zondag 24 augustus 2014


INLEIDING.

*****Mijn passie is eten en het koken dat daaraan vooraf gaat.*****


Je kunt geen toepasselijker cadeau voor mij bedenken dan een kookboek, waarbij ieder recept vooraf gegaan wordt door een verhaaltje van de schrijver. Een persoonlijke herinnering of smaakervaring zeggen mij meer dan de exacte hoeveelheid of het aantal theelepels van een bepaald ingrediënt.
Ik hou van kookboeken en kan er echt van genieten. Voor mij zijn het romans, reisgidsen en sfeerbepalers. 

En dan krijg je een natriumarm dieet voorgeschreven waarbij de lijst "verboden" een stuk langer is dan de lijst "toegestaan" en in jouw geliefde kookboeken kun je de recepten met spekjes, rauwe hammen en pittige kazen voortaan overslaan. Naast de ingrijpende veranderingen in lichaam en omgeving, die ziekte met zich meebrengt, krijg je hierdoor het "ook dat nog"gevoel.
Bij een dieet denken we in de eerste plaats aan de verboden en daarvan word je een beetje kriegel. 
Niemand vindt het fijn als hem wordt opgelegd dat hij iets niet mag en vaak is de eerste reactie verzet. Maar als je een natriumarm dieet krijgt voorgeschreven is daaraan wel iets vooraf gegaan, je krijgt dit natuurlijk niet voor niets. 
Soms helpt het om zaken kleiner te maken. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse diaita wat manier van leven betekent. Dat klinkt anders dan een verbod, bij een manier van leven maak je zelf de keus, je hebt het zelf in de hand en je kunt het zelf veranderen.
Het belangrijkste bij ieder dieet is (denk ik), om niet alleen te kijken naar wat je niet meer mag, maar aan de slag te gaan met datgene wat je wèl mag eten! 

Wat kun je op dit blog verwachten?

Wat je hier niet kunt verwachten is dat ik je op wonderbaarlijke wijze een vervanger van zout kan bieden. Ik zou het graag doen, maar helaas, ik ben geen tovenaar.
Zout is één van de basissmaken en niet vervangbaar door enige andere smaak. 
Wat je wel kunt verwachten zijn recepten van smaakmakers zonder zout, snacks, soepen en hoofdgerechten zonder zout.
Door de jaren heen heeft mijn manier van koken een meer internationaal karakter gekregen.
In mijn keuken gebruik ik Mediterrane en Oosterse kruiden en soms ongebruikelijke ingrediënten als koffie, chocola en yoghurt. 

Ik heb me gericht op datgene, wat ik zelf het meeste miste en geprobeerd deze om te zetten in een zoutarme variant. 
De gerechten zijn gebaseerd op de dieetrichtlijnen voor natriumarme voeding van het ziekenhuis. Uiteraard zul je altijd jouw eigen maximale natriumgebruik in de gaten moeten houden en de gerechten daaraan aan moeten passen. Het belangrijkste hierbij is een goede balans te vinden, waarbij jij je prettig voelt. Je eigen gezonde verstand is daarbij de richtlijn.

Ik wens je veel plezier met mijn blog!

2 opmerkingen:

Dutchie zei

Hallo,
Ik ben dus thuisgekomen vanuit het ziekenhuis en daar is me verteld dat ik natriumarm moet gaan. Niet leuk en wordt heel moeilijk omdat ik ook al suikervrij moet zijn. Mijn 1e reactie, toen ik thuis was, was: niets eten en eerst alles uitzoeken. Maar dat gaat natuurlijk niet. Op internet gekeken en daar moet je echt zoeken. Toen hier terecht gekomen en hoop dat ik enkele dingen kan vinden om mee te beginnen.
Ben blij met de blog. Kan ik ook soms mijn reacties kwijt.
Hoop nog heel vaak hier te zien.

Huggles,
Dutchie

Smaakvol zonder zout zei

Hallo Dutchie,
Suikervrij en natriumarm, dat zal zeker moeilijk zijn. Hoop dat je op het blog wat aanknopingspunten kunt vinden om te starten. Veel sterkte!