vrijdag 20 januari 2017

Winterstoof met pastinaken.

Echt winter nu.

Buiten is het wit zover als ik kan kijken.....
Ik hou van sneeuw, het maakt de wereld zacht en donzig, geluiden worden gedempt, waardoor het kraken van de sneeuw onder je voetstappen extra scherp klinkt.
Winter is de tijd voor soep en stoverij, warme smaken en kruidige geuren. Winter is ook de tijd van al die heerlijke groenten, die alleen nu te koop zijn. Van de markt kwam ik terug met een grote stam boerenkool, pastinaken, selderieknol en wortels in allerlei kleuren. Wat een rijkdom! Deze week wordt de week van de pastinaak, vandaag in een stoofschotel met rundvlees en verderop in de week geroosterd met pulled pork. Ik verheug me nu al op de restjes, die overblijven voor het broodje de volgende dag!

Maar eerst deze smakelijke stoverij:
1 pond rundvlees
2 pastinaken
3 knoflooktenen
2 laurierblaadjes
2 uien
1 dunne schijf selderijknol
1/2 citroen
20 Amsterdamse uien of zilveruitjes.
1 tl. mosterdzaad
1 tl. gemberpoeder
scheutje balsamico
scheutje na. ketjap
peper

Snij het vlees in stukken en strooi er gemberpoeder en peper over. Maak de pastinaken en uien schoon en snij in grove stukken. Snij de selderijknol in kleine blokjes, was de citroen en snij hem, met schil, in grote stukken.
Bak het vlees bruin, doe de uien erbij en bak ze even mee. De Amsterdamse uien erbij, alle groente, laurier, knoflooktenen, mosterdzaad, balsamico en ketjap. Aanvullen met water tot het vlees net onder staat. Je kunt dit gerecht in de oven of op het fornuis bereiden. Met deksel op de pan in de oven ongeveer 2 uur op 180 gr. C. Na een uurtje kijken of er nog voldoende vocht is en anders dit aanvullen. Op het fornuis stoven tot het vlees zacht is.
Op smaak afmaken met extra balsamico en/of na. ketjap.

Erg lekker met rode kool en gebakken appel.

Geen opmerkingen: