zaterdag 28 november 2015

Toscaans streetfood.



Dit is een eigen bedenksel, gebaseerd op de Torta di Ceci, een dun soort pannenkoek, gemaakt van kikkererwtenmeel (Garam). In Italië worden deze gebakken op enorme schalen in een loeihete houtoven en gegeten met Focaccia. Kikkererwtenmeel wordt hier helaas niet veel gebruikt, wat jammer is. Het is een extra(andere) manier om peulvruchten te eten en bovendien glutenvrij! Het kikkererwtenmeel is hier te koop bij de Turkse winkel en bij Surinaamse toko's. 
Dit is een supermakkelijk recept met maar 3 ingrediënten: meel, water en olijfolie. Het beslag leent zich ervoor van alles toe te voegen, naar eigen smaak. In mijn versie worden er zonnebloempitjes over gestrooid om de notige smaak te benadrukken. Omdat het een vrij zwaar gerecht is vind ik een frisse, lichte topping het lekkerst, maar ook hierin kun je je fantasie de vrije loop laten.
Het beslag is heel dun en voldoende voor twee nonstick ovenschalen van 20 en 24 cm.  Je hoeft dan de schalen niet van tevoren in te vetten, omdat er al olie in het beslag zit. Je kunt natuurlijk ook 1 grote schaal gebruiken maar het voordeel van 2 vind ik dat je in eentje zout kunt doen zodat je partner niet zoutloos hoeft te eten of dat je kunt experimenteren met de toevoegingen en twee verschillende smaken kunt maken. 

Voor 2 personen:
6 el. kikkererwtenmeel
250 ml. water
1 el. olijfolie
versgemalen zwarte peper
rozemarijn of oregano of beiden
zonnebloempitjes

Doe het water in een kom en roer het meel erdoor. Goed roeren om de klontjes op te laten lossen. Olijfolie en kruiden toevoegen en minstens een half uur laten staan. Dan de oven voorverwarmen op 230 gr. C, het beslag goed doorroeren en in de schaal schenken, zonnebloempitjes erover strooien en 15 minuten bakken.

Topping:
trostomaten
avocado
buffelmozzarella
basilicum

***O Ja! Snack attack?
Als je over hebt kun je er iets nòg lekkerders van maken. Snij de afgekoelde pannenkoeken in strips en bak deze in een droge koekenpan knapperig. Heerlijk als "chipje" met guacamole!

zondag 22 november 2015

Herfstroos.



Sinds deze zomer schrijf ik af en toe een verhaaltje (meestal met recept) voor de digitale Nieuwsbrief van de Hart & Vaatgroep, de patiëntenvereniging. Het was mijn bedoeling om via Facebook een rechtstreekse link hiernaar te maken, maar wat ik ook probeer, het lukt me niet.
Omdat er wellicht meer interessante artikelen in staan over wat er op dit moment en in de komende tijd voor hart-en vaatpatiënten georganiseerd wordt in de provincie Zuid Holland heb ik besloten om dan maar via het blog onderstaande link te plaatsen. Als je hierop klikt kom je rechtstreeks bij de actuele nieuwsbrieven en kunt van daaruit doorklikken.

www.hartenvaatgroep.nl/regios/zuid-holland/nieuwsbrieven/digitale-nieuwsbrieven.html

Het is een wat omslachtige manier, maar ik vrees de enige op dit moment.
Mocht er een snellere manier komen dan laat ik het meteen weten en geef je hierbij graag een bloemetje, gemaakt van herfstblaadjes, voor het ongemak.

vrijdag 13 november 2015

Portugese visstoof.



Deze visstoofpot is gebaseerd op de Portugese Caldeirada. Het lekkerste is het als je dikke moten vis kunt kopen. Je kunt hem eten als eenpansmaaltijd met stevig brood of als een maaltijdsoep.





