maandag 16 februari 2015

Erwtensoep anders.Als het zo bibberkoud is als vorige week kun je erg veel trek krijgen in een stevige soep, zoals erwtensoep. Maar als dan, net als vandaag, de barometer op 2 graden staat maar de hemel blauw is dan krijg je toch al een beetje verlangen naar de lente. Die erwtensoep zou dan eigenlijk lichter moeten zijn, wat luchtiger, maar dan nog wel met de verwarmende eigenschappen van een goede snert. 

Het enige wat deze soep met snert gemeen heeft zijn de erwten en ik denk dat er weinig mensen zullen zijn die dit als een erwtensoep zullen herkennen.
Laat je niet weerhouden door de lijst specerijen. Het is een kwestie van potjes opendraaien en theelepeltjes toevoegen. Als het eenmaal kookt kun je een uurtje onderuit gaan zitten. Een kneepje citroen maakt de smaak af…..en cayennepeper!

Deze soep mag een stuk dunner zijn dan snert. Het recept is genoeg voor een flinke pan vol.
Het is echter een prima soep om in kleine hoeveelheden in te vriezen en elke keer als de dag frisser is dan het jaargetijde aangeeft een welkome lunch.

Erwtensoep anders.
250 gram spliterwten
1 ui
1 teen knoflook
3 halve paprika’s, rood, geel en groen.
1 flinke tomaat
4 worteltjes
1/2 prei
2 tl. komijn
2 tl. paprikapoeder
1 tl. gemberpoeder
1/2 tl. zwarte peper
1/2 tl. saffraanpoeder
1/2 tl. chilipeper
1 el. gedroogde(!) munt
1 el. peterselie.
1/2 blikje tomatenpuree
(scheutje olijfolie, 1 citroen)

Hou de tomatenpuree, olijfolie en citroen apart, deze worden later toegevoegd. 
Snij alle groenten in grove stukken en doe ze met de specerijen en spliterwten in een pan. Voeg water toe en breng aan de kook. Laat alles op een zacht vuurtje koken tot de spliterwten gaar zijn. Voeg dan de tomatenpuree en olijfolie toe en laat het nog even doorkoken. Snij de citroen in partjes. Pureer de soep en sprenkel een snufje cayennepeper of paprikapoeder erover en serveer met een partje citroen.

Geen opmerkingen: