woensdag 7 september 2016

Geen zin om te koken? Neem een voorraad duik.

We hebben het allemaal wel eens. Geen zin / puf / fantasie of tijd om na te denken over eten en al helemaal niet om het klaar te maken. Helaas, zoutarm kant en klaar bestaat niet. Tafeltje dek je of andere vormen van maaltijdservice leveren weliswaar zoutarme maaltijden, maar je mist dan toch wel je “eigen” smaak. Voor die dagen is het zalig als je een voorraadje hebt om op terug te vallen en met een minimum aan tijd en energieverbruik een maaltijd in elkaar te flansen. Op mijn manier maak je op 1 middag een voorraad voor 3 maanden voor 1 persoon. 

Hoe doe je dat? 
Schaf een flinke hoeveelheid kleine herbruikbare doosjes aan. Je kunt hiervoor plastic nemen, maar ik zag bij Ikea glazen bakjes met een deksel, die (na ontdooiing) zo de magnetron of oven in kunnen. Lijkt me superhandig!
Neem echt hele kleintjes, het is verbazend hoeveel erin kan. Je gebruikt ze om vlees te verpakken in 1 persoons porties.

In de freezer leg je:
1 zak sperzie- en/of tuinbonen, doperwten en van die handige deelblokjes spinazie (in de winter boerenkool), verse pasta, vleeswaren.

In de voorraadkast : potjes groente zonder toegevoegd zout. Meneer HAK heeft bietjes, rode kool, witte-en bruine bonen. Zoutarme aardappelpuree, bami en/of mihoen, die in een paar minuten in heet water gaart, rijst(builtjes) en couscous.

Op een dag dat jij, je kind/buurvrouw/vriend(in) een kookbui hebben koop je:
1 kg. rundvlees, 
1 kg. kipdijfilet of varkensvlees en 
1 kg. gehakt.

Zet een paar grote pannen op het vuur en maak van het rundvlees suddervlees of hachee.
Van het kip-of varkensvlees een stoofschotel en van het gehakt ballen.

Begin met het rundvlees, dat heeft de meeste tijd nodig, daarna kip/varken en als laatste het gehakt. Als je een ruime oven hebt zet de pannen dan na het aanbraden en toevoegen van kruiden en andere ingrediƫnten daarin, deksel erop en laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt en wat vloeistof toevoegen.
Van 1 kg. gehakt kun je 12 behoorlijke ballen maken. Je kunt ze gewoon bakken, maar ik maak ze graag in een muffinvorm. Het voordeel hiervan is dat je de gehaktballen verschillende smaakjes kunt geven, zoals Italiaans met paprika, peterselie en oregano, Grieks met oregano en munt, Marokkaans met Ras el Hanout. In de muffinvorm worden ze vetloos. Dit betekent dat er geen jus is. Als je dit toch wilt maak dan wat extra jus bij het rundvlees en verdeel dat over de gehaktballen. De jus zorgt er ook voor dat wanneer de gehaktballen sappig blijven als je ze opwarmt in de magnetron.
Ik maak de gehaktballen in de combimagnetron, 12 minuten combi magnetron-grill.
En toegegeven, de onderkant wordt niet bruin. Maar wanneer heb je voor het laatst naar de onderkant van een gehaktbal gekeken?

Als het vlees klaar is laat je het afkoelen en verdeelt het in 1 persoons porties in de kleine bakjes.
Dit is ook een handige manier als je de enige in het gezin bent, die zoutarm moet eten. 
Alles in de freezer en je bent weer klaar voor het komende kwartaal!

Het leukste deel is natuurlijk als je het gaat gebruiken, want je kunt zo de lekkerste combinaties maken, zoals hachee met rode kool; pasta of rijst met stoofschotel en doperwtjes; bietjes met gehakt en puree. Om maar eens een paar oerhollandse maaltijden te noemen. 
Als je de basis van het stoof-en suddervlees neutraal houdt kun je dmv kruiden en groenten je maaltijden een internationaal tintje geven of gebruiken als basis voor een maaltijdsoep of ovenschotel. Gebruik je fantasie creatief en je kunt talloze gerechten bedenken. 

Heb je trek in iets anders dan in deze vleesjes denk er dan eens aan om (toegestane) vleeswaren te gebruiken. Salade met gebraden rosbief, gebakken uitjes en champignons? Pasta met kipfilet, spinazie, knoflook en een lepeltje Mon Chou? Broodje fricandeau met komkommer, pindakaas(of saus), een likje sambal en wat gebakken uitjes? Snel en smakelijk!

Leef je uit, laat je fantasie erop los en maak het! Met veel plezier!! 


Geen opmerkingen: