woensdag 18 maart 2015

't Geertje, lente-ontdekking in de polder.



Eén van de leukste ontdekkingen van de laatste tijd deed ik in Zoeterwoude.
Diep verscholen in de polder ligt de Kaasboerderij het Geertje.
De weg erheen voert langs het water van de Noorder Aa, een groot meer, aan de rand van Zoetermeer. Zo’n plekje in de Randstad, wat je het liefst voor jezelf zou houden…..!

Op de boerderij hangt een aangename sfeer, er huppen konijnen over het pad, hanen lopen los en op het parkeerterrein stapt parmantig een pauw!
Lopend over het terrein kom je allerlei dieren tegen: koeien, varkens, schapen, geiten, pony’s en overal loslopende kippetjes.
Er zijn veel activiteiten voor kleine mensen. Een blad met geitenmoedermelk staat in minizuigflesjes klaar om de kleine geitjes te voeren. De volwassen geiten worden met bakjes bix verwend. 
Je kunt er kanovaren en ponyrijden. Er worden knutselmiddagen en boswandelingen georganiseerd.
Pannenkoeken kun je eten in het restaurant met heerlijk appel/perensap van de tap, dat ook te koop is in de bijbehorende landwinkel. Ook zijn er creatieve activiteiten voor grote mensen.
En wil je bijvoorbeeld een boerenlunch, babyshower of stamppottenbuffet hier houden, dan valt daar over te praten. Voor prijzen en ideetjes zie www.hetgeertje.nl 
Nu ik het opschrijf klinkt het heel druk, maar dat is het niet. Het is een kleinschalige boerderij met een gemoedelijke, rustige sfeer. 

De ontdekking, die ik hier deed waren de zoutarme boerenkazen. Aan alle kazen wordt al minder zout toegevoegd omdat door de speciale voeding van de dieren de melk van nature veel smaakvoller is.
Sinds 2010 worden de koeien gevoed en verzorgd volgens de Pure Graze methode (zie info op de website) De voeding bestaat uit „borstel” (een restprodukt van de bierindustrie), gras, hooi en biologische bix. 
Boerenkazen zijn over het algemeen al wat scherper van smaak dan fabriekskaas en dit geldt ook voor de zoutarme boerenkazen. Een beetje de scherpte van Parmezaan.
Heel belangrijk vind ik dat er geen zoutvervanger in de vorm van kaliumzout wordt toegevoegd en dat er op aanvraag heel veel mogelijk is.
3 Keer per week wordt er kaas gemaakt en men streeft ernaar regelmatig zoutarme kaas op basis van koemelk op voorraad te hebben. Dit zijn kaasjes van een kilo. Toch is het raadzaam om even van tevoren telefonisch te informeren of deze kaasjes in voorraad zijn en eventueel apart te laten houden.
Wil je een ander formaat kaas of een kruiden toevoeging of misschien liever een geitenkaasje? Dat is geen probleem, als het vantevoren besteld wordt.
Naast de bekende komijnekaas gebruikt men als kruiden brandnetel, bieslook, Italiaanse kruiden, peper/paprika, komijn, mosterd en fenegriek.
Genoeg variatie dus!
Nadat de kaas gemaakt is heeft hij nog een maandje de tijd nodig om te rijpen voordat hij geschikt is voor consumptie.

Jammer genoeg kunnen de kaasjes niet worden opgestuurd, je zult ze zelf op moeten halen. Maar, geloof me, een dag bij het Geertje is een relaxed „dagje uit” en wil je overnachten, dan is dat wellicht mogelijk in het trekkershutje.

Zoals gebruikelijk, heb ik ook hier gevraagd naar het favoriete gerecht van degene, die me een kijkje gaf achter de schermen van het Geertje…..
Haar favoriete gerecht was Kip Kerrie, waarvan ik jullie volgende keer het recept geef.

Geen opmerkingen: