dan 10 minuutjes in het sinaasappelsap met de honing en zet ze apart. Schil de sinaasappel dik, zodat er aan de buitenkant geen wit meer zit. Snij de partjes eruit.
Om de granaatappelpitjes uit de vrucht te halen zou ik je niet aanraden om met een pollepel op de vrucht te slaan tenzij je wilt dat de keuken en jijzelf erna gespikkeld zijn. Maak het simpel en behandel hem als een sinaasappel. Snij de kapjes er ruim af en maak 4 sneden overlangs de vrucht.Op die manier breek je hem als een sinaasappel open en kunt de pitjes er gemakkelijk uitpeuteren.

De eendenborst leg je met de velkant naar beneden in een pan en laat het vet eruit smelten. Er is geen extra boter nodig. Als die kant bruin is omdraaien en zachtjes verder laten bakken. Hoe lang je het bakt is afhankelijk van hoe gaar je hem hebben wilt en de dikte van het vlees. Na het bakken 10 minuutjes onder aluminiumfolie laten rusten.
Bordjes opmaken en je bent klaar.
Smakelijk eten!

zondag 13 december 2015

Kerst 2015 - Pompoen, fruitige linzen & zachte geitenkaas.



Dit wordt de vega versie van het Kerstdiner.
Linzen zijn erg geschikt in het natriumarme dieet omdat ze van zichzelf al zo'n uitgesproken smaak hebben. Het zoete en frisse van het fruit accentueert het zoutige van de kaas. Omdat je van de kaas maar heel weinig gebruikt zal het natriumgehalte niet al te hoog zijn.

Als je besluit ook het gevogelte gerecht van het Kerstdiner te maken hou dan de helft van de pompoenblokjes apart en maak een dubbele hoeveelheid van de linzenvulling. De pompoenbolletjes dienen dan als garnering en de linzen als bijgerechtje.
Gebruik je ze niet, dan kun je van de overgebleven bolletjes een prima pompoensoep maken!
Gebruik groene of bruine linzen, geen rode! Rode koken stuk en dat ziet er niet mooi uit in de vulling. Hier zijn Puy linzen gebruikt, die behouden hun vorm goed.

Steek met een meloenbolletjeslepel bolletjes uit het vruchtvlees van de pompoen. Hou de bolletjes apart en hol de pompoen verder uit. De pompoen dient eigenlijk alleen als omhulsel van de linzen. De bolletjes dienen hier als bijgerecht. Maak een mengsel van olijfolie, paprikapoeder en een snufje cayennepeper. Gebruik dit mengsel voor de binnenkant van de uitgeholde pompoen en de helft van de bolletjes. Rooster de bolletjes en de uitgeholde pompoen ongeveer een half uur de oven op 175 gr. C. De bolletjes moeten gaar zijn.

Voor de vulling heb je nodig:
1 ons groene linzen
1 ui
3 takjes verse thijm
bonenkruid
1 ons gedroogde pruimen, zonder pitten
Port
1 Granny Smith
30 gr. walnoten
1/2 ons zachte geitenkaas
wat geroosterde pompoenpitjes

Zet de linzen op in ruim water met de ui, het bonenkruid en 1 van de takjes verse thijm. Laat een half uurtje koken tot de linzen gaar zijn. Doe de pruimen in een glas en schenk er Port op totdat ze onderstaan. Schil de appel, snij deze in kleine stukjes en hak de walnoten grof.
Giet de linzen af en verwijder de ui en het thijmtakje. Vis de pruimen uit de Port en knip ze in kleine stukjes. Vermeng alle ingrediënten, maar hou wat van de kaas achter om over de vulling te kruimelen. Vul de pompoenhelft met de vulling, kaas erop.
Oven op 180 gr. C. en pompoen even doorwarmen, ca. 15 minuten. De geroosterde pompoentjes erover strooien.
Je kunt hierbij een salade geven van friseesla met de meloenblokjes en geroosterde pijnboompitjes en een dressing met honing of vijgenbalsem.
Of je laat de laatste 5 minuten de pompoenbolletjes in de oven op temperatuur komen en serveert ze bij de halve pompoen.

vrijdag 11 december 2015

Kerst 2015 - Romige mosterdsoep met kaascrumble.



Voor dit Kerstmenu heb ik gestreefd naar gerechten, waarbij veel van tevoren klaar gemaakt kan worden, zodat niet alle druk ligt op de Kerstdag zelf. Bovendien zijn het vegetarische en hoofdgerecht op elkaar afgestemd zodat ze multi toepasbaar zijn. Zo smaakt de vulling van het vegetarische gerecht prima als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Het kost je dus 1 maal de tijd en energie op de gerechten te maken en energiebesparing kunnen we wel gebruiken op deze dagen!
Een verwarmend soepje om het diner mee te beginnen en waarvan de bereiding niet veel tijd kost. In plaats van de crumble kun je de soep ook versieren met een toefje gebakken prei.

Voor de crumble heb je nodig:
25 gr. boter
25 gr. volkorenbloem
25 gr. (na.) of jonge kaas (geraspt)

Vermeng deze ingrediënten en bekleed een platte ovenschaal met bakpapier. Maak het deeg enigszins plat of steek er mooie (stervormige?) koekjes van en leg deze met enige tussenruimte in de ovenschaal. Laat opstijven in de koelkast, een half uurtje zal genoeg zijn. Oven voorverwarmen op 180 gr. C. Ongeveer 20 minuten in de oven, niet bruin laten worden. Het deeg ziet er dan waarschijnlijk nog wat slap uit, maar na afkoeling zijn de koekjes bros geworden.
In een goed afgesloten trommel kan de crumble een paar dagen bewaard worden.

Voor de soep heb je nodig:
2 kruimige aardappelen
1 prei
4 el. (na.) mosterd
1 envelopje saffraanpoeder
1 (na.) bouillonblokje
crème fraiche light
(eventueel grove graanmosterd)

Schil de aardappels en snij in stukken, prei in ringen. Dit een paar minuutjes zachtjes laten bakken in boter, zodat de prei slap wordt maar niet kleurt. 2 El. na. mosterd toevoegen en het envelopje saffraanpoeder en nog even mee laten bakken. Dan 1 liter water erbij en het na. bouillonblokje en 20 minuten op zacht vuur laten koken. Soep pureren.
*****Als je zowel een zoutarme als een zoute versie wil maken haal dan na het pureren de zoutarme versie eraf en roer er een 1/2 el. na. mosterd door. Door de zoute versie roer je dan 1 1/2 el. grove graanmosterd.
Wil je alles zoutarm maken roer er dan de laatste 2 el. na. mosterd door. Je hebt nu een zachtsmakende mosterdsoep.

Deze soep kun je een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
*****Ik zou je dit zelfs aanraden, want als de smaken zich vermengd hebben proef je de mosterd nòg beter. Voor het opdienen versieren met 1 el. crème fraiche en het koekje.