donderdag 28 augustus 2014

Maiskoekjes.

In dit seizoen is er volop verse mais te koop!
Voor dit gerecht is verse mais heerlijk. De kolf ontdoen van schutbladen en „haren”. Opzetten met koud water, aan de kook brengen en 3 minuten laten doorkoken. Af laten koelen en de kolf rechtop zetten. Met een scherp mes de korrels van boven naar beneden eraf snijden. Je kunt ook een blikje mais gebruiken.


Maiskoekjes. (12 stuks)
200 ml. melk
50 gram maismeel
1 stukje santen van 1 cm. (dit is harde creamed coconut)
1  1/2 tl. suiker
100 gram mais of de korrels van 1 maiskolf
1/3 prei
1 teen knoflook
1 ei
1 el. selderij
1/2 tl. gemalen koriander(ketoembar)
1 tl. komijn(djinten)
1 tl. milde sambal badjak
zelfrijzend bakmeel.

Melk, maismeel, santen en suiker kort koken tot het een dikke pap is.
Iets af laten koelen. De prei  en knoflook zo dun mogelijk snipperen.
De overige kruiden en het ei erbij en het deeg iets steviger maken met het zelfrijzend bakmeel.
In koekenpan olie verwarmen en hoopjes van het mengsel op halfhoog vuur bakken. Als je de koekjes omdraait iets aandrukkken, zodat de koekjes even plat worden.

Kaasrolletjes.

Voor dit snelle snackje kun je loempiavellen uit de diepvries (toko) gebruiken. Het is belangrijk om tijdens het bereiden de loempiavellen vochtig houden,  door ze af te dekken met plasticfolie of vochtige doek. Ze verdrogen snel en zijn dan niet meer te gebruiken!

Kaasrolletjes.
4 loempiadeegvellen
200 gram geraspte (na) kaas
7 takjes fijngehakte peterselie
zwarte peper
mespuntje mosterdpoeder
Bestrijken met: 2 el. olie, gemengd met 1/2 tl.paprikapoeder

Oven voorverwarmen op 180 graden C.
Meng de kaas met de peterselie, peper en mosterdpoeder.
Neem een loempiavel en snij dit met een scherp mes in 4 vierkanten.
Leg een el. van het kaasmengsel op het dichtstbijzijnde randje.
Vouw de zijkanten naar binnen over de vulling en rol het loempiavel verder op tot een rolletje. Leg op een vel bakpapier.
Als de rolletjes klaar zijn, ze aan onder-en bovenkant bestrijken 
met het oliemengsel.


Ongeveer 5-7 minuten bakken.

woensdag 27 augustus 2014

Dress Red Day.

Ja, ik weet het, in oktober zou ik met het blog beginnen.
Maar deze week kreeg ik van het Dr. Aletta Jacobscollege in Hoogezand zo’n aardig verzoek om recepten! Deze waren bestemd voor hun VMBO leerlingen Zorg en Welzijn. Er was echter 1 „maar”…..deze recepten moesten voor 27 september klaar zijn!
Waarom deze „deadline”? Ik zal het uitleggen..…

In de week van 20 t/m 27 september voert de Hartstichting actie om aandacht te vragen voor hart-en vaatziekten bij vrouwen. De diagnosestelling van hartklachten is gebaseerd op de symptomen, zoals deze zich voordoen bij mannen. Steeds vaker is gebleken dat de symptomen bij vrouwen heel anders zijn, waardoor hartklachten vaak niet of pas in een veel later stadium worden gediagnosticeerd. 
Er is meer onderzoek nodig naar deze specifieke symptomen en daarvoor voert de Hartstichting actie in september. Zij doen dit d.m.v. allerlei activiteiten door het hele land. Op de laatste dag, 27 september vraagt de Hartstichting aan de vrouwen in Nederland om op die dag iets roods aan te trekken. De zgn. Dress Red Day. En het hoeft geen rode jurk te zijn! Een hoed, (hand)schoenen, een sjaal, het mag van alles zijn, als het maar rood is.

Voor meer informatie over het doel van deze actie en de georganiseerde activiteiten, zie www.hartstichting.nl

Het Dr. Aletta Jacobscollege besteedt veel aandacht aan Dress Red Day en heeft een heel programma gemaakt met informatie en voorlichting, rondom deze bijzondere dag.
Voeding is daarvan een onderdeel. Met name de zoutarme voeding, die voor veel hartpatiënten zo belangrijk is. 
Het is de bedoeling dat de leerlingen in het kader van Dress Red Day zoutarme gerechtjes klaar gaan maken. Een geweldig initiatief van deze Scholengemeenschap om met zo'n actueel onderwerp de aandacht van hun leerlingen te vangen!

De leerlingen van nu zijn degenen, die binnenkort in instellingskeukens en in ziekenhuizen zullen werken. En als ik denk aan het natriumarme eten in veel ziekenhuizen dan zul je begrijpen hoe belangrijk ik het vind om hen hierbij een handje te helpen en hun interesse hiervoor te wekken.
Om hen nieuwsgierig te maken heb ik gekeken naar wat ik denk dat er past bij jonge mensen en dan denk ik aan snel, makkelijk te maken en smakelijk. 
En van mij komt er dan een stippeltje gezond bij! Morgen 2 snacks voor de VMBO'ers in Hoogezand!

Vandaag is het Wereld Hartdag!

In het Dr. Aletta Jacobscollege in Hoogezand is dit omgezet in een Happy Hartdag!

De Happy Hart Dag was een pilot in samenwerking met de Hartstichting en de Hart en Vaatgroep. Het doel hiervan is middelbare scholieren een kritische blik op zichzelf te laten werpen en te prikkelen om na te denken: "Hoe happy is mijn hart eigenlijk?"

Ik voel me zeer vereerd, want mijn kaasrolletjes zijn bereid op deze bijzondere dag in Groningen!

Voor meer informatie, kijk op: http://www.hskrant.nl/nieuws/23200/happy-hart-dag-op-aletta-jacobs-college-2/

zondag 24 augustus 2014


INLEIDING.

*****Mijn passie is eten en het koken dat daaraan vooraf gaat.*****


Je kunt geen toepasselijker cadeau voor mij bedenken dan een kookboek, waarbij ieder recept vooraf gegaan wordt door een verhaaltje van de schrijver. Een persoonlijke herinnering of smaakervaring zeggen mij meer dan de exacte hoeveelheid of het aantal theelepels van een bepaald ingrediënt.
Ik hou van kookboeken en kan er echt van genieten. Voor mij zijn het romans, reisgidsen en sfeerbepalers. 

En dan krijg je een natriumarm dieet voorgeschreven waarbij de lijst "verboden" een stuk langer is dan de lijst "toegestaan" en in jouw geliefde kookboeken kun je de recepten met spekjes, rauwe hammen en pittige kazen voortaan overslaan. Naast de ingrijpende veranderingen in lichaam en omgeving, die ziekte met zich meebrengt, krijg je hierdoor het "ook dat nog"gevoel.
Bij een dieet denken we in de eerste plaats aan de verboden en daarvan word je een beetje kriegel. 
Niemand vindt het fijn als hem wordt opgelegd dat hij iets niet mag en vaak is de eerste reactie verzet. Maar als je een natriumarm dieet krijgt voorgeschreven is daaraan wel iets vooraf gegaan, je krijgt dit natuurlijk niet voor niets. 
Soms helpt het om zaken kleiner te maken. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse diaita wat manier van leven betekent. Dat klinkt anders dan een verbod, bij een manier van leven maak je zelf de keus, je hebt het zelf in de hand en je kunt het zelf veranderen.
Het belangrijkste bij ieder dieet is (denk ik), om niet alleen te kijken naar wat je niet meer mag, maar aan de slag te gaan met datgene wat je wèl mag eten! 

Wat kun je op dit blog verwachten?

Wat je hier niet kunt verwachten is dat ik je op wonderbaarlijke wijze een vervanger van zout kan bieden. Ik zou het graag doen, maar helaas, ik ben geen tovenaar.
Zout is één van de basissmaken en niet vervangbaar door enige andere smaak. 
Wat je wel kunt verwachten zijn recepten van smaakmakers zonder zout, snacks, soepen en hoofdgerechten zonder zout.
Door de jaren heen heeft mijn manier van koken een meer internationaal karakter gekregen.
In mijn keuken gebruik ik Mediterrane en Oosterse kruiden en soms ongebruikelijke ingrediënten als koffie, chocola en yoghurt. 

Ik heb me gericht op datgene, wat ik zelf het meeste miste en geprobeerd deze om te zetten in een zoutarme variant. 
De gerechten zijn gebaseerd op de dieetrichtlijnen voor natriumarme voeding van het ziekenhuis. Uiteraard zul je altijd jouw eigen maximale natriumgebruik in de gaten moeten houden en de gerechten daaraan aan moeten passen. Het belangrijkste hierbij is een goede balans te vinden, waarbij jij je prettig voelt. Je eigen gezonde verstand is daarbij de richtlijn.

Ik wens je veel plezier met mijn blog!

donderdag 21 augustus 2014

Gastblog - Dit is mijn favoriete zoutpot

Dit is mijn favoriete zoutpot. Al jarenlang sleep ik hem mee, met iedere verhuizing wordt hij ingepakt.


Waar hij vandaan komt of hoe ik eraan kom weet ik niet meer. Het dekseltje sluit niet meer, als ik hem vul sluit ik hem af met een nieuw plakbandje. Zo belangrijk is dit zoutpotje.

Maar op een dag mocht ik hem niet meer gebruiken. Onvoorbereid kreeg ik te horen dat ik hem voortaan moest laten staan… Die eerste aardappels zonder zout, die eerste soep, ze staan in mijn geheugen gegrift. Zou ik zo ooit nog van een maaltijd kunnen genieten?
In het begin nam ik een arsenaal van zoutvervangers mee, zoals natriumarme mayo en ketchup, als ik een plain hamburger ging eten bij MacDonalds. Het bleef behelpen en smaakte niet hetzelfde.

Lees verder op http://www.smakelijketenzonderzout.nl/news/125/249/Dit-is-mijn-favoriete-zoutpot