donderdag 15 september 2016

Gastblog voor de Nieuwsbrief Hart & Vaatgroep, september 2016. 

Ieder jaar wordt er in de laatste week van september extra aandacht gevraagd voor vrouwen en hartziekten. Dit jaar is dat op 29 september, het is dan Wereld Hart Dag.

Waarom een dag speciaal voor vrouwen? Omdat er meer onderzoek nodig is naar de manier waarop hartklachten zich bij vrouwen aandienen.
Hoe raar het ook klinkt, men is er jarenlang vanuit gegaan dat de symptomen van een hartinfarct bij mannen en vrouwen dezelfde waren. Onderzoek werd vooral gebaseerd op ervaringen van mannen. De laatste jaren is men er steeds meer achtergekomen dat de voorboden voor een hartinfarct bij vrouwen heel anders zijn dan die van mannen. De heftige reactie, die een infarct bij mannen aankondigt verloopt bij vrouwen veel geleidelijker en de symptomen zijn anders: vermoeidheid-duizeligheid-misselijkheid. Op dit moment zijn hartklachten doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen, in Nederland sterft 1 op de 4 vrouwen door Hart-en Vaatziekten. Alarmerende cijfers.

Hoe kun je laten zien dat je deze onderzoeken een warm ❤️ toedraagt? Heel simpel.
29 September staat in Nederland bekend als Dress Red Day.
Als je op die dag iets roods draagt laat je zien dat jij deze onderzoeken belangrijk vind. 
Het maakt niet uit wat je draagt als het maar rood is, oorbellen en sokken tellen ook mee!

Ik trek het dit jaar door naar het eten en laat de maaltijd voorafgaan door een klein rood soepje.
Een gezonde Gazpacho, boordevol vitamientjes!
Ik maak mijn Gazpacho met tomatensap. Daar zit behoorlijk wat natrium in en er kunnen flinke verschillen zijn tussen de merken. Doordat je de soep verdunt met water en alle groenten erin nauwelijks natrium bevatten komt de totale hoeveelheid natrium veel lager uit. Je kunt het tomatensap vervangen door met water verdunde tomatenpuree, passata of verse tomaten met wat azijn of citroensap.

Deze soep wordt ijskoud gegeten, dus zorg dat alles uit de koelkast komt of maak het een uur of 2 voor de maaltijd en bewaar de soep in de koelkast. Op de laatste manier vermengen de smaken zich goed.

Wat je nodig hebt is:
Komkommer, ui, knoflook, paprika (van alles 1), olijfolie, iets tabasco.
De komkommer schil je en je verwijdert de zaadlijsten.
Alle andere groenten maak je schoon, snij alles in kleinere stukjes. Tomatensap, water en olijfolie erbij en pureren met de staafmixer. Op smaak brengen met peper en een paar druppeltjes tabaso. 

Maak er een fijne dag van!

Geen opmerkingen: