zaterdag 9 januari 2016

Griep? Een soepje.Een paar winterse dagen en de griep slaat weer toe. Dit jaar hoor ik van veel mensen, dat het begint met duizeligheid en je je vervolgens dagenlang knap belabberd kunt voelen.
Ik probeer de griep buiten de deur te houden met veel fruit en dit soepje, gebrouwen met groente, kruiden en specerijen, die elk op hun eigen manier de griep te lijf gaan. Gember, kruidnagel en koenjit werken allen zuiverend en geven, samen met de foelie, veel smaak aan de bouillon.
Als groente heb ik hier paksoi en mini mais gebruikt. Maar ook met bijvoorbeeld Chinese kool is het heerlijk of dungesneden prei. Het past goed in het slanke plan van deze maand. Het is een lichte, maar vullende lunch door de noedels. De noedels, die hier gebruikt zijn worden gemaakt van boekweit en bevatten langzaamwerkende koolhydraten. Ze heten Soba, komen uit Japan en zijn te koop bij de toko. Het is handig om veel basisbouillon te maken en in bakjes in te vriezen. Mocht de griep dan toch toeslaan en je eetlust op een laag pitje zetten dan is zo'n slokje soep misschien net wat je kunt gebruiken om weer op te knappen en aan te sterken.

Voor de basisbouillon heb je nodig:
1 kipbraadstuk
1 grote ui, ongeschild doormidden gesneden
het groen van een prei
1/2 winterwortel
3 knoflooktenen
3 kruidnagels
2 schijven gember
2 foelieblaadjes
1 stengel citroengras, gekneusd
klein bosje bladselderij

1 tl. koenjit
paksoi
mini mais
soba

Zet de kip op met de ui, prei, wortel, knoflook, kruidnagels, gember, foelie, citroengras en de stelen van de bladselderij en trek hiervan een sterke bouillon. Haal alle ingrediƫnten eruit, haal het vlees van de kip en doe dit met de koenjit, door midden gesneden mais, de soba en het wit van de paksoi terug in de pan. Laat dit stoven tot de soba gaar is.
Leg in een diep bord het groen van de paksoi in reepjes gesneden en wat blaadjes van de bladselderij.
Giet de soep erover.

Geen opmerkingen: