dinsdag 30 juni 2015

Mijn persoonlijke hitteplan.

Een hittegolf zoals verwacht zal niet ongemerkt aan me voorbij gaan. 
Iedereen met hartfalen zal dit herkennen. De warmte zorgt ervoor dat je meer vocht vast gaat houden, waardoor je energie beperkter is dan anders. Om toch datgene te kunnen doen wat ècht nodig is probeer ik deze dagen mijn inspanningsniveau zo laag mogelijk te houden. 
Er is slechts één eis, die ik mezelf stel, nl. dat ik geen eisen aan mezelf stel. Op deze dagen moet ik niets, niets wat inspanning kost. 
Voor de komende dagen haal ik eten in huis, waarmee ik snelle maaltijden kan maken en waarbij ik zo kort mogelijk bij het fornuis hoef te staan.

Als de hitte zo hevig is weet je soms niet waar je het zoeken moet.
Het liefst zou je de hele dag op een koele donkere plaats zijn, maar een hele dag in de douche gaat op den duur vervelen. Iedereen komt de hitte door op zijn of haar eigen manier.
Misschien helpt het als ik met jullie deel hoe ik ermee om ga?
Veel tips zijn vanzelfsprekend en pas je misschien al lang toe, maar wie weet zit er eentje tussen waarvan je zegt: „Goh, ja, ideetje!”

Gelukkig is iedereen in NL zo opgewonden als de zon (eindelijk) gaat schijnen, dat dit al dagen van tevoren met veel tam tam wordt aangekondigd! Je bent dus op tijd om je voorbereidingen te treffen.
Mijn beste tijd om iets te ondernemen is 's morgens. Afspraken maken in de middag is een slecht idee. Afspraken, die al staan probeer ik om te zetten naar de vroege ochtend of te verzetten.
Als ik uitleg waarom is daar altijd begrip voor.

Eigenlijk begint mijn tip-verhaal op de avond voordat de hitte toeslaat.
Als je auto buiten staat zorg dan dat hij op een plek staat, waar tot half 11 schaduw is. Als je in een bloedhete auto stapt lijkt het wel alsof alle zuurstof in één klap verdwenen is.
Als je persé weg moet heb je  nu iedere ochtend tot half 11 de tijd om weg te gaan, boodschappen te doen of andere spannende zaken af te handelen. Probeer de auto onderweg zo koel mogelijk te houden, door gebruik te maken van parkeergarages en de schaduw van bomen en gebouwen.
Huishoudelijke taken, die ècht moeten gebeuren….. doe ze 's morgens of stel ze uit. Over een paar dagen regent het toch weer....!

Zet 's morgens de ramen wijd open aan de koele kant van het huis en sluit ze aan de zonkant. Zet de ventilator zo neer dat hij koele lucht naar binnen trekt en verspreidt door het huis. Mijn droom is nog steeds een plafondventilator, maar helaas is dat er nog niet van gekomen.
Als je een zonnescherm hebt, laat het zakken voordat de zon het heeft bereikt. Alle zon, die je buiten kunt houden, scheelt. 

In Nederland zijn we niet zo ingesteld op zon. En hoewel de laatste jaren de zon hier erg krachtig is, gaan we er nog steeds van uit dat het zó weer kan gaan regenen en we gaan nog steeds massaal in de zon liggen bakken.
Als je kijkt naar de zuidelijke landen dan zie je dat de zon daar gezien wordt als de vijand. 
Mensen bedekken hun lichaam met kleding, ze zetten een hoed op, zitten onder parasols of in de schaduw. Pas als de zon in kracht vermindert komt het dagelijkse leven weer op gang.
Als je kijkt naar de zonwering in zuidelijke landen, dan zit die aan de buitenkant van het raam. Doe er je voordeel mee…..

En dan het eten. Eten is wel het laatste waar je zin in hebt op zo’n warme dag. Toch is het belangrijk dat je juist op zo’n dag goed voor jezelf zorgt. Vooral voor mensen met een vochtbeperking zijn dit moeilijke dagen. Van je diëtist heb je waarschijnlijk gehoord hoe je hiermee om moet gaan en wat wel en niet toegestaan is bij uitzonderlijk hoge temperaturen. Ik hou het altijd op veel één-hapsfruit en groente, verwerkt tot salade of koude soep. Kant-en klare maaltijdsalades zijn soms ook handig, als de zoute ingrediënten, zoals de dressing, spekjes en Parmezaan apart verpakt zijn. Niets weerhoud je ervan zelf een dressing te maken en de zoute ingrediënten aan een ander te geven. Groente en fruit geven extra vocht, vitamines en nieuwe energie. Vrolijk je brood op met wat tomaat, komkommer, sla, alfalfa en/of avocado. 

Verder hou ik het op licht eten en zo min mogelijk tijd achter het fornuis. Vooral laat in de middag als de zon zo heet is, sta je liever niet boven stomende pannen. Dat is de reden dat ik lunch en diner meestal omwissel en dat bevalt prima. Voor een warme maaltijd maak ik dan gebruik van toegestane vleeswaren, diepvries, na. potjes groente en produkten, die een minimum aan kooktijd vergen. 
Al die extra warmte blijft maar in je huis hangen en dat wil je zo min mogelijk.
Ik zoek bami, die maar 2 minuten in heet water nodig heeft. Verse pasta is gaar in 3 minuten en aardappels kun je poffen in de magnetron (gaatjes in de schil prikken en beide kanten 2 minuten vol vermogen, daarna in een ovenhandschoen 10 minuutjes nagaren)
Minimale warmte, minimale inspanning en toch een maal op je bord!
Als voorbeeld verse pasta met kipfilet(vleeswaar), diepvriesspinazie en Mon Chou.

IJs is natuurlijk een van de verleidelijkste heerlijkheden op deze dagen. In roomijs zit naast natrium veel suiker. Zoetigheid geeft juist meer dorst, waardoor je meer wilt drinken, enz. Kunnen wat pitloze witte druiven of blokjes meloen in de freezer een alternatief bieden?

Tips zijn soms zo simpel, maar je neemt vaak niet voldoende tijd om er bij stil te staan. Ik verzamel nog dagelijks tips. 
Als je er meer voor mij hebt lees ik ze graag en geef ze daarna weer door, zoals ik de mijne vandaag aan jullie heb doorgegeven. 

Aanvullende tips (bijgewerkt op 15-7-2016)
Om snel af te koelen: 
Een koude handdoek in de nek, water over je polsen of met je voeten in een bak koel water.
Als je vocht vasthoudt en je enkels dikker worden, met je benen omhoog zitten.
Een verkoelend drankje: watermeloen, gember en munt pureren met Spa rood of blauw. Eventueel wat limoensap toevoegen.
Slapen onder een laken is nu veel fijner dan een dekbed!

Aanvullende tips (bijgewerkt 26-8-2016)
Nog een koel drankje: Cold Brew. Je kunt je misschien lekkerder drankjes voorstellen dan koude thee, maar als je weet dat dit drankje onbeperkt wordt geschonken op cruises wil je het misschien toch eens proberen? Heerlijk verkoelend, suikervrij en zooooo makkelijk te maken.
Vul een kan met water, hang er een paar theezakjes in, 4-8 uur in de ijskast.
Ik doe het altijd voor het slapen gaan, de volgende ochtend gaat de thee in de thermos en is de ruimte weer vrij voor andere drankjes (of een nieuwe kan).

Als je je aan het eind van de dag muf en plakkerig voelt neem dan eens een lauwe douche voor het naar bed gaan.


zondag 28 juni 2015

Fakkels en meer tips voor het gebruik van gerookte paprikapoeder.


Daar zijn ze dan: de Fakkels!

De 3 aan de rechterkant zijn de "zonder zout" variant. Ik vond ze een beetje dunnetjes en zou een volgend keer speklapjes "a la minute" gebruiken. Verder heel gemakkelijk: een speklapje aan 1 kant bestrooien met gerookte paprika(picante) en komijn. De bestrooide kant wikkel je om een lange saté stok, op die manier dat de paprikapoeder aan de binnenkant zit. Als de paprikapoeder aan de buitenkant zit is de kans dat het verbrand groot en dan wordt het bitter.

Gerookte paprika geeft dat "extra" smaakje.
Dat moment dat je denkt "wat mis ik?" als je zelf Tapas hebt gemaakt.
Dat moment dat je denkt: "wat stukjes chorizo of spekblokjes hierin zou erg lekker zijn", probeer dan eens wat te experimenteren met een kleine hoeveelheid gerookte paprikapoeder.
Je kunt gerookte paprikapoeder wel meekoken, maar niet meebakken(vanwege de bitterheid), maar je kunt het wel gebruiken in marinades met olie of andere vloeistof.
Je hebt niet eens veel nodig om extra smaak (en geur) toe te voegen.....

Je kunt het gebruiken in alle gerechten waarin je tomaten of paprika's gebruikt, zoals goulash,  stoofschotels of bijvoorbeeld in vissoepen met tomaat.

  • Bij peulvruchten. Bonen en linzen(soepen) krijgen een opkikker!
  • Als je aan chili con carne 2 tl. ongezoete cacao en 1/2 el. gerookte paprika toevoegt heb je een heel nieuw gerecht.
  • Samen met komijn en oregano, voor een heerlijk gehaktbrood.
  • Het combineert uitstekend met saffraan, dus een paella wordt er alleen maar lekkerder door.
  • Als strooisel kun je het gebruiken over gebakken aardappeltjes, (groente)chips, nootjes.

Dit zijn maar enkele toepassingen, je zult er zelf nog veel meer kunnen vinden.....

Veel plezier ermee!

donderdag 18 juni 2015

Slavinken met Zomerbietjessalade.

Wat doe je met gerookte paprika?


Dit weekend is het de hoogste tijd om de bbq te voorschijn te halen! Toen ik deze week bij de slager binnenliep waren ze net speklapjes aan het snijden. Dat deed me denken aan de "fakkels", die ik ooit op een bbq had geproefd en die heerlijk waren, maar helaas te zout. Een ander kant-en-klaar vleesgerecht, wat ik helaas ook nooit kan meer eten vanwege het zout, zijn slavinken.
Geïnspireerd door de slager leek dit me een prima moment om wat zoutloze experimenten uit te gaan voeren!
Op mijn verzoek sneed de slager voor mij ipv speklapjes, 2 onsjes in de dikte van beleg (zo dik als ontbijtspek) en 2 onsjes in de dikte van "fakkels" en met wat gehakt erbij kon ik aan de slag voor deel 1 van het experiment: de slavinken!

Voor 4 slavinken heb je nodig:
250 gram gehakt
1 1/2 ons ongezouten spek
nootmuskaat
peper
vleugje kruidnagel
gerookte paprikapoeder

Kruid het gehakt zoals anders en voeg een vleugje kruidnagelpoeder toe.
Gebruik geen eieren of paneermeel. Maak rolletjes van het gehakt en wentel deze door een laagje gerookte paprikapoeder. Vergeet de topjes niet.....! Draai er een plakje spek omheen en bak in een koekenpan, met het deksel schuin erop.

Voor mij horen slavinken en bietjes bij elkaar. Je kunt ze natuurlijk warm eten of, zoals hier, als een zomerse salade.
Snij de bietjes in blokjes en voeg toe:
fijngesnipperde ui, augurk, appel, beetje augurkennat of azijn en eventueel wat suiker.

Ik vond het een geslaagd experiment en dito maal! Met een beetje fantasie en de gerookte paprika smaakt het als echte slavinken. Volgende keer maak ik er wat meer en vries ze in voor mijn eigen voorraad kant-en-klaar.
Het halve onsje dungesneden spek wat ik over had is de freezer ingegaan. Als ik nu trek krijg in een Engels ontbijt dan is het zo ontdooid, even knapperig bakken, van het gas af, gerookte paprika eroverheen  en doorroeren. Eitje erbij, Mmmm.

Hoe de fakkeltjes uitpakken, dàt kan ik pas na het weekend vertellen.....

dinsdag 16 juni 2015

Aardappel & Knoflooksoep.

Wat doe je met gerookte paprika?


Op deze soep is maar 1 woord van toepassing: Fluweel!

Heerlijk als je een niet vette koolhydraatboost nodig hebt of een aansterkertje na griep!
Hoeveel knoflooktenen je gebruikt is afhankelijk van je smaak en de relatie met je naaste omgeving.  Ik heb het wel eens gemaakt met 10 knoflooktenen op 3 aardappelen. Als je dit samen met je partner eet schept het onherroepelijk een band, niemand anders wil namelijk meer bij je in de buurt komen. 
Hieronder een geciviliseerde versie. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat nadat ik de soep gekookt had er nog twee flinke extra knoflooktenen ingeperst zijn, voordat de balletjes te water werden gelaten. 
Ik gebruik liefst roze knoflook, van die dikke tenen, die volgens mij knoflokiger smaken dan de kleinere witte. Er zijn nu volop nieuwe aardappels. Zooooo lekker! Profiteer ervan en gebruik hier een kruimige variant.

Omdat dit de "Wat doe je met gerookte paprika?"maand is heb ik de soep versierd met balletjes en gecarameliseerde ui. Het was een experiment, maar het past wonderwel bij elkaar en geeft de soep extra pit mee.
*****Ga je voor de Vega versie dan voeg je i.p.v. de balletjes een 1/2 pakje Mon Chou toe.*****

Deze soep zou ik niet invriezen, de smaak zal niet hetzelfde zijn. Bovendien is het gemaakt in een half uurtje.
Het recept is gebaseerd op 2 personen.

Aardappel-knoflook (of omgekeerd ?) soep.

3 kruimige aardappels
3 tenen knoflook
1 liter water
1 el. lavas of een na. bouillonblokje
peper

Balletjes:
2 ons half om half gehakt
1 tl. gerookte paprikapoeder picante
1/2 tl. komijnpoeder
1/2 tl.nootmuskaat
wat peterselie

1 grote rode ui of 2 sjalotten in halve ringen gesneden
olijfolie
zoete of middelscherpe gerookte paprikapoeder

Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
Schil de knoflook en snij deze doormidden.
Zet de aardappels op met de knoflook, lavas en peper.
Soep pureren en op smaak brengen met wat extra peper en/of nootmuskaat.

Gehakt vermengen met de overige ingrediënten en piepkleine balletjes draaien en in de gepureerd soep zachtjes laten garen. Het brandt snel aan, je kunt ook de balletjes in een apart pannetje gaar laten worden in wat water en dit toevoegen aan de soep.
De uiringen bakken in de olijfolie tot ze bruin zijn. Van het vuur af een tl. gerookte paprika erdoor roeren.
Een plukje uitjes op de soep leggen.

Versieridee: 1 el. olijfolie vermengen met 1 tl. gerookte paprika. In kleine stipjes op de blanke soep.

vrijdag 12 juni 2015

Taboulleh met geroosterde nootjes.

Wat doe je met gerookte paprika?


Morgen is het ZOMER!!!
Tijd voor koele drankjes en verfrissende salades, zoals deze taboulleh.
Eenvoudig, snel klaar en heerlijk fris. Als je tomatensap gebruikt geeft dat net een beetje meer pit.
Voor de kruiden heb ik geen hoeveelheden aangegeven, want een bosje van de supermarkt is niet hetzelfde als het bosje uit de Turkse winkel. De taboulleh moet groen zien van de kruiden en vertrouw verder op je eigen smaak.

Voor 2 personen heb je nodig:
1 kopje fijne couscous
1 kopje kokend water of tomatensap
1 scheut olie
1/2 komkommer
2 lenteuitjes
munt
peterselie
sap van 1 limoen (of meer)
1 tl. komijn
(cayenne)peper

Schenk de olie over de couscous. Kook het water of de tomatensap en giet dit over de couscous, roer het goed door en laat wellen.
Intussen schil je de komkommer en snij deze in zo klein mogelijk dobbeltjes.
Munt, peterselie en lenteui zo klein mogelijk snijden. Alles met elkaar vermengen en op smaak brengen. Je kunt het versieren met kleine gehalveerde tomaatjes, een schaaltje dadels en/of vijgen erbij. Of, wat hierbij ook heel lekker smaakt zijn:

Zelfgeroosterde nootjes:
1 ons rauwe ontvelde amandelen
1 ons rauwe cashewnoten
1 tl. gerookte paprika dulce
1 tl. gerookte paprika picante
1 tl. knoflookpoeder
scheutje olijfolie
Vermengen en 15 min. in de oven op 180 graden C.

Af laten koelen, tenminste.....als je zo lang kunt wachten.....!

zaterdag 6 juni 2015

Hot & Spicy!




Eén van de smaken, die je bij zoutarm eten gaat missen is de rooksmaak. Geen ontbijtspek, gerookte ham, kip, visjes meer. Alles wat gerookt is wordt vooraf stevig gezouten of in een pekelbad gelegd.
Een andere manier om de rookgeur toe te voegen aan een gerecht is op het laatst gerookte paprika toe te voegen aan een gerecht. Toegevoegd aan een bonensoep met varkensvlees krijg je zo de illusie van spekjes. Leuk om mee te spelen en uit te proberen.

Jarenlang ben ik op zoek geweest naar gerookte paprika, die ik vaak in Engelse kook programma’s zag gebruiken. Inmiddels is het ook in NL te koop, tenminste de zoete variant. 

De rooksmaak en -geur geeft net dat beetje extra aan een gerecht.
Nu is zelf roken niet al te moeilijk. Wat je nodig hebt is een kleine rookpan (De vorm lijkt op een shaving dish, zo'n metalen bak waar de Chinees zijn gerechten in warm houdt) en een laagje rookmot. Een goede kookwinkel kan je verder helpen. Enne.....doe het niet binnen als je de kleur van je gordijnen hetzelfde wil houden. Persoonlijk vind ik ongezouten, gerookte vis erg lekker!

Voor zover ik weet wordt deze gerookte paprika in Europa maar op 1 plaats gemaakt, nl. in de prachtige Extemadura, in de vallei van La Vera. Hier staan de kleine rookhuisjes waar De Pimentón de la Vera wordt gerookt. De huisjes hebben een beneden-en bovenverdieping. Op de eerste etage worden de strengen paprika’s aan de balken opgehangen of in grote hoeveelheden op de houten vloer gelegd. Beneden wordt een vuur van eikenhout smeulend gehouden. De rook van het vuur trekt door de spleten van de houten vloer. Om de 2 dagen worden de paprika's gekeerd.

De rooktijd is ongeveer twee weken. Door het roken wordt al het vocht aan de paprika’s onttrokken en houden ze hun rode kleur. Daarna worden de paprika’s vermalen tot een fijn poeder. Geurig en smakelijk.


Er zijn 3 soorten Pimentón de la Vera.
  • Dulce (zoet en mild): bij aardappelen en witvlees.
  • Agridulce(bitterzoet en middelscherp): bij bonengerechten en wild.
  • Picante (scherp): in winterse soepen, stoofschotels met gehakt en worsten.
De komende tijd wat recepten waarin je deze bijzondere poeder kunt gebruiken.....