Voor 2 personen.
4 ons witvis in moten 
1 grote ui 
3 middelgrote vastkokende aardappels
3 (smaakvolle!) tomaten
1 paprika in ringen
2 tenen knoflook
1 glas droge, witte wijn
1 tl. witte peper of een fijngesneden lombokje zonder zaden en lijsten
1 laurierblaadje
5 el. olijfolie
na. bouillonblokje
verse peterselie of koriander

Neem een braadpan met brede bodem. Snij de aardappels en tomaten in plakken en de ui in halve ringen. Bak de aardappels even aan in een scheut olijfolie en voeg de uien toe. 
Verkruimel het bouillonblokje boven de aardappels, leg het laurierblaadje erop en bestrooi met 1/2 tl. peper. Dan de tomaten, paprika, knoflook en peterselie en als bovenste laag de vis. 
Maak een mengsel van wijn, de rest van de olijfolie en water. Giet dit over de vis. Als je dikke moten gebruikt vul dan de vloeistof aan tot de vis net onder staat. Gebruik je visfilets dan de vloeistof tot aan de vis gieten. Strooi de rest van de peper erover. 
Laat dit nu met een deksel op de pan stoven op heel zacht vuur, ongeveer een half uur.
Rustig laten stoven, niet in roeren.
Kijk of de aardappels goed gaar zijn, de vis moet wit zijn. Bestrooien met verse peterselie of koriander.

donderdag 5 november 2015

Dillegehaktballetjes in tomatensaus.



In Tsjechië was niet alleen het gebruik van karwij en majoraan opvallend, maar ook dille kwam ik veelvuldig tegen. Grote wolken in de supermarkt, naast kratten augurken. Samen duidelijk bestemd voor de inmaak. Dille had ik hier niet verwacht, de frisse smaak en geur pasten voor mij eerder in noordelijker streken, verwerkt in Scandinavische visgerechten of de overbekende Zweedse gehaktballetjes ed.
Toen ik het hier in NL op de markt tegenkwam besloot ik zo'n wolk te adopteren om te zien of ik er een Balkanachtig gerecht mee kon bedenken. En ja hoor, even verderop kwam ik mini-mini aubergines tegen, niet groter dan een cm. of 7, die verkocht werden per bak. Die (ruim 20 stuks) belanden bij de dille in de boodschappentas en samen werden ze dit Balkanachtige tapashapje, met een vleugje Noord Afrika. Het vleugje is afkomstig van Ras-el-Hanout, een kruidig Marokkaans specerijenmengsel. Iedere verkoper verkoopt zijn eigen samenstelling "van het huis". Vaak zit er dan al zout in, dus het is even zoeken naar een zoutloze versie. De Ras-el-Hanout van Jonnie Boer bevat in elk geval geen toegevoegd zout.

Ik begrijp dat de kans dat je mini-mini aubergines tegenkomt bij de supermarkt praktisch nihil zal zijn. Niet getreurd.
Als je het gerecht als tapas wil maken neem dan de kleinste aubergines, die je vinden kunt en snij ze in plakken. Je kunt proberen ze enigszins uit te hollen. Lukt dat niet dan gewoon een flinke lepel gehaktmengsel over een plak verdelen. Of maak het als maaltijd, lekker met bijvoorbeeld een vers Turks brood.

Het recept is gebaseerd op 1 kleine aubergine, voldoende voor 1 persoon.

1 ons gehakt
de veertjes van 3 takjes dille
3 lente-uitjes
1 el. roomkaas
1/2 tl. Ras-el-Hanout
1/2 blikje tomatenpuree
2 trostomaatjes
goeie scheut olijfolie
1/2 tl. gerookte paprikapoeder
zwarte peper

Snij de aubergine doormidden (of in dikke plakken) en hol deze uit. Het vruchtvlees maak je klein in een foodprocessor en vermeng je met het gehakt, de roomkaas, dille, Ras-el-Hanout. De aubergines vul je met het gehaktmengsel en schik je in een beboterde ovenschaal.
Dan maak je de saus:
De lente-uitjes snij je klein en vermeng deze met de tomatenpuree, wat paprikapoeder en peper en de in stukjes gesneden tomaten. Een flinke scheut olie erbij (aubergine is dol op olie!) of als je het magerder wilt wat water met (na)bouillonpoeder.
De saus over de aubergines schenken en een half uurtje in de oven op 200 gr. C. Het gehakt moet stevig aanvoelen. Koud of warm, allebei lekker!

Vega versie: Vervang het gehakt door een jonge geiten-of schapenkaas. Let wel goed op het natriumgehalte, er zitten veel verschillen tussen.