donderdag 8 januari 2015

Piperade.Na al het eetgeweld van de afgelopen feestdagen kun je wel eens behoefte hebben aan een eenvoudig gerechtje, wat weinig moeite en tijd kost en toch lekker smaakt en oogt.
Zo'n gerechtje is Piperade, één van de lievelingsrecepten van mijn vader.
Waarschijnlijk hield hij er zoveel van omdat hij het voor het eerst at in zijn geliefde Baskenland, de mooie ruige grensstreek tussen Frankrijk en Spanje, waar de plaatsnaamborden veel Z en I's bevatten en onuitspreekbaar zijn voor een Niet-Bask.
Met een stuk stevig brood is het een snel recept voor een warme lunch, met wat gebakken aardappeltjes is het een vegetarisch maal.

Ik geef hier het recept voor 2 personen.
Voor diegenen aan tafel, die niet zoutloos hoeven te eten zijn kun je er een paar plakken rauwe ham aan toevoegen of wat zwarte olijven.

1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
2 sjalotjes of 1 rode ui
3 trostomaten
2 knoflookteentjes
olijfolie
thijm en/of oregano
2 eieren
cayennepeper
peterselie

Snij de paprika in blokjes en de ui, tomaat en knoflookteentjes in plakjes. Voeg de thijm of oregano toe en laat een kwartiertjes zachtjes bakken in de olie.
Schuif de groente naar de zijkanten, zodat er ruimte ontstaat in het midden van de pan en breek hier een ei boven. Laten bakken tot het wit is gestold. Iets cayennepeper erover strooien en gehakte peterselie.

Geen opmerkingen: