zaterdag 29 december 2018

Knap-zakjes.

Hoe vier jij Oudjaar?
Traditiegetrouw met bowl, oliebollen en appelflappen en een salade? Wij wel, maar dan de bollen en flappen met een twist. Naast de traditionele maken we ook ananas en bananenbeignets. Onze favorieten zijn gemberbeignets en oliebolballetjes met een hartige vulling. Daarnaast een tafel vol kleine hapjes om de hele avond van te smullen.
Dit jaar kwam ik op het idee om deze hartige en knapperige bolle zakjes aan de hapjestafel toe te voegen.
Ze zijn eenvoudig te maken en de smaak van de vulling is aan te passen aan de rest van de hapjes. Als je de selderij weglaat en vervangt door bieslook en andere kruiden krijg je verrassende ontdekkingen. Bijv. Italiaans (na)tomatenketchup, Italiaanse kuiden, Marokkaans met Ras el Hanout, Zuid Amerikaans met (na)Cajunkruiden. In het kruidenschap vind je de onovertroffen
Zoutloze kruiden van Jonnie Boer. Hiermee kun je vast nog meer varianten bedenken.
Ik koos ditmaal voor Oosters.
Wat je nodig hebt zijn kleine wontonvellen uit de diepvries van de toko.

Vulling voor ca. 30 stuks:
3 ons gehakt
2 el. Crème fraîche
Bladselderij fijngesneden
Nootmuskaat
Chilipepervlokken
Kerriepoeder
Evt. (Na) Herbamare

Om de smaak van de vulling te checken kun je een klein balletje van het mengsel bakken en de kruiden aanvullen die je nog mist, voordat je de balletjes maakt.

Oven voorverwarmen op 180 gr. C. Leg een bakvel op een ovenplaat en vet dit licht in met olie. Haal de wontonvellen uit de vriezer en laat ze ontdooien totdat ze goed werkbaar zijn. Meng intussen alles voor de vulling door elkaar. Verdeel de vulling in drie delen. Dit maakt het makkelijker de hoeveelheid gehakt in te schatten.
Neem een wontonvelletje in de palm van je ene hand en druk daar een balletje van het mengsel in. Draai de topjes op elkaar en geeft het een draai, zodat ze dicht zitten.
Druk iets aan als je ze op het bakvel zet. Met een kwastje met olie de buideltjes aanstippen.
Ongeveer 25 minuten bakken of tot ze licht goudbruin zijn.

Serveren met een licht gember-of (na. Ketjap) sausje.

Terwijl ik dit schrijf doen deze zakjes me denken aan buideltjes. In plaats van zakjes had ik ze ook(of beter) buideltjes kunnen noemen. Met deze buideltjes neem ik afscheid van het Oude Jaar en wens mijn lezers een rijk gevuld buideltje voor het Nieuwejaar!


Geen opmerkingen: