maandag 26 januari 2015

Bruine bonen met oosterse krabbetjes.



Met die kou krijg je zo'n trek in koolhydraatrijk voedsel! Deze week kreeg ik een onbedwingbare behoefte aan bonen. Gelukkig zijn die tegenwoordig ook zonder toegevoegd zout te koop, dus iets lekkers klaarmaken wordt een peulschilletje.
Meneer H. , (waar je de groe(n)ten  van moet hebben) verpakt ze in potten, in de smaken bruin en wit met tomatensaus. En bij bonen past varkensvlees erg goed. Toen ik deze krabbetjes tegen kwam was de keus gauw gemaakt. Krabbetjes zijn van dat eenvoudige wintervoer, zeer betaalbaar, al zien ze er niet zo deftig uit als de spareribs van de zomerse bbq.
Het eten met je vingers vind ik al een feest op zich!
Ik geef toe, het is ontzettend onhandig eten, met in de ene hand een krabbetje en in de andere een lepel voor de bonen. Maar zooooo lekker!

Begin met de krabbetjes, p.p. heb je nodig:

3 ons krabbetjes
1 grote rode ui
2 tenen knoflook
2 cm. gember
3 el. na.ketjap
1/2 tl. kruidnagelpoeder

1 in ringetjes gesneden prei
1 el. na. tomatenketchup
1 in ringetjes gesneden rode peper, zonder zaden/lijsten, omdat dat zo feestelijk staat.
Bakje kerstomaatjes.

Snij de uien in ringen en de gember in dunne reepjes. Knoflook in plakjes of door de knijper.
Bak de krabbetjes bruin in olie. Haal ze uit de pan en bak de uien en gember in het achtergebleven vet. Knoflook, ketjap en kruidnagelpoeder erbij en ietsje water.
Laat dit 3 kwartier stoven tot ze zacht zijn. Kijk af en toe of het niet aanbrandt, dan wat water erbij doen. Haal de krabbetjes uit de pan en voeg de prei, tomatenketchup en (eventueel) de rode peper toe.

Laat dit even bakken en voeg dan de bruine bonen  toe. Laat het nog even sudderen tot de bonen warm en de preiringetjes wat zachter zijn. Opdienen met de krabbetjes en versieren met halve Kerstomaatjes.

vrijdag 16 januari 2015

Chocoladekip.



De meest trieste dag van het jaar is over 2 dagen: de Blauwe maandag.
Over het algemeen is maandag al niet zo'n geliefde dag, maar deze maandag is wel uitzonderlijk deprimerend. Hiervoor zijn legio redenen te vinden, zoals:

1. December was een dure maand,  het salaris kwam vroeger dan anders, waardoor januari extra lang lijkt en nu hou je een flink stuk maand over.
2. Hoe staat het met de goede voornemens? Vol enthousiasme mee begonnen? Enne.....zijn ze nu een beetje vervaagd?
3. Het weer zit tegen, deze winter kun je toch niet serieus nemen? Al die storm en regen, het lijkt wel herfst. De lente lijkt nog ver, om van de vakantie nog maar te zwijgen.....

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer redenen te vinden.....

Hoe overleef je deze droeve dag? Enkele diptips:

Hou een open oog voor lichtpuntjes. Letterlijke bedoel ik, zoals een zonnestraal je dag onverwacht kan verlichten kan een kaarsvlammetje dat ook of een bezoek aan de zonnebank.

Maak van deze dag een uitdeeldag, strooi met welgemeende complimentjes en geef een glimlach aan iedereen die je vandaag tegen komt en aan de spiegel.

Maak het kleurrijk! Als je persé blauw wil dragen vandaag, draag dan Koningsblauw en voel je Maxima!  Of oranje. Je zult zien dat als je oranje draagt en het is geen Koningsdag, er zijn geen voetbalwedstrijden dat de mensen je met vragende ogen aan zullen kijken. Ze zullen denken dat zij een feestelijke gelegenheid hebben gemist! Als je geluk hebt zullen ze het je vragen. Verzin een mooi antwoord!

Om in stijl te blijven heb ik bovenstaande maaltijd samengesteld.
Het lichtpuntje is het pepertje, de glimlach het blokje chocola en oranje zijn de blokjes pompoen.
De remedie voor Blue Monday op je bord!

Voor de saus heb je nodig:
1 rode peper (of een halve)
1 ui
1 t. knoflook
1/2 blik gepelde tomaten
2 el. pindakaas
handje rozijnen
1/4 tl.kaneel
1/4 tl.kruidnagel
1/4 tl. komijn
1/4 tl. ketoembar
30 gram pure chocolade
(evt. 1 steranijs)

Pocheer of stoom 4 kipdijfilets.
Snipper de ui en knoflook en verwijder zaden en lijsten uit de peper en snij deze in ringetjes.
Bak dit zachtjes in wat olie en voeg de overige ingrediënten toe.
Laat zachtjes inkoken tot de rozijnen het vocht hebben opgenomen.
Proef of er nog iets zoet bij moet, voeg eventueel een tl. honing toe.
Als je het pittiger wilt wat cayennepeper toevoegen.
Je kunt deze saus pureren of een beetje grof laten.
Opdienen bij de kip, over de saus sesamzaadjes strooien.

donderdag 8 januari 2015

Piperade.



Na al het eetgeweld van de afgelopen feestdagen kun je wel eens behoefte hebben aan een eenvoudig gerechtje, wat weinig moeite en tijd kost en toch lekker smaakt en oogt.
Zo'n gerechtje is Piperade, één van de lievelingsrecepten van mijn vader.
Waarschijnlijk hield hij er zoveel van omdat hij het voor het eerst at in zijn geliefde Baskenland, de mooie ruige grensstreek tussen Frankrijk en Spanje, waar de plaatsnaamborden veel Z en I's bevatten en onuitspreekbaar zijn voor een Niet-Bask.
Met een stuk stevig brood is het een snel recept voor een warme lunch, met wat gebakken aardappeltjes is het een vegetarisch maal.

Ik geef hier het recept voor 2 personen.
Voor diegenen aan tafel, die niet zoutloos hoeven te eten zijn kun je er een paar plakken rauwe ham aan toevoegen of wat zwarte olijven.

1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
2 sjalotjes of 1 rode ui
3 trostomaten
2 knoflookteentjes
olijfolie
thijm en/of oregano
2 eieren
cayennepeper
peterselie

Snij de paprika in blokjes en de ui, tomaat en knoflookteentjes in plakjes. Voeg de thijm of oregano toe en laat een kwartiertjes zachtjes bakken in de olie.
Schuif de groente naar de zijkanten, zodat er ruimte ontstaat in het midden van de pan en breek hier een ei boven. Laten bakken tot het wit is gestold. Iets cayennepeper erover strooien en gehakte peterselie.