dinsdag 30 juni 2015

Mijn persoonlijke hitteplan.

Een hittegolf zoals verwacht zal niet ongemerkt aan me voorbij gaan. 
Iedereen met hartfalen zal dit herkennen. De warmte zorgt ervoor dat je meer vocht vast gaat houden, waardoor je energie beperkter is dan anders. Om toch datgene te kunnen doen wat ècht nodig is probeer ik deze dagen mijn inspanningsniveau zo laag mogelijk te houden. 
Er is slechts één eis, die ik mezelf stel, nl. dat ik geen eisen aan mezelf stel. Op deze dagen moet ik niets, niets wat inspanning kost. 
Voor de komende dagen haal ik eten in huis, waarmee ik snelle maaltijden kan maken en waarbij ik zo kort mogelijk bij het fornuis hoef te staan.

Als de hitte zo hevig is weet je soms niet waar je het zoeken moet.
Het liefst zou je de hele dag op een koele donkere plaats zijn, maar een hele dag in de douche gaat op den duur vervelen. Iedereen komt de hitte door op zijn of haar eigen manier.
Misschien helpt het als ik met jullie deel hoe ik ermee om ga?
Veel tips zijn vanzelfsprekend en pas je misschien al lang toe, maar wie weet zit er eentje tussen waarvan je zegt: „Goh, ja, ideetje!”

Gelukkig is iedereen in NL zo opgewonden als de zon (eindelijk) gaat schijnen, dat dit al dagen van tevoren met veel tam tam wordt aangekondigd! Je bent dus op tijd om je voorbereidingen te treffen.
Mijn beste tijd om iets te ondernemen is 's morgens. Afspraken maken in de middag is een slecht idee. Afspraken, die al staan probeer ik om te zetten naar de vroege ochtend of te verzetten.
Als ik uitleg waarom is daar altijd begrip voor.

Eigenlijk begint mijn tip-verhaal op de avond voordat de hitte toeslaat.
Als je auto buiten staat zorg dan dat hij op een plek staat, waar tot half 11 schaduw is. Als je in een bloedhete auto stapt lijkt het wel alsof alle zuurstof in één klap verdwenen is.
Als je persé weg moet heb je  nu iedere ochtend tot half 11 de tijd om weg te gaan, boodschappen te doen of andere spannende zaken af te handelen. Probeer de auto onderweg zo koel mogelijk te houden, door gebruik te maken van parkeergarages en de schaduw van bomen en gebouwen.
Huishoudelijke taken, die ècht moeten gebeuren….. doe ze 's morgens of stel ze uit. Over een paar dagen regent het toch weer....!

Zet 's morgens de ramen wijd open aan de koele kant van het huis en sluit ze aan de zonkant. Zet de ventilator zo neer dat hij koele lucht naar binnen trekt en verspreidt door het huis. Mijn droom is nog steeds een plafondventilator, maar helaas is dat er nog niet van gekomen.
Als je een zonnescherm hebt, laat het zakken voordat de zon het heeft bereikt. Alle zon, die je buiten kunt houden, scheelt. 

In Nederland zijn we niet zo ingesteld op zon. En hoewel de laatste jaren de zon hier erg krachtig is, gaan we er nog steeds van uit dat het zó weer kan gaan regenen en we gaan nog steeds massaal in de zon liggen bakken.
Als je kijkt naar de zuidelijke landen dan zie je dat de zon daar gezien wordt als de vijand. 
Mensen bedekken hun lichaam met kleding, ze zetten een hoed op, zitten onder parasols of in de schaduw. Pas als de zon in kracht vermindert komt het dagelijkse leven weer op gang.
Als je kijkt naar de zonwering in zuidelijke landen, dan zit die aan de buitenkant van het raam. Doe er je voordeel mee…..

En dan het eten. Eten is wel het laatste waar je zin in hebt op zo’n warme dag. Toch is het belangrijk dat je juist op zo’n dag goed voor jezelf zorgt. Vooral voor mensen met een vochtbeperking zijn dit moeilijke dagen. Van je diëtist heb je waarschijnlijk gehoord hoe je hiermee om moet gaan en wat wel en niet toegestaan is bij uitzonderlijk hoge temperaturen. Ik hou het altijd op veel één-hapsfruit en groente, verwerkt tot salade of koude soep. Kant-en klare maaltijdsalades zijn soms ook handig, als de zoute ingrediënten, zoals de dressing, spekjes en Parmezaan apart verpakt zijn. Niets weerhoud je ervan zelf een dressing te maken en de zoute ingrediënten aan een ander te geven. Groente en fruit geven extra vocht, vitamines en nieuwe energie. Vrolijk je brood op met wat tomaat, komkommer, sla, alfalfa en/of avocado. 

Verder hou ik het op licht eten en zo min mogelijk tijd achter het fornuis. Vooral laat in de middag als de zon zo heet is, sta je liever niet boven stomende pannen. Dat is de reden dat ik lunch en diner meestal omwissel en dat bevalt prima. Voor een warme maaltijd maak ik dan gebruik van toegestane vleeswaren, diepvries, na. potjes groente en produkten, die een minimum aan kooktijd vergen. 
Al die extra warmte blijft maar in je huis hangen en dat wil je zo min mogelijk.
Ik zoek bami, die maar 2 minuten in heet water nodig heeft. Verse pasta is gaar in 3 minuten en aardappels kun je poffen in de magnetron (gaatjes in de schil prikken en beide kanten 2 minuten vol vermogen, daarna in een ovenhandschoen 10 minuutjes nagaren)
Minimale warmte, minimale inspanning en toch een maal op je bord!
Als voorbeeld verse pasta met kipfilet(vleeswaar), diepvriesspinazie en Mon Chou.

IJs is natuurlijk een van de verleidelijkste heerlijkheden op deze dagen. In roomijs zit naast natrium veel suiker. Zoetigheid geeft juist meer dorst, waardoor je meer wilt drinken, enz. Kunnen wat pitloze witte druiven of blokjes meloen in de freezer een alternatief bieden?

Tips zijn soms zo simpel, maar je neemt vaak niet voldoende tijd om er bij stil te staan. Ik verzamel nog dagelijks tips. 
Als je er meer voor mij hebt lees ik ze graag en geef ze daarna weer door, zoals ik de mijne vandaag aan jullie heb doorgegeven. 

Aanvullende tips (bijgewerkt op 15-7-2016)
Om snel af te koelen: 
Een koude handdoek in de nek, water over je polsen of met je voeten in een bak koel water.
Als je vocht vasthoudt en je enkels dikker worden, met je benen omhoog zitten.
Een verkoelend drankje: watermeloen, gember en munt pureren met Spa rood of blauw. Eventueel wat limoensap toevoegen.
Slapen onder een laken is nu veel fijner dan een dekbed!

Aanvullende tips (bijgewerkt 26-8-2016)
Nog een koel drankje: Cold Brew. Je kunt je misschien lekkerder drankjes voorstellen dan koude thee, maar als je weet dat dit drankje onbeperkt wordt geschonken op cruises wil je het misschien toch eens proberen? Heerlijk verkoelend, suikervrij en zooooo makkelijk te maken.
Vul een kan met water, hang er een paar theezakjes in, 4-8 uur in de ijskast.
Ik doe het altijd voor het slapen gaan, de volgende ochtend gaat de thee in de thermos en is de ruimte weer vrij voor andere drankjes (of een nieuwe kan).

Als je je aan het eind van de dag muf en plakkerig voelt neem dan eens een lauwe douche voor het naar bed gaan.


2 opmerkingen:

Marian Neefjes zei

Heel herkenbaar allemaal

Smaakvol zonder zout zei

Dankjewel voor je reactie Marian.